Quantcast

Raudondvaryje – džiugių naujienų ir lauktų permainų metas

Praėjusią savaitę Raudondvaris dūzgė it bičių avilys: Nyderlanduose vykusiame ES jaunųjų mokslininkų konkurse Lietuvai atstovavusi Meda Surdokaitė laimėjo pirmąją vietą. Jaunoji mokslininkė šiemet baigė Raudondvario gimnaziją. Kauno rajono savivaldybė didžiuojasi Medos ir kitų pakaunės mokinių pasiekimais ir siunčia žinią bendruomenei – jau parengtas Raudondvario gimnazijos atnaujinimo projektas, kad būsimieji talentai būtų ugdomi šiuolaikiškoje aplinkoje.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius „Kauno dienai“ sakė, kad jau yra parengtas Raudondvario gimnazijos renovacijos projektas. „Jei pritars Kauno rajono savivaldybės taryba, kitų metų biudžete numatysime lėšų ir pradėsime atnaujinimo darbus. Tai bus vienas gražiausių ugdymo įstaigų projektų pakaunėje“, – sakė Š.Šukevičius.

Raudondvario gimnazijos stadiono atnaujinimo darbai turėtų prasidėti dar šiemet, tačiau pabaigtuvės planuojamos jau 2023-iaisiais. Čia taip pat suplanuota įrengti 1 500 vietų futbolo stadioną ir 180 vietų automobilių aikštelę.

Gražėja seniūnijos pastatas

Šie du projektai – ateities, tegul ir netolimos. Šiuo metu Raudondvaryje pabaigos link artėja seniūnijos administracinio pastato fasado remonto darbai. Jau apšiltintos pastato sienos, jos nutinkuotos, uždėta struktūra, pakeisti langai, durys, sumontuotos kultūros centro vitrinos, atlikti likusios stogo dalies remonto darbai.

„Laukiame apdailos – atskirų medienos segmentų, dar liko sutvarkyti balkonus, apšiltinti pamatus. Statybininkai suinteresuoti darbus užbaigti greičiau, iki subjurs orai, tačiau gerų norų neužtenka, viskas priklausys nuo to, kada gaus reikalingų medžiagų“, – sakė Raudondvario seniūnė Daiva Bulotienė. Ji patikino, kad vykstantis pastato fasado remontas: gręžimo darbai, plaktukų kaukšėjimas seniūnijos darbuotojų nenuvargino: „Dėl šviesios ateities verta pakentėti.“

Netrukus galės naudotis

Raudondvario ir aplinkinių vietovių gyventojai jau kuris laikas labai laukė kolumbariumo. Jis įrengtas Raudondvario naujosiose kapinėse, sutvarkyta ir apšviesta statinio teritorija. „Takai išgrįsti trinkelėmis, įrengti šaligatviai, pastatyta suoliukų, pasodinta tujų, įrengtas vandens gręžinys, pastatytos laistymo kolonėlės“, – darbus vardijo seniūnė D.Bulotienė.

Raudondvario kolumbariumą sudaro 24 kriptos, talpinančios po keturias urnas. Iki šiol kolumbariumas nenaudojamas, laukiama naujos laidojimo tvarkos pagal Vyriausybės nutarimų pakeitimus.

„Kolumbariumas buvo išties labai reikalingas. Vienas dalykas – keičiasi žmonių, ypač emigravusių, požiūris ir poreikiai. Žinodami, kad negalės tinkamai prižiūrėti artimųjų kapų, jie dažniau renkasi palaikų kremavimą ir urnų saugojimą kolumbariume. Be to, siaučiant pandemijai, neužlaidotas kapinių plotas sparčiai tirpo“, – pastebėjo D.Bulotienė.

Infrastruktūra: Dobilų ir Žalgirio gatvių gyvenamųjų namų kvartaluose baigiami įrengti nuotekų tinklai. / R. Zakšensko nuotr.

Gražėjo aplinka

Jau kuris laikas raudondvariečiai džiaugiasi saugiais ir patogiais laiptais, jungiančiais viršutinę Raudondvario gyvenvietės dalį su apatine Šilelio kaimo link ir kapinėmis.

Dėl šviesios ateities verta pakentėti.

Laiptai atnaujinti bendradarbiaujant su Kauno tardymo izoliatoriaus administracija. „Seniūnijai reikėjo tik pasirūpinti mediena ir gaminių transportavimu. Palyginti su darbo rezultatu, tai buvo menki rūpestėliai. Apie 100 m medinius laiptus pagamino ir sumontavo nuteistieji“, – pasakojo pašnekovė.

Pastaruoju metu Raudondvaryje atlikta ir daugiau aplinkos tvarkymo darbų: Rezistentų kapinėse pasodinta 100 tujų, aptvertas ir apželdintas vandens telkinys Instituto gatvėje, atliktas dekoratyvinis tujų gyvatvorės genėjimas J.Naujalio gatvėje.

Socializacija: laiptus, jungiančius viršutinę Raudondvario gyvenvietės dalį su apatine Šilelio kaimo link, atnaujino nuteistieji. / R. Zakšensko nuotr.

Bendruomenės indėlis

Jaunimas labai laukia didesnės, modernesnės riedlenčių rampos. Bendruomenė parengė projektą „Vieta patepta medumi. Riedlenčių parkas – Raudondvaris“, ragino aktyviai balsuoti ir laimėjo Kauno rajono savivaldybės dalyvaujamojo biudžeto priemonės finansavimą. „Viešųjų pirkimų konkuras jau įvyko, turime rangovą darbams vykdyti, pagal sutartį darbai turėtų būti baigti iki spalio 15 d., jei nenutiks kas nors netikėto“, – sakė D.Bulotienė.

Rampa bus montuojama šalia senosios, nes ji dar patikima, suremontuota ir tinkama. Ja galės naudotis mažesni riedlentininkai, o nauja bus sudėtingesnė, skirta vyresnio amžiaus vaikams, labiau įvaldžiusiems techniką.

Plečiama infrastruktūra

Neseniai Raudondvaryje baigtas J.Vienožinskio gatvės apšvietimo projektas: maždaug kilometre įrengta devyniolika šviestuvų.

„Tai toks atskiras gyvenamųjų namų kvartalas, kuriame buvo palaipsniui kuriama infrastruktūra: įrengti nuotekų, vandentiekio, lietaus kanalizacijos tinklai, paklota nauja asfalto danga. Apšvietimas buvo paskutinis potėpis to, ko dar čia trūko, todėl gyventojai išties džiaugiasi“, – tvirtino pašnekovė.

Seniūnija taip pat rengia J.Naujalio ir Žvaigždžių gatvių apšvietimo projektus. Jei viskas susiklostys sėkmingai, darbai startuos kitais metais.

Dobilų ir Žalgirio gatvių gyvenamųjų namų kvartaluose baigiami įrengti nuotekų tinklai. Šiame kvartale – per 160 būstų, kai kurie gyventojai jau jungiasi prie tinklo, kuris veikti pradės lapkritį. Kitas žingsnis – „Giraitės vandenys“ ir gyventojai pradės pasirašyti sutartis. Atlikę šį formalumą, vartotojai galės kreiptis į savivaldybę dėl kompensacijų.

Gyventojai labai džiaugiasi dviem papildomais priemiesčio maršrutais, kuriuos dotuoja savivaldybė. „Tiek 161A, tiek 161B, raudondvariečių vadinami didžiuoju ir mažuoju ratu, važiuoja palyginti dažnai, patogūs ir mokiniams, ir suaugusiesiems“, – sakė D.Bulotienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Anonimas

to Anonimas portretas
Meras Makūnas yra vienas geriausių merų Lietuvoje, duok dieve visiems tokius merus turėti. Tik gaila, kad paluckiniai socdemai šlykščiai parsidavė konservatoriams dar praeitoje kadencijoje, nebebalsuosiu už juos, nes jie taip darydavo nuolat. Bet pats meras tikrai yra puikus, tik jį rinkčiau, geresnio neįsivaizduoju. Sveikatos ir ilgų metų jam nuoširdžiai linkiu.

Jonas

Jonas portretas
Gimnazija užmiršo,kad praeitame dešimtmetye , buvęs jos mokinys E.Stankūnas jau buvo tapęs nugalėtoju Europoje su Lietuvos gamtamokslininkų komanda. Gimnazijos renovacijai rajono taryba jau buvo pritariusi 2010m.ILgokai užsitesė pažadų vykdymas....Gal šį kartą nebuvo tai pasakyta per melagių dieną.

EDAS

EDAS portretas
Kada bus pakeistas " matematikas: atėjęs iš kaimo? Tokio bukumo " mokytojo" dar neturėjom.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių