Quantcast

A. Šabaniausko atminimui – ypatingas Vienybės aikštės gluosnis

Vienybės aikštėje pasodintas gluosnis primins kauniečiams apie legendinį tarpukario estrados dainininką Antaną Šabaniauską. Šį gluosnį antram gyvenimui prikėlė SBA grupės įmonės darbuotojas Benediktas Balčiūnas.

Išaugino iš šakelės

B.Balčiūnas pasakojo, kad legenda apie Vienybės aikštėje A.Šabaniauskui pasodintą gluosnį jo ausis pasiekė visai atsitiktinai. Noras išsaugoti prisiminimą apie čia augusį medį ir pasodinti jo vaikus dar labiau sustiprėjo išgirdus šią istoriją.

BLC verslo centre dirbantis B.Balčiūnas „Kauno dienai“ kalbėjo, kad prieš kelerius metus, ruošiantis aikštės rekonstrukcijai, buvo nukirstas senas, ligotas gluosnis. Anot vyro, medis jau buvo atgyvenęs savo amžių: šakos lūžtančios, vidus sutrešęs. Vis dėlto, noras iš jo šakelių išauginti naują gyvybę buvo didelis, todėl vyras nedelsė ir, pasiėmęs peilį, atsirėžė dešimt šakelių.

„Kartais fotografuoju, ir tas gluosnis nuolat būdavo mano nuotraukose. Pro šalį einantys žmonės sakė, kad čia buvo A.Šabaniausko, kurio dainos anuomet visur skambėjo, medis. Kiek žinoma, jis mėgo gamtą, tačiau neaišku, ar jis pats sodino, ar tas gluosnis buvo pasodintas jo garbei.

Tada kilo mintis, kad jei Kaune yra paminklas Danieliui Dolskiui, turėtų būti įamžintas ir pagerbtas A.Šabaniauskas, tik jam nebus pastatytas paminklas, o augs medis. Taip pat jis papuoš ir aikštę. Tad peiliu nupjoviau dešimt šakelių, parsinešiau į namus ir pamerkiau į vandenį, kad išleistų šaknis“, – apie idėją išsiauginti A.Šabaniausko gluosnio atžalų pasakojo B.Balčiūnas. Po maždaug mėnesio vyras šakeles su jau išleistomis šaknimis nusivežė į sodą, surado kiaurą kibirą, jį pripildė žemių ir laikinai taip pasodino legendiniam dainininkui skirto gluosnio vaikučius. Deja, iš dešimt šakelių pavasarį sužaliavo ir sustiprėjo tik viena. Būtent iš šios šakelės išaugęs naujas medelis ir pasodintas atnaujinamoje Vienybės aikštėje.

„Praėjusi vasara buvo sausoka, bet šią vasarą medelis sparčiai pradėjo leisti ūglius. Malonu prisidėti prie Kauno istorijos išsaugojimo. Bus aikštėje gražus ir prasmingas akcentas“, – tikino gluosnio šakeles globojęs SBA grupės valdomo verslo centro BLC darbuotojas.

SBA atnaujina aikštę, kad ji būtų gražesnė ir lankomesnė, tad tiek gluosnis, tiek išsaugotas ąžuolas bus puikūs akcentai.

Sąlytis su gamta

Kaunietis džiaugėsi, kad Vienybės aikštėje pasodintas gluosnis bus ne vienintelis žymus medis. Net ir vykdant rekonstrukciją, arčiau K.Donelaičio gatvės, aikštėje pavyko išsaugoti ąžuolą, kurį, kaip skelbiama, Steigiamojo Seimo susirinkimo proga sodino Vydūnas ir Vaižgantas. Pasak B.Balčiūno, svarbu išlaikyti ryšį tiek su istorija, tiek su gamta.

„SBA atnaujina aikštę, kad ji būtų gražesnė ir lankomesnė, tad tiek gluosnis, tiek išsaugotas ąžuolas bus puikūs akcentai. Galbūt jaunesni kauniečiai jau nelabai žino, kas buvo A.Šabaniauskas, tad dabar bus proga jį prisiminti“, – kalbėjo B.Balčiūnas ir prasitarė, kad jo mėgstamiausias medis yra ąžuolas, tad širdį džiugina sprendimas aikštėje palikti augti šimtametį medį.

Jis pasakojo, kad gamta jam labai artima. Štai kiekvienam anūkui kaime yra pasodintas medis, o jų – net dešimt.

„Yra anūkų alėja, kurioje viena liepa ir devyni ąžuolai“, – patikslino kaunietis. B.Balčiūnas ne tik puoselėja medžius, bet ir bites. Kai ant BLC verslo centro SBA apgyvendino miesto bites, vyras ėmė jomis rūpintis.

„Meilė gamtai atėjo iš jaunystės. Mano tėvelis buvo bitininkas, namuose visada stovėdavo keli aviliai, tad mane vesdavo padėti tvarkytis, tad ir šias miesto bitutes pradėjau globoti. Tik atėjus rudeniui kreipėmės pagalbos į profesionalų bitininką, kad padėtų tinkamai jas paruošti žiemai“, – tikino SBA darbuotojas.

Benediktas Balčiūnas

Aikštės atgimimas

Vyras pasakojo, kad Kaune gyvena nuo 1964 m., tad su džiaugsmu stebi, kaip miestas keičiasi, gražėja viešosios erdvės. Centrinė miesto ašis – Vienybės aikštė – po rekonstrukcijos bus visai kitokia.

„Kai sovietmečiu aikštė buvo rekonstruota, pastatytos stelos, buvo tvarkinga, bet su laiku plytelės suskilinėjo, jų negailėdavo ir koncertų metu, kai statydavo sceną, tad aikštė tikrai nušiuro ir nusidėvėjo. Reikėjo būtinai ją atnaujinti“, – savo nuomonę išsakė B.Balčiūnas.

Anot jo, jau dabar matyti, kad aikštė bus šviesi, šią savaitę pasodinti dideli medžiai ir kiti augalai suteiks jaukumo, nuo kaitrios saulės bus galima pasislėpti jų šešėlyje.

„Svarbu, kad čia būtų malonu visiems ateiti ir pabūti. Apačioje bus ir restoranų, aikštėje – suoliukų bei upelio formos fontanas. Planuoju ir pats su anūkais čia lankytis laisvu laiku“, – apie tai, kad ne tik darbo metu, bet ir laisvomis dienomis Vienybės aikštėje leis laiką, prisipažino B.Balčiūnas.

Rekonstrukcijos darbai

Kauno Vienybės aikštės architektūrinė koncepcija Vokietijos dizaino tarybos apdovanojimuose pripažinta geriausia pagal miesto erdvės kategoriją.

Aikštės atnaujinimo projektą parengė Vokietijos kompanija „3deluxe“. Įgyvendinimo projektą ji rengė kartu su lietuvių architektu Rimantu Giedraičiu.

Vienybės aikštę Kaune atnaujina SBA grupė, kuri tam išleis daugiau nei 10 mln. eurų: beveik 5 mln. skirta viršutinės aikštės dalies rekonstrukcijai ir aplinkai tvarkyti, o į požeminę automobilių aikštelę bus investuota daugiau nei 5 mln. eurų. Tai istoriškai didžiausia investicija į centrinės aikštės projektą Lietuvoje. Kauno savivaldybė prisidėjo prie aikštės atnaujinimo nupirkdama jai granitą. Bendra SBA investicijų suma į aikštę ir greta plėtojamą BLC 2 verslo centrą siekia apie 40 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jūra

jūra portretas
Medis gal ir neblogai .bet jau paminklinių skulptūrų mums nereikia .Sustatykite tas Dolskio šabaniusko ,Kernagio ir kitų ale 'menininkų ' skulptūras kur nors prie Nemuno arba kapuose.

to senelis girinis

to senelis girinis portretas
lopų dergiančių miestą ,subinlaižys esi

senelis girinis

senelis girinis portretas
Interneto hienos turbut net nakti nemiega,laukia ryto ,kad galetu pult ir draskyt kiekviena straipsni,po to riauget ir sakyt kaip neskanu,kaip negrazu,kaip negerai. Atsitraukit nors valandelei nuo ekrano iseikit i gamta , pasodinkit nors viena medi,pasigrozekit rudeniu
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių