Quantcast

Restorano kiemelyje – žemės menas

Baigiantis vasarai "Medžiotojų užeiga" atveria savo vidinį kiemelį. Tradiciškai restorano personalas pasirūpins geru maistu ir gėrimais, o floristas Marijus Gvildys – estetiniu naujai atgimusios erdvės vaizdu.

Spontaniška mintis

Ne kartą taisęsi vienoje iš "Medžiotojų užeigos" restorano salių arba lauke, veikiausiai nė nenutuokėte apie vidinį restorano kiemelį. Po kelerių metų jo, kaip ir viso pastato, laukia rimti remonto darbai, o kol kas šeimininkai nusprendė išnaudoti autentišką, kelis šimtus metų skaičiuojančią erdvę ne automobilių stovėjimui – jau artimiausiu metu čia planuojama atverti meno galeriją po atviru dangumi, o į kiemą, kuriame iki tol sukdavosi tik restorano personalas, gaivaus gėrimo ar sultingo žvėrienos kepsnio pakviesti miestiečius ir Kauno svečius.

"Dabar daryti kosmetinius patepliojimus nėra prasmės, todėl bent kol kas šią vietą norime paversti gyva besivystančia erdve", – lietuviškojo žemės meno pradininkas, floristas Marijus Gvildys džiaugėsi, kad prie puodelio kavos gimusią idėją paversti kūnu restorano šeimininkas Ričardas Mačiulaitis patikėjo būtent jam.

Eiga: kol kas dar vyksta kūrybinis procesas, tačiau jau netrukus šioje vietoje šurmuliuos lankytojai. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Planuojama, kad vidinis kiemas lankytojams bus atviras ne tik šiltuoju metų laiku, o "Land art" ekspozicija – nuolat pildoma.

Dabar daryti kosmetinius patepliojimus nėra prasmės, todėl bent kol kas šią vietą norime paversti gyva besivystančia erdve.

Kvies dalytis idėjomis

Kol kas kieme ant grindinio išguldytos malkos, išskleista šimtai kelių metrų ilgio vytelių. Dalis jų jau virto meno kūriniais – žmogaus ūgio lašu, milžiniškai burbulais, perregimu ratu, ąsočiu, prilipusiu prie trupančios sienos. Pluoštas vytelių, susuktų į gniužulą, įsitaisė prie laidų ir skydinės. Čia pat įtupdytas žibintas ir neveikiančio suvirinimo aparato dalys.

Šalia senų durų, vedančių į XVI a. rūsį, ir vėdinimo arkų menininkas pakabino molinių indų, medinius paveikslo rėmus ir nedideles spalvotas langines. Iš savo kluono M.Gvildys atsinešė saują piršto dydžio aprūdijusių varžtų, sutrūnijusią medinę pliauską su keraminiais izoliatoriais. Netrukus nuo jų žemyn nutįs virvės, o aplink apsivys kabantys augalai. Kieme savo vietą ras karinis šaldytuvas gėrimams laikyti ir floristo kurti masyvūs metaliniai baldai.

"Beliko įstatyti stiklines lentynas ir lankytojai ant jų galės dėti savo taures arba eilės laukiančius patiekalus, – žvelgdamas į sendintą spintą kūrėjas vylėsi, kad jo darbai ir galutinis rezultatas bus dialogo su kitais menininkai pradžia. – Galbūt kas nors sugalvos pakabinti grafikos darbus, pastatyti skulptūrą ar surengti performansą. Gal kokia geniali mintis gims ir pietaujančiam lankytojui!"

Išlaisvinanti vieta

Prieš atveriant kiemelį lankytojams, grindinys, anot restorano šeimininko R.Mačiulaičio, bus įrėmintas ir užpiltas smukia skalda. Tada ant jos bus išdėliotos medinės trinkelės.

"Esu ne kartą sėdėjęs kavinėse, kur kiekviena kėdės koja turi skirtingą sąlyčio tašką su žeme", – M.Gvildys patikino, kad šio kiemelio lanktytojai sėdėdami jausis gana stabiliai.

Kiek tiksliai sėdimų vietų bus įrengta naujoje erdvėje, jis nesiėmė prognozuoti. Tai paaiškės išdėliojus visus žemės meno darbus. Pagal pirminį planą, restorano kiemelis bus padalytas į kelias erdves. Viena jų bus skirta keliolikos minučių kavos gurkšnojimui, kita – ilgiau pasisėdėti su taure vyno, trečioji – su nedidele pakyla ir ketvirta – gausesniems svečių būriams, banketams.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

"Čia jums paprastas pavyzdys. Kai žmonės nori rožėmis puoštų tortų, į pastaruosius panašių suknelių ir kolonadų, jie važiuoja į Užutrakio dvarą. Tie, kas vertina tikro gyvenimo ritmą, gyvą atmosferą, renkasi Babtyno dvarą", – žinomas floristas neabejojo, kad restorano "Medžiotojų užeiga" kiemelis taps vieta, kurioje žmonės galės atsisegti kostiumų sagas ir lengviau atsikvėpti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Je

Je portretas
Gražu. Ir koks kiemelis! Tikras turtas.

Sužinok, o tada rašyk

Sužinok, o tada rašyk portretas
Kur čia žemės menas?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių