Quantcast

Pušynu dvelkianti Kačerginė laukia naujakurių

Kauno rajono panemunės puošmena, miestelis kairiajame Nemuno upės krante, kuriame ilsėjosi rašytojai V.Mykolaitis-Putinas ir J.Biliūnas, kalbininkas J.Jablonskis, architektas V.Landsbergis-Žemkalnis. Miestelis įsikūręs pušyne, arti Nemuno, kur ilga virtine išsirikiavę namai.

Kačerginė dar puikiai mena tarpukario klestėjimo laikus, kai iki jos poilsiautojai atvykdavo garlaiviais. Ši istorija, tradicijomis ir grynu oru kvepianti vieta išliko patraukli ir dabar. Prestižine kurortine gyvenviete laikoma Kačerginė mielai priima naujakurius.

Atstumo baimė įveikta

Kauno maratono įkūrėjas ir Kauno maratono klubo vadovas Algirdas Pukis grynu Kačerginės pušynų oru mėgaujasi antrus metus. Kartu su šeima iš miesto jis persikėlė gyventi į pačių renovuotą gydytojo, Lietuvos kariuomenės brigados generolo Prano Vaiciuškos vilą.

"Esame tikri kauniečiai, mano mama ir tėtis gimė ir augo Kaune. Mūsų šeima didesnę gyvenimo dalį praleido pačiame Kauno centre. Kai nutarėme apsigyventi Kačerginėje, man didžiausias nerimas kilo, kaip aš išsiskirsiu su centru?" – prisimena A.Pukis.

Jo šeima kaip tik laukėsi antrojo vaikučio, ir mintys, kad reikia ieškoti patogesnės vietos gyventi, vis dažniau sukosi galvoje. Miesto centras tikrai nebuvo tinkama vieta auginti vaikus. "Su žmona nutarėme, kad norime gamtos, norime namo ir ramybės. Paieškos užtruko metus. Apžiūrėjome ne vieną pakaunės rajoną, tačiau išvydę Kačerginę supratome – tai vieta, kurioje turi augti mūsų vaikai", – pasakoja verslininkas.

Šeimą kamavo tik viena abejonė – atstumas, kurį gali tekti važiuoti kasdien. Tačiau ši baimė kaipmat išgaravo. Po kelių savaičių gyvenimo tie keliolika kilometrų iki miesto nebeatrodė tokie gąsdinantys.

Ir gyvena, ir poilsiauja

A.Pukio šeima Kačerginėje ne tik gyvena, čia prabėga ir visas laisvalaikis.

"Parkai, miškai, takeliai. Kačerginė patogi visiems: ir sportuojantiems, ir plaukiojantiems, žvejams ir vaikus auginančioms mamoms. Jeigu norisi išeiti į žmones ir pabendrauti, čia pat, miestelyje, veikia net dvi kavinukės. Jeigu pritrūkai duonos ar pieno, padės nedidelės maisto produktų parduotuvės", – Kačerginės pranašumus vardija A.Pukis.

Šis miestelis patrauklus ne tik savo esama infrastruktūra, bet ir savo istorija ir puoselėjamomis bendruomeniškumo vertybėmis. "Čia gyvena ne sintetinė bendruomenė, o žmonės, kurių dar seneliai čia kūrėsi. Netgi senbuviai geranoriški naujakurių atžvilgiu", – pastebi A.Pukis.

Kačerginės ritmas nuo miesto skiriasi dar ir tuo, kad čia vis dar galima aptikti unikalaus kaimo gyvenimo pėdsakų: "Kaimynai siūlo nusipirkti kiaušinių arba kas rytą į tavo namus atveža šviežio pieno", – šypsosi verslininkas.

Patogu auginti vaikus

Jaunos šeimos paprastai prisibijo kurdintis priemiesčiuose arba atokesnėse kaimiškose vietovėse: jose dažnai nebūna gatvių apšvietimo, šaligatvių, ugdymo įstaigų.

Kačerginės gyventojams tokios problemos nepažįstamos: miestelyje veikiantis daugiafunkcis centras pasirūpina, kad maži vaikai galėtų lankyti lopšelį-darželį, o vyresni – mokytųsi mokykloje. "Ryte atsikeliame, pėstute nuvedame vaikus į darželį. Nereikia labai anksti keltis, šokti į automobilį ir vežti vaikus į miestą", – džiaugiasi A.Pukis.

Čia gyvena ne sintetinė bendruomenė, o žmonės, kurių dar seneliai čia kūrėsi. Netgi senbuviai geranoriški naujakurių atžvilgiu.

Jeigu norisi aktyvaus laisvalaikio, netoli Kačerginės įrengtos poilsiavietės gražiais pavadinimais – Barsukynė ir Apuokynė – gali tapti iškylų vieta. O pačiame miestelyje įrengti Liepų ir skulptūrų parkai skirti vaikų žaidimams. Jeigu norisi dar aktyvesnio poilsio, tuomet gyventojai sėda ant dviračių ir mina vaizdingu maršrutu besidriekiančiu dviračių taku Kačerginė–Marvelė. Tai ilgiausia dviračių trasa Kauno mieste ir rajone.

40 metų meilės Kačerginei

Antano Stulginskio universiteto (ASU) Žemės ūkio mokslo ir technologijų parko direktorius docentas Virginijus Venskutonis Kačerginėje gyvena nuo 1977 m. Baigęs tuometį Žemės ūkio universitetą, pagal paskyrimą jis dirbo Klaipėdoje, tačiau po kelerių metų grįžo tiesiai į Kačerginę. "Namą šiame miestelyje pastatė uošvis", – priduria pašnekovas. Jis prisimena, kad pirmaisiais gyvenimo metais pakaunėje lengva nebuvo – reikėjo rūpintis namu, šildyti jį ir prižiūrėti. "Mums, miestiečiams, tai atrodė gana nemenkas iššūkis", – juokiasi docentas. Kačerginėje augo ir mokėsi jo vaikai, čia bėgo visas šeimos gyvenimas.

"Kai jaunas buvau, pamenu, studijų metais atvažiuodavome į Kačerginę. Neasfaltuotu keliu autobusu kratydavomės. O miestelyje, Nemuno krante, barža stovėjo, joje šokiai vykdavo", – neslepia nostalgijos pašnekovas. Prieš jo akis prabėgo nemaža paties miestelio gyvenimo atkarpa: jis plėtėsi, žmonės keitėsi, tačiau Kačerginės dvasia išliko.

"Kas tie 10 km iki miesto? Niekis. Jaunam žmogui lengva komunikuoti, nereikia važiuoti į miestą gyvenant užmiestyje. Daugelį darbų galima atlikti tiesiog namuose. Jaunoms mamoms nėra nieko geresnio už gryną pušyno orą. Nemunas, pėsčiųjų takas, sporto erdvės – nedaug yra tokių gyvenviečių, kuriose viskas būtų vienoje vietoje", – įsitikinęs doc. V.Venskutonis.

Kačerginės nepalyginsi su naujais priemiesčio kvartalais, kurie labiau primena daugiabučius horizontalioje plokštumoje, priduria pašnekovas.

Galimybės naujakuriams

Nenuostabu, kad į kurortinę Kačerginę dažnai krypsta ir nekilnojamojo turto (NT) vystytojų akys. Ši tvarkinga, rami ir saugi vieta dėl savo unikalumo atrodo patraukli NT verslo plėtrai.

"Kačerginė patraukli dėl daugelio dalykų: ramybės oazė pušų apsuptyje, netoli Kauno, kurortinis miestelis su savo istorija ir stipria bei draugiška bendruomene", – vardija NT bendrovės "Etapas Group" vadovas Mindaugas Velička, šiame miestelyje plėtojantis projektą "Pušų slėnis".

Kačerginė visada pasižymėjo aukštomis NT kainomis – ypač žemės sklypų, o butų pasiūlos išvis nėra. Ši įmonė miestelyje vysto naują projektą: pirkėjams bus pasiūlyti butai, kurių plotai svyruoja nuo 33 iki 100 kv. m. "Nepaisant visų Kačerginės pranašumų, kiekvienas namo gyventojas galės naudotis šildomu baseinu, kuris bus įrengtas uždaros namo teritorijos kieme", – atskleidžia M.Velička.

Nemunas, kuris bus matomas pro butų langus, naujai įrengta prieplauka, kurioje – suolai, stalai, moderni stoginė, asfaltuotas privažiavimo prie prieplaukos kelias – visa tai sukuria aukštesnę gyvenimo kokybę. Šio miestelio gyventojai gali naudotis vandens pramogomis (baidarės, vandens motociklai, pasiplaukiojimas laivu iš Kauno į Kačerginę ir atgal). Prie pat Kačerginės miestelio įrengta Kačerginės "Nemuno žiedo" vidinė trasa, kurioje vyksta daug autotransporto ir mototransporto renginių.


Faktai

Kačerginėje veikia seniūnija, pagrindinė mokykla, vaikų darželis, sanatorija "Žibutė", biblioteka, vaistinė, ambulatorija, girininkija, vaikų poilsio stovykla "Merkurijus", paštas, dvi maisto prekių parduotuvės, kavinė "Kačerga". 1998 m. duris atvėrė maldos namai – pagal architekto V.Landsbergio-Žemkalnio projektą pastatyta Šv.Onos koplyčia.

Vardo kilmė ir herbas

Miestelio vardo kilmė aiškinama dvejopai: vieni jį sieja su ūkininku Kačergiu, kiti – įrankiu kačerga. XXa. pr. Kačerginės vietovardis dar nebuvo įteisintas. Priešingai, XX a. trečio dešimtmečio pradžioje Lietuvos Vyriausybės vietovardžių komisija nutarė ją pavadinti Pušilu, šis pavadinimas buvo fiksuotas kai kuriuose to meto žemėlapiuose, tačiau neprigijo.

Istorinio herbo Kačerginė niekada neturėjo, todėl Heraldikos komisijoje svarstant naujo herbo idėjas buvo nutarta jame pavaizduoti kankorėžius, išreiškiančius miestelio-kurorto specifiką. Kankorėžis, pušis rytietiškoje simbolikoje reiškia nemirtingumą ir ilgaamžiškumą. Dievo Dionizo (Bakcho) tirsas – skeptras vaizduojamas su pušies kankorėžio antgaliu. Mėlyna spalva heraldikoje reiškia ištikimybę, tvirtumą, sąžiningumą. 1999 m. patvirtintas miestelio herbas – mėlyname lauke vaizduojami keturi horizontaliomis linijomis išdėlioti auksiniai kankorėžiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Melaginga info

Melaginga info portretas
Kodėl straipsnyje melaginga informacija, kad nėra Kačerginėje parduodamų butų? Atsiverskit aruodas.lt

Andrius

Andrius portretas
Kacergine labai grazi.

Vienam

Vienam portretas
Pritariu, Vienam - buvus katiline nugriauta, joks projektas nepatvirtintas, 2 m. kyšo pradėti pamatai. Iš 5 stovyklų - neliko nei vienos. Dalis buvusio miško parko atiduota statyboms, nes pakeistas statusas. Pušynu galima džiaugtis tik tol, kol prasidės jo kirtimas. Ateitis - plyno kirtimo gyvenvietė. Iš Sanatorijos Žibutė - atimtas natūralus šaltinio vanduo su visa vandenviete ?!
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių