Quantcast

Rukloje – tarnybą baigusių karių išleistuvės ir piršlybos

Drėgną sekmadienio rytą žmonės iš visų Lietuvos kraštų rinkosi į Rukloje esančią Lietuvos didžiojo etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko karinę bazę, kurioje paskutines valandas leido kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai.

Šiandien 422 šauktiniai pabaigė devynis mėnesius trukusią privalomąją pradinę karo tarnybą ir buvo išleisti į atsargą.

Iškilmingos ceremonijos metu pabaigusius tarnybą karius sveikino brigados „Geležinis vilkas“ vadas pulkininkas Mindaugas Steponavičius, Vaidoto bataliono vadas Eugenijus Lastauskas ir Ruklos įgulos kapelionas Saulius Noretas. „Didžiuokitės Tėvyne ir ginkite ją“, – baigdamas kalbą palinkėjo kapelionas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė asmeniškai išsiuntė sveikinimą baigiantiems tarnybą vaidotėnams, tačiau pati ceremonijoje nedalyvavo.

„Didžiuojuosi jumis, kad garbingai atlaikėte visus bandymus ir tapote tikrais kariais – tais, kurie sugeba saugoti ir ginti savo valstybę. Tai rodo jūsų pilietinę brandą, meilę Tėvynei, kai dėl jos išlikimo, dėl jos saugumo yra nebaisūs jokie sunkumai. <...> Tegul devyni tarnybos mėnesiai išliks kaip prasminga patirtis, padėsianti įveikti kitus gyvenimo iššūkius, o kai kuriems taps būsimos profesijos – dar vieno reikšmingo apsisprendimo pradžia“, – linkėjo D. Grybauskaitė.

Po kalbų buvo suteikiamos padėkos kariams, kurie pratybose bei tarnybos metu rodė aukštą motyvaciją ir iniciatyvą. Taip pat buvo paskelbtas šių metų geriausias Vaidoto bataliono nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karys – juo tapo eilinis Tomas Dudėnas. Jam buvo suteikta vardinė dovana – įrėminta Vaidoto bataliono vėliava ir išskirtinė garbė rikiuotės aikštės viduryje atsisveikinti su bataliono istorine, kovine vėliava.

Išėjęs į rikiuotės aikštės vidurį, jis pakvietė minioje stovinčią savo draugę, kuriai  pasipiršo.

Ceremonijoje stovinčių karių ir svečių nuotaikas taip pat praskaidrino netikėtas kario Augio Girdžijausko poelgis. Išėjęs į rikiuotės aikštės vidurį, jis pakvietė minioje stovinčią savo draugę, kuriai ir pasipiršo. Jai sutikus, visoje aikštėje pasigirdo plojimai, o besišypsantys žmonės stebėjo laimingus įsimylėjėlius.

Pasibaigus ceremonijai, kariai su vadais grįžo į kareivines, kuriose jiems buvo likęs paskutinis uždavinys – atiduoti kareivio uniformą. Pirmosiios mechanizuotosios pėstininkų kuopos vadas vyresnysis leitenantas Eitvydas Lastovka su pasididžiavimu paskutinį kartą atsisveikino su savo kariais.

„Kiekviena šauktinių laida, man kaip vadui, visada kelia dideles emocijas ir jaudulį, nes šie žmonės pasiryžta aukoti devynis gyvenimo mėnesius, tam, kad prisiektų ginti Lietuvą ir savo artimuosius. Stojant prieš juos paskutinį kartą apima jaudulys ir išties sunku juos išleisti į atsargą. Per tuos devynis mėnesius atsiranda stiprus ryšys ir tampame viena šeima. Emocijos tikrai būna stiprios“, – sakė pirmosios kuopos vadas vyr. leitenantas E. Lastovka.

Dalinį artimiausiu metu taip pat paliks bataliono vadas pulkininkas leitenantas E. Lastauskas. Vadas pripažįsta, jog nelengva buvo paskutinį kartą stovėti prieš savo karius, tačiau teigė, jog viskam ateina pabaiga, o tobulėti reikia visada.

„Daug gerų dalykų buvo padaryta, o po manęs ateis dar naujų žmonių, kurie darys dar geresnius dalykus. Taip, man atėjo laikas išeiti į kitas pozicijas, kuriose vėl bus naujos idėjos ir planai. Tad jaudulio buvo, bet jis greit pranyksta, kai žinai, jog stovi prieš kelis šimtus žmonių, kurie tave gerbia ir yra labai lojalūs. Tada tu ir supranti, kad jų žvilgsniai tave palaiko. Aš juos pats tikrai gerbiu: jų sėkmė, sveikata ir gyvenimas man yra prioritetas“, – sakė pulkininkas leitenantas E. Lastauskas.

Praėjusių metų spalio 8 d. tarnybą pradėję kariai patyrė visų metų laikų išbandymus: rudens drėgmę, žiemos pūgas bei šalčius, pavasario gaivą ir vasaros pradžios karštį. Tačiau kariai tvirtina, kad jokie oro iššūkiai neišblaškė motyvacijos ir noro vykdyti pavestas užduotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klūpančiam

Klūpančiam portretas
Kad durnas esi- žinojo tik būrio draugai, dabar žino visa lietuva. Kur tu kvaily kiši galvą, mokėsi alimentus visą gyvenimą, ir išlaikysi tą barakūdą.

Nuomone.senoles.

Nuomone.senoles. portretas
Nebegalioja siuolaikiniam priesaika iki gyvos galvos laimeje ir nelaimeje.Karta prarado garbe ir padoruma .Tai matosi is skaiciu 60 procentu seimu issiskiria.Nebeturi zmones atsakomybes uz seima ir vaikus.Pagarba vienas kitam.

Rasa

Rasa  portretas
Sėkmės gyvenime
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių