Quantcast

Raudondvario menų inkubatoriui – prestižinis Europos apdovanojimas

Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė iš Kipro grįžo su Afroditės skulptūrėle ir diplomu – prestižiniu Europos kultūrinio turizmo tinklo ECTN ir jo partnerių apdovanojimu už projektą "Raudondvario dvaro žirgyno sutvarkymas ir pritaikymas menų inkubatoriaus veiklai".

Varžėsi septyniose grupėse

Tai buvo staigmena, kai, prisimena S.Navickienė, akimirką apmirė širdis. Kipro mieste Pafose ECTN surengtą tarptautinę konferenciją "Kultūros paveldas – atsakingo ir tvaraus turizmo vertybė" užbaigė apdovanojimų "Tvaraus kultūrinio turizmo vietovė 2018" ceremonija.

Tarp 57 finalininkų iš 15 Europos šalių buvo ir Kauno rajono savivaldybės įsteigtos viešosios įstaigos "Raudondvario dvaras" projektas, pristatantis Menų inkubatorių ir jo veiklas. Tačiau, skelbiant nugalėtojus, Raudondvario dvaras nepaminėtas. Pirmos, antros, trečios vietų apdovanojimus septyniose kategorijose, kuriose varžėsi ES šalių projektai, atsiėmė Italijos, Nyderlandų, Ispanijos, Belgijos, Portugalijos, Kipro, Graikijos, Kroatijos, Maltos atstovai. Kartą nuskambėjo ir Lietuvos vardas – trečią vietą kategorijoje "Istoriniai pastatai, kaimai ir miestai" pelnė Kėdainiai už Radvilų rūmų sutvarkymą. O Raudondvario pavadinimas taip ir nebuvo ištartas.

Komisija plojo stovėdama

"Nusiminėme, – pasakoja S.Navickienė. – Buvo įteiktas paskutinis, devynioliktasis, apdovanojimas, išdalytos statulėlės. Galvojame, na ką, nepasisekė."

Kaip tik tuomet buvo ištrauktas dar vienas vokas ir  nuščiuvusioje salėje iškilmingai nuskambėjo: "O dabar – specialus vertinimo komisijos prizas! Šiemet jis atitenka viešajai įstaigai "Raudondvario dvaras" iš Lietuvos!"

Salė pratrūko ovacijomis, žmonės stojosi ir plojimais bei šypsenomis sveikino S.Navickienę, einančią atsiimti apdovanojimo už Raudondvario dvaro Menų inkubatorių – objektą, kuris, minint Europos kultūros paveldo metus, pelnė ECTN išskirtinį įvertinimą.

57 finalininkai – ES valstybių kultūros paveldo objektai varžėsi kategorijose "Religija ir piligrimystė", "Pakrantės ir pajūriai", "Kultūrinis kraštovaizdis", "Istoriniai pastatai, kaimai ir miestai", "Pramonės ir karo paveldas", "Tarptautiniai teminiai produktai", "Kultūrinių ir kūrybinių industrijų bendradarbiavimas".

Netilpo į vieną kategoriją

Europos kultūros paveldui skirtoje konferencijoje, kurios metu vyko ir apdovanojimų ceremonija, aptartos naujos tendencijos ir iššūkiai, dalytasi patirtimi, kaip, pasitelkus kūrybiškumą ir novatoriškumą, kultūros paveldo objektus paversti modernaus kultūrinio turizmo traukos vietomis, padedančiomis atrasti ir mažiau žinomus ES kampelius.

"Grafų Tiškevičių XIX a. Raudondvaryje pastatyto dvaro žirgyno, tapusio Menų inkubatoriumi, projektą mes pristatėme kategorijoje "Istoriniai pastatai, kaimai ir miestai", – pasakojo S.Navickienė. – Bet vertinimo komisija nutarė, kad mūsų projektas – tai ne tik naujam gyvenimui prikeltas pastatas, bet ir objektas, vykdantis, jų vertinimu, labai įdomias, originalias veiklas, todėl jis netelpa nė į vieną kategoriją ir yra vertas specialaus prizo. Toks žiuri prizas šiame tarptautiniame konkurse būna skiriamas kasmet. Lietuva jį gavo pirmą kartą."

Turi stiprių partnerių

Prestižinis apdovanojimas Europos mastu išgarsino Raudondvario dvaro Menų inkubatoriaus veiklą, prasidėjusią 2015-ųjų spalį. "Vizija buvo – moderniai kultūrinei veiklai, visuomenės reikmėms pritaikytas istorinis pastatas, kuriame vyksta profesionalaus ir mėgėjų meno sintezė", – prisiminė S.Navickienė, kūrusi Menų inkubatoriaus veiklos strategiją.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pastebėjo, kad prie Menų inkubatoriaus gimimo ypač prisidėjo didieji jo partneriai – Nacionalinis Kauno dramos teatras (NKDT), Kauno valstybinė filharmonija (KVF), Kauno valstybinis muzikinis teatras (KVMT), Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) Kauno skyrius. Vėliau prisijungė akordeonistas Martynas Levickis ir jo "accoAkademija".

"XXI a. dvarų formatas išlieka, nors ir kiek pakitęs. Džiaugiuosi būdamas šio formato dalimi", – tapdamas Menų inkubatoriaus partneriu, kalbėjo M.Levickis. Garsus akordeonistas čia rengia ne tik koncertus – ir kūrybines dirbtuves, atviras muzikos pamokas, į kurias kviečia pakaunės moksleivius. Viena tokių pamokų vyks ketvirtadienį, lapkričio 15 d. Šioje interaktyvioje pamokoje netrūks įdomių užsiėmimų, teks įveikti nemenkų iššūkių. Vienas jų – per dvi minutes pasigaminti muzikos instrumentą.

Menų inkubatoriuje vyksta festivalių "Kaunas Jazz", "Operetė Kauno pilyje", Pažaislio muzikos bei Kristupo festivalių koncertai, čia rengia pasirodymus operos solistai, klausytojai yra ploję ne vienai muzikinei premjerai, dramos, šokio ir vokalo spektakliui, bardams.

Vis dažniau galima išvysti ir užsienio atlikėjų iš Čekijos, Argentinos, Žaliojo Kyšulio salų, Portugalijos, Brazilijos, Vokietijos.

Išskirtinius pasirodymus čia dovanojo pasaulinio garso violončelės virtuozas bei kompozitorius iš JAV Ianas Maksinas, Brėmeno jaunimo simfoninis orkestras, "Glass duo" iš Lenkijos.

Raudondvaryje savo darbus pristato ir žinomi lietuvių menininkai: skulptoriai Leonas Strioga ir Stasys Žirgulis, fotografijos legenda Antanas Sutkus.

Rezidentai steigia dirbtuves

Raudondvario dvaro Menų inkubatorius yra ir neprofesionalaus meno erdvė. Čia savo darbus pristato tautodailininkai, kasmetį liaudies šokių festivalį "Šoki trypki" rengia Raudondvario kultūros centras, organizuojamas linijinių šokių konkursas, surengta neįgalių vaikų "Mažoji Eurovizija". Praėjusią vasarą Menų inkubatoriaus kieme vyko generalinė Dainų šventės repeticija, kurioje pasirodė daugiau kaip tūkstantis dalyvių iš visos Lietuvos.

Menų inkubatoriuje buvo surengta per 20 įvairių konferencijų, kuriose dalyvavo medikai, verslininkai, ūkininkai, universitetų, ministerijų atstovai. Išskirtinių svečių būrio sulaukta per Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) konferenciją, kurioje 52 pasaulio šalių delegatai aptarė aktualias sveikatos stiprinimo problemas.

Raudondvario Menų inkubatorius suteikia erdves kurti rezidentams. Įsteigtos rezidentų, šiuo metu čia veikia istorinio kostiumo dizaino, gintaro, ekologiškų žvakių liejimo, interjero dizaino kūrimo, medžio skulptūros, lino rankdarbių, keramikos dirbtuvės, kraštovaizdžio dizaino studija.

"Esu Menų inkubatoriaus naujokė – čia įsikūriau vos prieš mėnesį. Anksčiau tautinius kostiumus ir pagoniškus drabužius kūriau kitur, vedžiau edukacijas. Senųjų amatų edukacijas ruošiuosi vesti ir čia. Per jas moksleivius mokau pasidaryti drabužio brėžinį ir jį pasisiūti. Raudondvario moksleiviai į tokias edukacijas jau rikiuojasi į eilę", – pasakojo istorinio kostiumo kūrėja Aistė Nėnė. Jos kurtais drabužiais puošiasi istoriniai dvaro personažai – grafienė Rozalija ir jos tarnaitė Felicija, taip pat Raudondvario kultūros centro tautinių ansamblių vaikai ir jaunimas.

Vien per praėjusius metus dvare buvo surengta per 300 edukacinių užsiėmimų, kurie į šią atgimusią istorinę vietovę priviliojo apie 10 tūkst. lankytojų.

Transliuos "Išsipildymo akciją"

Lapkričio 30 d. Raudondvario dvare pakvips eglių sakais, cinamonu ir karštu vynu. Tą vakarą čia bus įžiebta pagrindinė pakaunės Kalėdų eglutė. "Laukia išskirtinė šventė, su daug spalvų ir atlikėjų. Tai – bendras projektas su televizija TV3: iš Raudondvario bus transliuojama "Išsipildymo akcijos" tiesioginė transliacija. Džiaugiamės, kad šiai akcijai transliuoti pasirinktas ne Vilnius, o Raudonvaris", – teigiamų emocijų neslėpė S.Navickienė.

Belaukiant Kalėdų ir po jų dvare veiks nemokama čiuožykla po atviru dangumi, vilios visas prekybos miestelis su cukraine. Šiuo laikotarpiu itin daug veiklų – edukacijų ir proginių užsiėmimų – ketina surengti ir Menų inkubatoriaus rezidentai.

Šventiniu laikotarpiu dvaras pasipuoš erdviniais atvirukais, kuriuos pagal pakaunės moksleivių piešinius kuria Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakulteto moksleiviai.

Gruodžio mėnuo Raudondvaryje bus ypač turtingas koncertų. Net du pasirodymus su Vilniaus miesto ansambliu "Mikroorkéstra" surengs akordeonistas Martynas Levickis: gruodžio 20 ir gruodžio 27 d.

Ateinančiais metais dvaras priglaus nemažai renginių, skirtų Raudondvaryje gyvenusiam kompozitoriui Juozui Naujaliui. "2019-ieji valstybiniu mastu yra paskelbti J.Naujalio metais. Kartu su NKDT, M.Levickiu planuojame pastatyti draminę pjesę "Žodžio vakaras. Naujalis kitaip" ir šį kūrinį čia pristatyti. Dramos aktoriai skaitys prisiminimus apie J.Naujalį, o M.Levickis savaip interpretuodamas atliks J.Naujalio kūrinius. Taip pat ketiname išleisti ir J.Naujalio muzikos kūrinių vinilinę plokštelę bei ją pristatyti dvare", – planuojamus kūrybinius projektus vardijo S.Navickienė.

Pasak Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojos Alvyros Čičinskienės, kiti svarbūs J.Naujalio metams planuojami renginiai Raudondvaryje – naujai aranžuotų J.Naujalio kūrinių teatralizuotas koncertas ir orkestruotų J.Naujalio įvairių žanrų kūrinių misterija "Gloria Juozui Naujaliui", respublikinė mokslinė konferencija "J.Naujalis XXI-ojo amžiaus Lietuvos kultūros kontekste". Misterijoje turėtų dalyvauti Kauno valstybinio muzikinio teatro solistai, VDU muzikos akademijos solistai, Kauno berniukų ir jaunuolių choro "Varpelis" choristai.

Pažymint garsaus lietuvių kompozitoriaus, vargonininko ir choro dirigento metus, bus išplėsta šiai iškiliai asmenybei skirta Raudondvario dvare įsikūrusio Kauno rajono muziejaus ekspozicija, surengta kilnojamoji paroda. Kelionę po įvairias parodų erdves ji pradės Menų inkubatoriaus salėje.

"Kartu su Menų inkubatoriaus partneriais J.Naujalio metų renginiams finansuoti esame pateikę paraiškas valstybės paramai gauti. Tačiau, net jei tokios paramos negausime, numatyti renginiai tikrai vyks", – žadėjo A.Čičinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

garbe kaunui-lietuvai

garbe kaunui-lietuvai portretas
dziugu,sveikinimai jums raudondvario seimininkai.Tikrai nuostabus lietuvos kampelis,garbe lietuvai,kaunui

Edmundas Tulcevičius

Edmundas Tulcevičius portretas
Bravo raudondvariečiai , sveikinu , Jūs to nusipelnėte .

Audrius

Audrius portretas
Raudondvaris pamazu tampa pripazintu Lietuvos kulturos zidiniu. Sveikinimai. Jame gera gyventi, matant kaip viskas keiciasi. Svarbu, kad sie pokyciai testusi!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių