Quantcast

Profesinių sąjungų eisena Kaune: reikalavo poilsio ir didesnės algos

Tarptautinė darbo diena Kaune paminėta profesinių sąjungų eisena. Darbuotojai reikalavo teisės atsikvėpti, mažiau dirbti, bet daugiau uždirbti.

Eisenos žinutė

Gegužės 1-ąją minima Tarptautinė darbo diena. Jos proga Kaune profesinės sąjungos nuo Nepriklausomybės aikštės iki Miesto sodo surengė eitynes, kurių pagrindinis tikslas – atkreipti dėmesį į dirbamus viršvalandžius, darbuotojų perdegimo rizikas bei per mažą užmokestį, kuris neatitinka šių dienų gyvenimo, todėl dažnas darbuotojas negali oriai gyventi.

Nuovargis ir perdegimas, pasak profesinių sąjungų, auganti problema Lietuvoje, o tai degina gyvenimus. Dažna pamainos trukmė prekybos centre, restorane ar gamykloje trunka 12 val., todėl žmonės nebeturi kada atgauti jėgų.

Simono Baltušio nuotr.

Darbo krūvio problema

„Mes tik dirbam ir miegam, o kada gyventi?“, „Sąskaitų pažadais neapmokėsi“, „Perdegimas – depresija – savižudybė“ – tokiais šūkiais ir plakatais profesinių sąjungų atstovai siekė atkreipti dėmesį į tai, kad darbuotojams tenka dirbti daugiau, nei ilsėtis.

„Mes tikrai daug dėmesio skiriame darbuotojų atlyginimams, bet jis auga nepakankamai sparčiai. Vis dėlto, dažnai užmirštamas kitas klausimas, susijęs su darbo krūviu, darbo ir poilsio derinimu, šeimos ir darbo santykių derinimu. Žmonės dirbdami nuoširdžiai ir daug, turi turėti laiko ir pailsėti. Perdegimas tikrai būdingas darbuotojams“, – kalbėjo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Kiti eisenos dalyviai ragino sutrumpinti darbo savaitę iki keturių darbo dienų bei atkreipti dėmesį į tai, kaip darbe jaučiasi darbuotojas.

„Būna žmonės dirba ir po dvylika valandų, kur apmoka labai prastai. Minimali alga nėra ta, už kurią būtų galima gyventi. Būna labai didelis darbo krūvis, kai darbuotojams užkraunami darbai net ne pagal jo pareigas, kai turi ir pasivalyti, ir apskaitą vesti, ir dar ką nors daryti“, – kalbėjo Erika.

Simono Baltušio nuotr.

„Esu už keturių dienų darbo savaitę, nes perdegimas dažnai atveda iki labai liūdnų pasekmių. Be to, noriu atkreipti dėmesį į neapmokamą darbą namuose, kuris dažniau tenka moterims“, – teigė plakatus rankose laikiusi Simona.

Ar reikia laisvadienio?

Seime vėl pasirodė siūlymas naikinti Gegužės 1-osios laisvadienį ir leisti darbuotojams turėti vieną papildomą dieną prie atostogų, tačiau eisenos Kaune dalyviai tokius siūlymus malė į miltus.

„Džiaugiamės, kad turime galimybę švęsti, nes vis pasigirsta Seime, kad tai nėra šventė, bet iš tiesų mums svarbu turėti išeiginę“, – pasisakė Evaldas ir pridūrė, kad darbuotojai turėtų dažiau pasirašyti kolektyvines sutartis, taip esą būtų galima prašyti geresnių darbo sąlygų.

Simono Baltušio nuotr.

„Seimo nario pasiūlymas yra visai nesusijęs su Gegužės 1-ąją ir jos minėjimu. Toks siūlymas panaikina socialines garantijas darbuotojui. Kai yra šventinė diena, darbdaviui yra prievolė duoti laisvą dieną arba už ją mokėti dvigubai, o atostogas reikia išsireikalauti iš darbdavio. Čia yra esminis skirtumas“, – poziciją dėstė ir I. Ruginienė, pažymėjusi, jog jei Tarptautinė darbo diena nebebus šventė, kyla rizikos, kad ir kitos šventės taps darbo dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edmundas

Edmundas portretas
Nespėjo pradėti dirbti , o jau reikalauja poilsio , paiilsėsit kai sulauksit pensijos , žinoma jei sulauksit .

AnI nuomonė.

AnI nuomonė. portretas
O mes dirbome 6 dienas per savaitę ir už viršvalandžius ne visi mokėjo. Jei kur jūsų darbo laikas viršija savaitės normą tai ir spręskite savo darbo srityje ... O ne už visus. Mat gal norėsite visai nebeiti į darbą, o iš pašalpų gyventi.

Anonimas

Anonimas portretas
Ajajai Juknepuknis Tralekiuknis, Traleliuknis Opapa tik vienoje nuotraukoje u mergiotės pasislėpęs ...
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių