Quantcast

Rajono savivaldybė ir policija suvienijo pajėgas: kas pasikeitė?

Praėjusiais metais pakaunėje įvykdyta mažiau nusikaltimų nei 2017 m. Taip teigia Kauno rajono policijos komisariato atstovai. Manoma, kad tai kompleksinių veiksmų rezultatas. Kai kurių priemonių policija ėmėsi kartu su savivaldybe.

Vykdo aktyvią prevenciją

"Pastaruoju metu kriminogeninė situacija Kauno rajone gerėja – nusikaltimų mažėja", – sakė Kauno rajono policijos komisariato (KRPK) viršininkas Aleksejus Chraminas.

Visuomenės pasitikėjimas Kauno apskrities policija išlieka palyginti aukštas – remiantis Vidaus reikalų ministerijos organizuotų apklausų duomenimis, ja pasitiki 75 proc. apklausų respondentų.

Nusikalstamų veikų skaičius, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, Kauno rajone pastaruoju metu buvo 1 588. Tai yra žemiausias skaičius visoje Kauno apskrityje (Lietuvos vidurkis siekia beveik 2 065).

Vienu metu Kauno rajono teritorijoje patruliuoja mažiausiai septyni policijos ekipažai.

"Manau, kad taip yra dėl kompleksinių priemonių: vykdome aktyvią prevenciją, prisideda ir tai, kad vis daugiau pakaunės miestelių, kaimų gatvių yra apšviečiamos. Nemažai lemia tai, kad įvairių priemonių ėmėmės kartu su savivaldybe, Lietuvos probacijos tarnyba, gaisrininkais. Be to, Kauno rajono gyventojai yra bendruomeniški. Turiu omenyje ne vien saugios kaimynystės grupes – kaimiškų teritorijų gyventojai dažnai vieni kitus pažįsta, remia, stebi aplinką ir praneša kaimynams apie įtartinus asmenis, nežinomas transporto priemones", – visa tai, pasak A.Chramino, prisideda prie nusikaltimų prevencijos.

Komisariato viršininkas pasidžiaugė, kad treti metai iš eilės pavyksta trumpinti reagavimo į pranešimus apie teisės pažeidimus ir nusikaltimus laiką. Į A kategorijos įvykius (kai kyla realus pavojus žmogaus gyvybei, sveikatai), į kuriuos policijos ekipažas turi atvykti per 12 min., policijos pareigūnai pakaunėje vidutiniškai atvyksta per mažiau nei 11 min. Į B kategorijos įvykius (smurto artimoje aplinkoje, vagystės, plėšimų atvejais), į kuriuos būtina atvykti per 20 min., Kauno rajone policija vidutiniškai atvyksta per mažiau nei 14 min. Tai tikrai nedaug, įvertinus, kad policijos nuovada yra ne kiekvienoje seniūnijoje, o atstumai tarp skirtingų gyvenviečių – nemaži.

"Vienu metu Kauno rajono teritorijoje patruliuoja mažiausiai septyni policijos ekipažai. Be to, remiantis galiojančia tvarka, į įvykį važiuoja arčiausiai tuo metu esantis policijos ekipažas. Tai gali būti ir Patrulių rinktinės, Kelių policijos ekipažas", – apie kolegų pagalbą užsiminė A.Chraminas.

Mažėja pakaunėje ir registruotų nusikalstamų veikų skaičius, ypač – vagysčių. Užpernai jų pakaunėje buvo įvykdyta 613, pernai – 369.

Pernai registruota ir mažiau nei užpernai pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje. Prieš šešerius metus įsigaliojus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui, kelerius metus pranešimų apie tokį smurtą skaičius augo. Ir tik pastaruosius porą metų jis ėmė mažėti. "Matyt, tai lėmė bendra veikla: vieni asmenys buvo nubausti, kiti – auklėjami, jiems taikytos poveikio priemonės. Esame sudarę asmenų, labiausiai linkusių smurtauti, sąrašą – į tas šeimas vykstame dažniau ir bandome reaguoti kartu su savivaldos atstovais", – informavo komisariato viršininkas.

Vis dėlto nerimą kelia eismo įvykių, per kuriuos nukentėjo žmonės, augimas, taip pat registruota daugiau sukčiavimo atvejų. Policijos pareigūnai nuolat tikrina iš bendruomenės gaunamą informaciją apie galimus nelegalios prekybos akcizais apmokestinamomis prekėmis (alkoholio, tabako gaminiais, degalais) taškus.

Lėmė bendras darbas

Manoma, kad bendras darnus Kauno rajono savivaldybės ir KRPK darbas padeda mažinti nusikalstamumą pakaunėje. Vykdydami bendras prevencijos programas, policijos atstovai kartu su socialiniais partneriais – Kauno rajono socialinių paslaugų centro, vaiko teisių specialistais, Lietuvos probacijos tarnybos Kauno regiono skyriaus darbuotojais lankosi socialinės rizikos šeimose, tikrinamas tėvų blaivumas, vaikų gyvenimo ir buities sąlygos.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius kartu su Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos ir Patrulių rinktinės pareigūnais tikrina vairuotojų blaivumą, kaip vairuotojai laikosi Kelių eismo taisyklių, dalija atšvaitus. Kartu su policijos rėmėjais, aktyviais bendruomenės nariais vakarais ir naktį organizuojami policijos reidai tose teritorijose, kur daugiausia vykdoma nusikaltimų.

"Nuolat tikrinamos jaunimo susibūrimo vietos, mokymo įstaigų bendrabučiai, siekiant užkardyti psichotropinių medžiagų laikymo, vartojimo ir platinimo atvejus, moksleiviams aiškinama apie narkotinių medžiagų žalą ir atsakomybę", – sakė Kauno rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Sergejus Lemziakovas.

Nuolat tikrinamos jaunimo susibūrimo vietos, mokymo įstaigų bendrabučiai, siekiant užkardyti psichotropinių medžiagų laikymo, vartojimo ir platinimo atvejus.

Kauno rajono savivaldybės iniciatyva pernai seniūnijose įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Su seniūnais ir policijos pareigūnais aptarus kamerų įrengimo vietas, kiekvienoje seniūnijoje įrengta po dvi vaizdo kameras. Už savivaldybės skirtas lėšas – 46 tūkst. eurų – pakaunėje tokių kamerų įrengta 50.

S.Lemziakovo žodžiais, vaizdas, kurį užfiksuos visos pagal minėtą projektą Kauno rajone įrengiamos vaizdo kameros, bus saugojamas savivaldybės serveryje. Įvykus nusikaltimui, vaizdo įrašais galės naudotis policija, viešosios tvarkos pažeidimo atvejais – savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

Gaisrų prevencijai savivaldybė rajono gyventojams nupirko beveik 500 autonominių dūmų detektorių. Pernai buvo tęsiama 2016 m. pradėta prevencinė priemonė, kuria siekiama apsaugoti pažeidžiamus vyresnio amžiaus asmenis. Per trejus metus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai su policijos pareigūnais išdalijo per 100 pagalbos mygtukų senoliams ir atokiau gyvenantiems vienišiems asmenims, paaiškino, kaip elgtis nelaimės, teisės pažeidimo ar kitokio pavojaus atvejais.

Išrinko saugiausias seniūnijas

Praėjusią savaitę paskelbti ir tradicinio konkurso "Saugiausia Kauno rajono seniūnija" rezultatai. Šiemet jį laimėjo Ringaudų, Vandžiogalos ir Taurakiemio seniūnijos.

"Seniūnija pasižymi vienkiemių gausa, todėl visiems atokiau gyvenantiems ir vienišiems pagyvenusiems bendruomenės nariams išdalyti skubios pagalbos mygtukai", – sakė Taurakiemio seniūnė Danutė Glinskienė.

Taurakiemyje veikia penkios saugios kaimynystės grupės, profesionali ugniagesių komanda, kurią sudaro penki profesionalūs ir penki savanoriai ugniagesiai. Jie įsikūrę naujai įrengtame gaisrinės pastate Piliuonos kaime. Kauno rajono savivaldybė ugniagesiams padėjo įsigyti gaisrinį automobilį "Mercedes Benz".

Naujas gatvės apšvietimas įrengtas Margininkų kaimo Rimų gatvėje, Piliuonos kaimo Kaštonų gatvės likusioje dalyje. Ateityje planuojama šviestuvus statyti Tursono kaimo Nemuno gatvėje ir kelio atkarpoje tarp 1-ųjų ir 2-ųjų Arlaviškių.

Neseniai Piliuonos T.Masiulio gatvėje įrengtos dvi vaizdo stebėjimo kameros – prie gimnazijos ir seniūnijos administracinio pastato.

Vaizdą dviejose judriose Ringaudų vietose netrukus taip pat fiksuos dvi vaizdo stebėjimo kameros: viena – ties mokykla, kita – ties poilsio aikštele Gėlių ir Žalgirio gatvių sankryžoje. Dar vieną vaizdo stebėjimo kamerą numatyta įrengti seniūnijos pakraštyje – dviračių take Marvelė–Kačerginė, ties Kauno rajono riba.

"Ringaudų seniūnijos gyventojų prašymu Noreikiškių kelių policijos grupė nebus perkelta į Mastaičių kaimą. Su policija priėjome kompromisą, kad ta grupė būtų palikta čia – gyventojams taip patogiau", – pasakojo Ringaudų seniūnas Rimantas Vitkauskas.

Bendruomenės prašymu įrengti ir atnaujinti kelio saugumą užtikrinantys ženklai, sferiniai veidrodžiai bei greitį ribojantys kalneliai. Tokį kalnelį Ringaudų Pievų gatvėje įrengė Lietuvos automobilių kelių direkcija įrengė greičio mažinimo kalnelį. Savivaldybė pasirūpino, kad ši vieta būtų apšviesta.

Vandžiogalos seniūnijoje taip pat įrengtos dvi vaizdo stebėjimo kameros. Viena – pačiame miestelio centre Kauno gatvėje prie parduotuvės. "Ji fiksuos vaizdą ir aikštėje prie bažnyčios, autobusų stotelėje, kur renkasi toks vietos jaunimas, kuris ne visada gražiai elgiasi, ir prie parduotuvės. Antra vaizdo stebėjimo kamera įrengta prie kultūros centro Parko gatvėje", – pasakojo Vandžiogalos seniūnas Vytautas Šniauka.

Pasak seniūno, Vandžiogalos gyventojų saugumą siekiama užtikrinti ir kitomis priemonėmis. Miestelyje rekonstruotas Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybos pastatas, įsigyta speciali įranga ir priemonės, skirtos organizuoti praktinius mokymus ir seminarus, kurių metu stiprinami personalo profesiniai gebėjimai, skatinama savanorių ugniagesių veikla, keičiamasi gerąja patirtimi, siekiant efektyvesnio viešųjų paslaugų teikimo.

Vandžiogalos seniūnijoje aktyviai kuriasi saugios kaimynystės grupės – šuo metu jų veikia vienuolika. Periodiškai organizuojami vietos gyventojų ir policijos pareigūnų susitikimai, kuriuose sprendžiamos saugumo problemos. Siekiant užtikrinti saugumą keliuose, dviejose vietose – Kauno ir Kėdainių gatvėse įrengti sferiniai veidrodžiai.

Trijose seniūnijose, laimėjusiose "Saugiausios Kauno rajono seniūnijos" konkursą, šiemet bus įrengta papildomų vaizdo kamerų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O kas bent pasidomėjo kodėl Vandžiogaloje tos saugios kaiminystės kuriamos? Kai miestelį tiesiogine to žodžio prasme užpuolė vagys ir nešė iš visų ką tik panešė policija tik galvom palinksėjo ir pažadėjo pastebėti aplinką. Bet žmonės patys susibūrė ir apsaugojo savo turtą. O vagys,kurie visiems aiškūs iki dabar laisvėje vaikšto. #svarbiausiagarsiaikalbėtiirniekonedaryti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių