Quantcast

Kauno rajone puoselėjamos žaliosios erdvės kuria poilsio oazes

Jau ne vienus metus Kauno rajone puoselėjami želdynai, kuriamos gėlių kompozicijos, tvarkomi parkai. Kiekviena žalioji erdvė sukuria akį traukiantį estetinį vaizdą ir tampa neatsiejama pakaunės gyventojų poilsio dalimi.

Didžiausi projektai

Kauno rajone yra apie 20 parkų ir skverų, kuriuose teko iškuopti šabakštynus ir visuomenei pritaikyti žaliąsias erdves. Sutvarkyta infrastruktūra, todėl patogu pailsėti, praleisti laisvalaikį, pasigrožėti puoselėjamais gėlynais ar pasislėpti nuo kaitros po medžiais.

Nors oficialiai parkais laikomos ne mažesnės kaip 1 ha ploto žmogaus sukurtos žaliosios erdvės, tačiau vietos gyventojai ir kitus želdynus neretai vadina tiesiog parku. Šiuo metu Kauno rajone oficialiai skaičiuojama, kad yra keturiolika parkų, kurie stūkso Alšėnų, Babtų, Čekiškės, Domeikavos, Garliavos, Kačerginės, Linksmakalnio, Rokų, Vandžiogalos, Zapyškio seniūnijose. Taip pat kai kuriose gyvenvietėse poilsio stotelės įrengtos skveruose, kuriuose taip pat puoselėjami želdiniai ir kuriamos jų kompozicijos.

Kiekvienas parkelis savotiškai žavus, nes praeivius pasitinka įvairūs augalai, kai kur sutvarkyti ir tvenkiniai. Pastaraisiais metais Garliava želdinių tvarkymo srityje gerokai paplušėjo ir įrengė kelis parkus.

Garliavos Kaimynystės parkas, įgyvendinant ES struktūrinių fondų lėšomis bendrai finansuojamą projektą, įrengtas 2019 m. Kad ši erdvė būtų patraukli vietos gyventojams ir Kauno rajono svečiams, teko atlikti nemažai darbų.

Įgyvendinant projektą išvalytas Garliavos antrasis tvenkinys. Taip pat reikėjo sutvarkyti reljefą, dekoratyvinėmis detalėmis paslėpti inžinerinius tinklus, apželdinti teritoriją, pastatyti tvorą. Lankytojų patogumui įrengta ir automobilių stovėjimo aikštelė, tualetas.

Žinoma, parke teko įkomponuoti ir vaikų žaidimo aikštelių, nutiesti dviračių takų. Vietą čia atrado ir lauko amfiteatras su scena, tad šioje sutvarkytoje oazėje gali vykti bendruomenės renginių.

Laisvalaikis: jaukiose erdvėse gyventojai gali ir sportuoti. / Vyčio Šulinsko nuotr.

Šio projekto vertė – daugiau nei 1,11 mln. eurų. Didžioji dalis lėšų skirta iš ES struktūrinių fondų.

Dar viena garliaviškių traukos vieta – Šimtmečio parkas. Dar 2018 m. buvo parengtas Kauno rajono savivaldybės administracijos Garliavos seniūnijos parkų, skverų ir gatvių želdinių pertvarkymo techninis projektas. Vėliau, panaudojant savivaldybės administracijos skirtas lėšas, idėjai įgyvendinti atlikta visa eilė žaliajai erdvei sutvarkyti reikalingų darbų.

Iš Maironio ir Alyvų gatvėse esančio parkelio teko šalinti sumedėjusią, invazinę augmeniją. Iškastas tvenkinys ir sutvarkyti jo šlaitai, pašalinti seni kelmai, suformuotas reljefas. Šiame parke pasodinta daugiau nei pusšimtis ąžuoliukų.

„Šis parkas unikalus tuo, kad jame rasite į Lietuvos rekordą pretenduojančią ilgiausią medžio skulptūrinę kompoziciją: daugiau nei 80 m nusidriekusius iš ąžuolo išskaptuotus Lietuvos himno žodžius. Tai – žinomo skulptoriaus, tautodailininko garliaviškio Adolfo Teresiaus idėja, kurią jam įgyvendinti padėjo geriausi Lietuvos medžio skulptoriai“, – apie Šimtmečio parko išskirtinį akcentą pasakojo Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėja Jurgita Rakauskaitė.

Pasak pašnekovės, Garliavos parkai – geriausias pavyzdys, kaip kadaise netikslingai išnaudotos, nepakankamai prižiūrėtos teritorijos gali būti pritaikytos visuomenės poreikiams.

Bus daugiau parkelių

Kitose Kauno rajono seniūnijose taip pat daugėja žaliųjų erdvių. Šiuo metu tvarkoma teritorija Ramučių kaime, kuri taps jaukiu vietos parkeliu. Taip pat jau išvalytas ir sutvarkytas vandens telkinys, formuojamas reljefas

„Ramučiuose bus įrengta pėsčiųjų takų, vaikų žaidimo aikštelių, gyventojams poilsio aikštelių, pastatytas amfiteatras, mažoji architektūra. Įrengtas apšvietimas ir fontanas“, – teigė J.Rakauskaitė.

Bendra Ramučių parkelio įrengimo vertė – apie 800 tūkst. eurų.

Dar vienas didysis projektas – Giraitės parkas, kuris atsiras Akacijų g. 1A. Dabar rengiamas techninis projektas ir planuojama šiais metais pradėti tvarkyti šią žaliąją oazę, užimančią  apie 2 ha.

Garliavos parkai – geriausias pavyzdys, kaip kadaise netikslingai išnaudotos, nepakankamai prižiūrėtos teritorijos gali būti pritaikytos visuomenės poreikiams.

Šiame projekte numatytas nemažas dėmesys aktyvaus laisvalaikio zonoms. Planuose – įrengti krepšinio, futbolo aikštelių, žiūrovų tribūnų ir jas aptverti. Atsiras riedlenčių rampų ir paspirtukų aikštelė. Atskiroje zonoje bus vaikų žaidimo ir lauko gimnastikos treniruoklių įrenginių. Savo vietą Giraitės parke atras ir šachmatininkai. Pėsčiųjų ir dviračių takų tinklas išraizgys visą parką.

Be reikalingų inžinerinių įrenginių, parke atsiras mažosios architektūros elementų, šiukšliadėžių, suoliukų maloniam atokvėpiui, dviračių stovų ir kitų parkui būtinų detalių. Visą parką planuojama apšviesti. Taip pat naujosios laisvalaikio erdvės prieigose bus įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje parko lankytojai galės įkrauti ir savo elektromobilius.

Preliminariais paskaičiavimais bendra projekto vertė gali siekti apie 1,2 mln. eurų.

Želdynai ir mokykloms

Savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšomis finansuojama didžioji dalis Kauno rajono želdynų priežiūros darbų. Šios lėšos skiriamos seniūnijų, mokyklų, darželių teritorijoms apželdinti. Taip pat naujų gėlynų ir kitų želdinių stotelių atsiranda ties gatvėmis ar dviračių takais.

Iš 2019–2021 m. programos rajono želdynams skirta beveik 326 tūkst. eurų. Želdynų priežiūros rezultatus gyventojai gali pastebėti kiekvienoje seniūnijoje.

Nemažas dėmesys skiriamas būtent švietimo įstaigų teritorijoms apželdinti. Po Eigirgalos darželio rekonstrukcijos susitelkta į aplinką. Darželio teritorijoje pasodinta dvylika medžių, daugiau nei 20 įvairių krūmynų ir daugiamečių augalų, tad mažieji rajono gyventojai gali kokybiškai praleisti laiką žaisdami apželdintoje ir prižiūrėtoje darželio teritorijoje.

Sodinukai: rajone nuolat sodinami medžiai, nes jie sukuria pavėsį ir valo orą. / Vyčio Šulinsko nuotr.

Pagal minėtą programą sutvarkyti želdynai ir ties Raudondvario Anelės ir Augustino Kriauzų pradinės mokykla, Užliedžių daugiafunkciu centru, Lapių lopšeliu-darželiu. Karmėlavos B.Buračo gimnazijos prieigose pasodinta keturiolika šermukšnių, trys klevai. Baigus tvarkyti teritoriją, čia žaliuoja daugiau nei 30 medžių.

Tvarkingi želdynai supa Samylų, Ramučių kultūros ir Čekiškės Liūčiūnų laisvalaikio centrus. Seniūnijos taip pat įrengė atskirų želdynų, sukuriančių gražų estetinį vaizdą. Neveronyse prie tvenkinio esančią laisvalaikio zoną puošia kelios dešimtys kalninių pušų ir himalajinių beržų. Rokuose apželdintas parkas ties seniūnijos pastatu. Čia jau šlamena lapuočiai ir 100 krūmynų.

Kauno rajono savivaldybės atstovai vardijo, kad iš minėtos programos pavyko atnaujinti Garliavos apylinkėse esančio Teleičių kaimo, Vasario 16-osios gatvės skverą. Beveik 2 tūkst. medžių ir krūmų papildė Akademijos, Batniavos, Babtų, Čekiškės, Taurakiemio, Domeikavos, Raudondvario, Ringaudų, Karmėlavos, Samylų, Užliedžių ir Linksmakalnio seniūnijų bendro naudojimo teritorijas.

Vertė: Kauno rajono gyventojų kokybę gerina sutvarkyti parkai ir skverai. / Vyčio Šulinsko nuotr.

Daugiau medžių gatvėse

Ne vieno Kauno rajono gyventojo dėmesį patraukė ir ties gatvėmis ar dviračių takais pasodinti medžiai, gėlės ar krūmynai, kuriamos vis skirtingos želdinių kompozicijos. Raudondvario Didžiąją ir Instituto gatvių pakeles papildė beveik 300 skroblų.

Ežerėlyje miesto aikščių ir daugiabučių kiemuose pavėsį sukuria daugiau nei pusšimtis želdinių. Apželdintas ir Neveronių, Kertupio gatvės sklypas. Kalninės pušys ir sedulos Akademijoje, ties Šakių plento ir Tako gatve suformavo akustinę juostą. Čia pasodinta daugiau nei 300 minėtų augalų.

Kačerginėje, Janonio gatvėje, specialistai pasodino šešiolika pušų ir dar beveik pusšimtį puošnių krūmynų, kurie erdvei suteikia žiedų gausos.

Ties gatvėmis želdynai sutvarkyti ir Vilkijoje (Vydūno alėjoje, Čekiškės gatvėje), Babtuose (Sitkūnų kaime, Radistų gatvėje), Linksmakalnyje (Liepų gatvėje), Užliedžiuose (Liepų gatvėje), Taurakiemyje prie kelio Marginikai–Vainatrakis ir Batniavos seniūnijoje ties Bubių kaimo keliais.

Kauno rajone kasmet plečiamas dviračių takų tinklas, todėl tobulam laisvalaikiui tiesiami ne tik nauji takai, bet ir pasirūpinama juos supančia aplinka. Vaišvydavos kaime Miškininkų gatvės pėsčiųjų ir dviračių tako lankytojai išvysta 25 šlamančius klevus ir pūslenius.

„Kompoziciškai apželdinta ir Zapyškio seniūnijos dviračių ir pėsčiųjų tako skiriamoji juosta. Čia jau auga apie 700 krūmynų“, – papildė Aplinkos skyriaus vedėja.

Aktyvūs ir gyventojai

Kiekvienas Kauno rajono gyventojas gali prisidėti prie gražesnės aplinkos kūrimo ir tai padaryti galima keliais būdais. Vienas tokių – dalyvauti talkose.

Prieš kelerius metus Garliavoje organizuota ąžuoliukų sodinimo akcija, kurios metu parką papuošė vardiniai ąžuolai. Tuomet prie akcijos prisijungė ne tik vietos bendruomenės, bet ir rajono savivaldybės atstovai, tad medžių sodinimo akcija visus suvienijo gražiam tikslui. Pavasarinės talkos metu vietos gyventojai dar pasodino apie pusšimtį ąžuolų, tad tokia gausa medžių tikrai daro įspūdį ir ateityje džiugins pavėsiu, švaresniu oru ir bus puiki poilsio stotelė ąžuolų paunksnėje.

Jei rajono gyventojai turi idėjų, kaip galima pagražinti viešas erdves, sukurti gėlių labirintus, ar žino, kokių erdvių reikia vietos bendruomenei, jie gali teikti projektus seniūnijoms.

„Dalyvaujamasis biudžetas – tai galimybė kiekvienam Kauno rajono gyventojui realizuoti savo kūrybiškus sumanymus gražinant viešas erdves ir kartu su savivaldybe spręsti dėl viešųjų lėšų panaudojimo“, – kartu puoselėti aplinką kviečia rajono savivaldybės atstovai.

Kauno rajono biudžete yra numatyta atskira eilutė, skirta būtent vietos gyventojų projektams. Taip galima atliepti, ko iš tiesų reikia vietos bendruomenių laisvalaikiui, užsiėmimams ar aplinkinėms erdvėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aliosos

aliosos portretas
pasakoriai sluotu prismaigstys salia keliu ir pasiims jewropos saibas,,,

maksūnas

maksūnas portretas
Kauno rajonas = kotedžų kepykla . Dulkės nuo žvyrkelių . Nedarykit klaidos netikėkit užpirktom piaro reklmom.

Rojus

Rojus portretas
Gerb Makùnai baik malt šùdą! Kiek sumoki Kauno dienai uź vieśinimą ìrengtum kiekvienoje seniūnijoje po parkeli per savas kadencijas.ir jau laikas bùtų į pensiją
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių