Quantcast

Aviacijos šventė Kaune: nuo skraidančios legendos iki didžiausios vėliavos nuleidimo

Rugpjūčio 10 d. gausus būrys aviacijos entuziastų, kauniečių ir Kauno miesto svečių vėl būrėsi S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome stebėti kasmetinės aviacijos šventės. Šiais metais šis jau tradicija tapęs renginys dalyvius stebino įvairiausiomis veiklomis: legendinių „An-2“ lėktuvų ekspozicija, parodomaisiais skrydžiais, parašiutininkų šuoliais, muzikine programa ir netgi naujo Lietuvos rekordo siekimu.

Skraidanti legenda

Šventės pradžioje renginio svečiai galėjo išvysti įspūdingą senovinių savadarbių lėktuvų pasirodymą. Vienas jų – pirmasis lietuviškas mokomasis lėktuvas „ANBO II“, suprojektuotas legendinio prieškario karo aviacijos vado Antano Gustaičio. Prieš kelis metus būtent šis „ANBO“ lėktuvo modelis buvo atkurtas dviejų aviacijos entuziastų – Arvydo Šabrinsko ir Rolando Kalinausko. Šiuo metu jie renka lėšas ir kito modelio, „ANBO III“, lėktuvo atkūrimui.

Kviečiame visus išbandyti tą penktąjį vandenyną, nes ten pabuvęs visuomet norėsi sugrįžti.

Šventės dalyviai turėjo progą prie legendinio lėktuvo nusifotografuoti, o ištroškę ekstremalių pojūčių galėjo pasinaudoti galimybe pakilti su juo į dangų. Prie „ANBO“ lėktuvų atkūrimo prisidedantis Kauno aeropilotų asociacijos pirmininkas Mindaugas Litvinavičius pasakojo, jog šis projektas gyvuoja būtent dėl to, kad žmonės galėtų pasimėgauti aviacija ir susipažinti su anksčiau taip lengvai neprieinama jos istorija.

Paklaustas ką labiausiai norėtų nuveikti aviacijos šventėje M. Litvinavičius teigė, jog čia – svarbiausia džiaugtis, kad žmonės domisi skrydžiu. „Mes, aviatoriai, esame pripratę sakyti, kad jeigu skraidai, tai esi sparno brolis arba sparno sesė. Kviečiame visus išbandyti tą penktąjį vandenyną, nes ten pabuvęs visuomet norėsi sugrįžti. Akys visada į viršų“, – šypsojosi pilotas.

Primena Lietuvos istoriją

Nuo ketvirtadienio Kaune vyksta ir tarptautinis „An-2“ lėktuvų sąskrydis, kurio kulminacija – aviacijos šventėje vykusios sąskrydžio dalyvių tikslaus nusileidimo varžybos ir parašiutininkų šuolis nuo „An-2“ sparnų. Į šventę susirinkę kauniečiai taip pat galėjo grožėtis „An-2“ lėktuvais iš arti, mat jų ant S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo pievos buvo išsidėstę net septyni.

Lietuvos aeroklubo prezidentas Mindaugas Sinkevičius savo sveikinimo kalboje atsiminė ir istorinę šių lėktuvų reikšmę. Jis teigė, jog žiūrėdamas į „An-2“ lėktuvus prisimena ne ką kitą, o prieš 30 metų įvykusį Baltijos kelią. „Man tuomet didžiausią įspūdį paliko ne žmonių rankų grandinė, o iš tokio lėktuvo mėtomos gyvos gėlės“, – pasakojo M. Sinkevičius. Tą dieną virš žmonių skraidęs lėktuvas šiandien yra saugomas visai šalia aerodromo įsikūrusiame Lietuvos aviacijos muziejuje.

Fejerverkai ir rekordai

Antrąją aviacijos programos dalį kulminavo įspūdingas reginys – didžiausios Lietuvos vėliavos nuleidimas iš dangaus. Net 300 kv. metrų ploto vėliavą šokdamas su parašiutu danguje išskleidė Marijampolės aeroklubo instruktorius Vytautas Gustaitis. Prieš tai žiūrovus stebino vienviečio pilotažinio lėktuvo „JAK-50“ skrydis pro specialiai tam pastatytą arką su pirotechnika, skirtas paminėti Lietuvos karo aviacijos šimtmetį.

Renginio svečiai taip galėjo išvysti ir lėktuvų grupės iš Lenkijos „Pionier“ pasirodymą, net tris parašiutininkų iš Kauno ir Marijampolės šuolius bei daugybę kitų demonstracijų ore. Visą aviacijos šou lydėjo muzika – į sceną lipo Ironvytas, Monique bei grupė „Lemon Joy“, o vakare susirinkusiuosius linksmino lietuvių didžėjai Ement, Zakmina ir Low Heights. Norintiems kitaip papramogauti veiklos taip pat netrūko – vyresnieji aviacijos šventės dalyviai galėjo aplankyti prekybininkų ir amatininkų dirbtuves, o mažųjų laukė atrakcionai ir edukacinės programos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Genovaite

Genovaite portretas
gaila, kad nemokame džiaugtis, sergame,,, O viskas neblogai

Lukai

Lukai portretas
Taip taip, atiduokime aerodroma Matjosaiciams, kad cecha ar kotedzu pristatytu.

Ramuniuks

Ramuniuks portretas
100 metų, nebuvo jokios šventės, graudu. Stovi keli kukurūznikai ir Paksas su programa, na dar keli pirdaklėtai praskrido. Vadinti tai 100metų švente net liežuvis nesiverčia. Padaryta tik, kad padaryti
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių