Quantcast

Rūkyti draudžiama 300 Kauno daugiabučių namų balkonuose: jau yra ir nubaustų

Jau daugiau nei metus galioja draudimas rūkyti daugiaaukščių namų balkonuose, jei bet vienas gyventojas yra pareiškęs tokį norą. Specialistai pastebi, kad Kaune prašymų padaryti daugiaaukščius nerūkymo zonomis, mažėja.

Kokios tendencijos?

Nuo 2021 m. sausio 1 d. įsigaliojo LR tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimas, kuris nustatė papildomus draudimus ir ribojimus rūkymui daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose. Pirmaisiais metais Kaune buvo daugiau norinčių, kad jų namų balkonuose kaimynai netrauktų dūmo.

Tačiau dabar pastebima, kad prašymų teikimas gerokai sumenko. Kauno miesto savivaldybės administracijos Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas Raimundas Endrikis pastebėjo, kad tendencijos dėl prašymų padaryti tam tikrus daugiabučius nerūkymo zonomis, mažėja.

„Šiai dienai per visą laikotarpį uždrausta rūkyti 311 daugiabučių namų“, – nurodė specialistas.

Išbrauks iš sąrašo

Kauno tarybai svarstyti pateiktas ir priešingas projektas – iš sąrašo išbraukti kelis daugiabučius, tad jų balkonuose gyventojai vėl galės rūkyti ir už šį veiksmą nesulauks jokios baudos. Situacija pasikeistų, jei kas nors iš gyventojų parašytų naują prašymą.

„Kauno diena“ pasidomėjo, dėl kokių priežasčių Šiaurės pr. 26 ir Sukilėlių pr. 104 namų balkonuose vėl bus leidžiama rūkyti. Argi galėjo gyventojai persigalvoti ir atsiimti prašymus?

Paaiškėjo, kad namai iš sąrašo, kuris apibrėžia namus, kurių balkonuose draudžiama rūkyti, išbraukiamas dėl to, jog prašymą parašę gyventojai nėra registruoti minėtuose daugiabučiuose namuose.

„Prašymų dėl draudimo rūkyti daugiabučių namų balkonuose panaikinimo nesame gavę. Draudimai rūkyti buvo panaikinti namuose, dėl kurių prieštaravimą pareiškę asmenys nebuvo deklaravę tame name gyvenamosios vietos. Tokiu atveju po 6 mėn. įsakymas panaikinamas“, – tvarką aiškino R.Endrikis.

Kitaip tariant, jei asmuo pateikė prašymą, jog daugiabučio balkonuose nebūtų galima rūkyti, jis turi būti oficialus to namo gyventojas. Jei asmuo deklaruotas kitoje vietoje, prašymas netenka galios ir kaimynams panaikinamas draudimas rūkyti balkonuose ar lodžijose.

Kai tik taryba išbraukia namus iš sąrašų, būsto administratorius įpareigojamas nuimti informacinius ženklus, skelbusius, jog konkretaus namo balkonuose buvo draudžiama rūkyti.

Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

Baudos rūkantiems

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis pažymėjo, kad pernai šio skyriaus specialistai draudimo rūkyti nesilaikantiems asmenims surašė aštuoniolika administracinio nusižengimo protokolų.

Per 2022 metų sausio ir vasario mėnesius administracinė atsakomybė taikyta dar trims asmenims. Už šios rūšies nusižengimą numatyta administracinė nuobauda įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 eurų. Pakartotinis nusižengimas užtraukia baudą nuo 50 iki 90 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to šikti

to šikti portretas
tuštinasi visi žmonės tualete arba už krūmų netyčia, o ne balkone, prie laiptinės, ar dar kur. Šikimo nelygink su žalingu ir nuodingu rūkymu debilas esi be smegenų.

Sikti

Sikti  portretas
Irgi uzdrauskit nes labai smirda

Debilai

Debilai portretas
Neturi ka veikti
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių