Quantcast

Ringaudų almanachas – naujas puslapis šiuolaikinėje kultūroje

Dažnai pravažiuojame Ringaudus net nepagalvodami, kad tai – žymiai daugiau nei dar vienas miegamasis rajonas. Ringaudai – viena didžiausių Kauno rajono seniūnijų, kurioje vietą randa tiek greitieji Nemuno žiedo lenktynininkai, tiek tradicinės duonos kepėjai ar menininkai, kurių darbai keliauja per visą Lietuvą ir net pasaulį. "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" kuruojamas Šiuolaikinių seniūnijų projektas jau ne pirmus metus pristato bendruomeninį meną ir šiuolaikinę kultūrą už Kauno miesto ribų.

2021-aisiais Šiuolaikinė Ringaudų seniūnija nutarė parodyti vietinius kūrėjus naujoje, šiuolaikiškoje erdvėje, tad šiais metais kurs skirtingas menines disciplinas sujungsiantį almanachą, į kurį sutilps Ringaudų seniūnijos gyventojų – mėgėjų ir profesionalių fotografų, rašytojų, dailininkų, kompozitorių ir kitų kūrėjų – sukurti pasakojimai, nuotraukos, iliustracijos, koliažai ir kiti darbai.

Subūrė kūrėjų komandą

Siekis sustiprinti kūrybiškumo potencialą, įgalinti kūrėjus ir pakviesti prisijungti kitus, subūrė Ringaudų kūrėjų komandą. Edukatorė, autorė Šarūnė Baltrušaitienė kvies jaunuosius į paslaptingą ir mistišką istorijų kūrimo procesą, atskleidžiant dar nematytus Ringaudų sluoksnius; poetė, gidė ir rašiklio užkalbėtoja Neringa Daniulaitienė sutelks vyresnius ir kūrybinio rašymo procesais sujungs išsibarsčiusias aplinkos ir žmonių vidaus dalis. Jos siekis – įrodyti rašymo galią ir galbūt atrasti naują poetą ar rašytoją.

Vizualiųjų menų gerbėjus į fotografijos ir vaizdų pasaulį kvies fotografai Kastytis Laužadis ir Andrius Sarapinas. Piešimas šviesa, naktinė ar portretinė fotografija, užkadrės subtilybės – visa tai sudaro vizualų nuotykį, į kurį kviečiama Ringaudų bendruomenė. Aštri fotografo akis ir žinios atsiskleis dirbtuvėse, kuriose meistrai pasidalys sukaupta patirtimi ir užsidegimu.

2021-aisiais Šiuolaikinė Ringaudų seniūnija nutarė parodyti vietinius kūrėjus naujoje, šiuolaikiškoje erdvėje.

Almanachą palies ir stebuklingas Ingos Dagilės polėkis – "Laimė yra lapė" iliustratorė su vaikais įgyvendins ambicingą projektą – koliažą iš aplinkos detalių, kuris sujungs Ringaudus į vieną ir palies visų dalyvavusių namus bei gyvenimus.

Garso takelį procesui ir almanachui sukurs eksperimentinės muzikos kūrėjas Marius Paulikas, kurio audioprojektas sujungs bendrą Ringaudų gausmą ir ištyrinės subtiliausius aplinkos virpesius. Iki šiol unikaliomis Ringaudų garsų kompozicijomis dalijęsis tik asmeninėse platformose, Marius pakvies atsiskleisti naujus kūrėjus, kuriuos suburs į bendrą veiklą.

Vilionės: piešimas šviesa, naktinė ar portretinė fotografija, subtilybės už kadro – visa tai sudaro vizualų nuotykį, į kurį kviečiama Ringaudų bendruomenė. Martyno Plepio nuotr.

Tikisi tęstinumo

Šiuolaikinės Ringaudų seniūnijos kuratorė Ugnė Marija Andrijauskaitė, "KEKS 2022" komandos narė, rajoną pažino iš naujo – vos pradėjusi dirbti su šia seniūnija, ji atrado čia gyvenančius kūrėjus ir bendruomeniškus vietos gyventojus.

"Ringaudai turi didžiulį kūrybinį potencialą, kuriam išlaisvinti ir pasidalyti su kitais Ringaudų seniūnijos gyventojais pasirinkta nauja forma – skirtingas meninės kūrybos sritis jungiantis Ringaudų almanachas. Viliuosi, kad pamatę savo gebėjimus ir įgiję naujų žinių apie kūrybinių projektų vykdymą, Ringaudų seniūnijos kūrėjai bei gyventojai tęs Ringaudų almanachą ir pasibaigus "KEKS 2022" projektui", – įsitikinusi U.M.Andrijauskaitė.

Almanachas bus kuriamas pavasarį ir vasarą: į jį pateks per įvairias kūrybines ir edukacines dirbtuves bei kitas priemones surinkta įdomi medžiaga apie Ringaudus, bus naudojamas ir anksčiau sukurtas turinys. Po šių veiklų jau 2021 m. rugsėjį ringaudiškių namus papuoš jų bendros kūrybos rezultatas – Ringaudų almanachas.

Besibaigiant kūrybinėms dirbtuvėms į seniūniją iš Vilniaus atvyks aktyvi kultūros kūrėja, kuratorė Liucija Dervinytė. Liucija mokys išreikšti save per spalvas ir raštus, o bendruomenei padovanos nepakartojamą individualių, unikalių zinų – mini almanachų kūrimo procesą. Zinai – nedidelio tiražo, neretai rankų darbo kūriniai, žurnalai su unikaliu turiniu, kuriuos namo parsinešti galima jau tą pačią dieną. Šis populiarėjantis kūrybos būdas atkeliaus į Ringaudus, siekdamas praturtinti kultūrinę vietos istoriją.

Visi norintys bus pakviesti įsitraukti į pasiruošimą ir kūrybinį procesą, o negalintys atvykti į dirbtuves bus kviečiami savo kūrybą siųsti e.paštu – Ringaudų almanachas jau kuriamas, o įsijungti į šį procesą – niekada nevėlu. Sekite informaciją "KEKS 2022" ir Ringaudų seniūnijos kanalais!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar ne todėl ...?

Ar ne todėl ...? portretas
Ugi ten gyvena Kauno rajono meras ir buvę ir esami seimo nariai ,juk reikia papuošti ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių