Quantcast

Profesinėse mokyklose – klampus įtarimų liūnas: tvarkosi kaip savose bendrovėse?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno informacinių technologijų mokykloje vadovybei galbūt neįtikę mokytojai atleidžiami, o saviems sukuriamos darbo vietos? Ši mokykla buvo užkliuvusi ir ministerijos auditoriams.

Mokytojos skundas

Nuo metų pradžios šalies profesinio mokymo įstaigos sulaukė pokyčių. Visos jos reorganizuotos į viešąsias įstaigas, kviečiant verslo įmonių atstovus dalyvauti jų valdyme. Tokiu būdu siekiama, kad mokiniai įgytų rinkoje reikalingų įgūdžių. Norima skaidrinti profesinių mokymo įstaigų veiklą ir stengiamasi, kad būtų priimta kuo mažiau asmeniniais interesais pagrįstų sprendimų.

Kyla klausimas – kodėl šiuos pokyčius profesinės mokyklos pajus tik nuo šių metų? Pasikapstę žiniasklaidos kloduose nesunkiai surastume atvejų, kai į viešumą iškilo skandalingos istorijos, susijusios su profesinėmis mokyklomis.

Viena tokių dar 2017 m. supurtė Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrą. Tada į viešumą iškilo faktai, kad šioje mokymo įstaigoje apiplėšinėjami mokiniai. Buvo skaičiuojama, kad per vienus metus iš stojusių studentų šio centro atstovai galėjo neteisėtai susirinkti apie 0,5 mln. eurų.

"Kauno dienos" tyrimas atskleidė, kad negerovių ir įtartinų sandorių gali būti apstu ir kitose profesinėse mokyklose.

Į dienraštį kreipėsi Kauno informacinių technologijų mokyklos (KITM) mokytoja Lina (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.), nesirinkusi žodžių. Ji sakosi per aštuonerius darbo KITM metus pamačiusi visko tiek, kad galima būtų parašyti romaną. "Mano nuomone, šioje įstaigoje tvarkomasi kaip privačioje bendrovėje", – teigia ji. Vis dėlto mokytoja atskleidė svarbiausius akcentus, kurie turėtų sudominti ir atsakingas institucijas.

Situacija ėmė keistis

Nuo 2011 m. rugsėjo iki 2018 m. rugsėjo šioje mokykloje ekonomikos mokytoja dirbusi kaunietė pasakoja, kad tik atėjusi džiaugėsi darbo vieta – užteko ir skiriamų darbo valandų, ir už jas gaunamo atlygio. Deja, praėjus keleriems metams, situacija ėmė kardinaliai keistis.

"Vedžiau ekonomikos ir vadybos bei verslumo pamokas. Tačiau kiekvienais metais valandų kiekis tendencingai mažėjo. 2014–2015 m. mokyklos direktoriaus pavaduotoja Elena Žilovienė pradėjo kalbėti, kad ekonomikos, kaip disciplinos, visiškai nereikia profesiniam ugdymui. Tada aš netekau verslumo disciplinos pamokų, likau mokyti tik ekonomikos. Tačiau ir šių pamokų kiekvienais metais vis mažėjo – nuo 120 valandų pradėjus dirbti iki 44 pastaraisiais metais", – pasakoja buvusi šios mokyklos darbuotoja.

Atėjusi į mokyklos posėdį, kuris vyko praėjusių metų rugpjūčio 29 d., darbo sutarties Lina nebegavo.

Mokykloje įdarbinti savi žmonės – dukros, vyrai, draugai, artimieji, o tokių kaip aš – einančių prieš srovę – ten nereikia.

"Be manęs, darbo sutarties negavo ir dar viena mokytoja. Paklausiau, kodėl taip yra. Tuomet direktorius mane ir kolegę pasikvietė į kabinetą ir mums buvo pasiūlyta išeiti bendru susitarimu, mums skiriant šešių mėnesių išeitinę kompensaciją. Su šiuo sprendimu sutikome, nes buvo aišku, kad darbo vietos vis tiek neišsaugosime", – teigia moteris ir sutinka su aplinkybe, kad oficialiai mokyklos vadovai jos neatleido – sprendimas priimtas bendru susitarimu.

Vis dėlto kaunietė įsitikinusi, kad darbo vietą ji prarado dėl asmeniškumų.

"Manau, kad tai buvo direktoriaus pavaduotojos E.Žilovienės asmeniškumai mano adresu ir mano išėjimui jau buvo ruošiamasi. Šioje mokykloje atleidžia mokytojus, dėl kurių formuojami etatai ir mokykla gauna pinigus, tačiau nepotizmas (tarnybinės padėties naudojimas giminėms ar draugams proteguoti – aut. past. ) labai stipriai klesti", – teigia pašnekovė.

Reforma niekuo dėta

Priminsime, kad pernai visi šalies mokytojai buvo priversti pereiti prie etatinio apmokėjimo tvarkos. Tuomet ne vienoje švietimo įstaigoje kai kuriems pedagogams neliko darbo.

KITM atstovai tikino, kad šiuo atveju reforma niekuo dėta.

"Ekonomikos discipliną ministerija išbraukė iš profesinių programų jau prieš kelerius metus. Bet mes dar šiek tiek tą mokytoją saugojome, tačiau jau buvo aišku, kad jos atsisakysime, nes nebeliko šio dėstomo dalyko. Ministerijos sprendimas buvo ekonomikos valandas palikti tik bendro lavinimo programose. Taip yra dėl dabartinės ministerijos pozicijos – kad mokiniai kuo greičiau įgytų specialybę ir įeitų į darbo rinką", – Linos atvejį komentavo E.Žilovienė.

Jai antrino ir įstaigos direktorius Juozapas Dambrauskas: "Čia kalta ne reforma. Tai lėmė mokyklos perėjimas prie modulinio mokymo ir tai, kad keitėsi programos. Programas tvirtina ministerija – mes nieko negalime nei pridėti, nei nuimti."

Įdarbinti savi?

Teigti, kad Lina buvo priversta išeiti iš darbo bendru susitarimu negalima, tačiau mokytoja meta dvejonių šešėlį: "Mokykloje įdarbinti savi žmonės – dukros, vyrai, draugai, artimieji, o tokių kaip aš – einančių prieš srovę – ten nereikia."

– Kieno tie savi žmonės dirba šioje mokykloje? – pasitikslinome.

– Mano žiniomis, mokykloje dirba ir E.Žilovienės dukra. Būtent ji mums, mokyklos bendruomenei, buvo pristatyta 2014 m. rugpjūčio mėnesį posėdžio metu. Jame visuomet pristatomi nauji mokyklos darbuotojai. Kiek žinau, jau tada, kai ji buvo pristatyta kaip nauja mokyklos darbuotoja, laukėsi kūdikio.

– Patikslinkite, iš kur tokia informacija?

– Visų pirma, mes, moterys, juk matome besilaukiančią merginą, tai pat mokame skaičiuoti. Pavaduotojos dukra labai greitai išėjo motinystės atostogų.

Dingo atmintis?

Kadangi, kaip teigia istorijos herojė, direktoriaus pavaduotojos dukra šiuo metu yra motinystės atostogose, nusprendėme nuvykti į KITM ir patys paklausti jos mamos apie dukros įdarbinimą. Išgirdusi klausimą apie savo dukrą, E.Žilovienė šiek tiek sutriko. Tačiau atsakymus gavome. Pasiūlymų taip pat.

– Ar jūsų dukra dirba šioje mokykloje ir kokias pareigas užima?

– Taip, tik šiuo metu ji yra motinystės atostogose. Ji yra bibliotekininkė, bet atsakinga labiau už mokyklos viešinimą, komunikaciją. Kadangi ji baigusi dizaino studijas, tai rūpinasi mokyklos įvaizdžiu.

– Minėjote, kad jūsų dukra baigusi dizaino studijas. Ar ji turi pedagoginį išsilavinimą?

– Taip, turi pedagoginį minimumą. Jį turi ir kiti mokytojai, kurie nėra baigę pedagogikos mokslų. Turint pedagoginį minimumą, galima dirbti mokykloje (suteikiama teisė dirbti mokytoju pagal profesinio mokymo ir neformaliojo, išskyrus ikimokyklinio ir priešmokyklinio, švietimo programas – aut.past.)

– Kiek laiko jūsų dukra jau dirba šioje mokykloje?

– Ji dirbo vienus metus ir jau trejus yra motinystės atostogose.

– Ar tiesa, kad jūsų dukra buvo įdarbinta šioje ugdymo įstaigoje, kai jau laukėsi kūdikio?

– Ne, ji buvo įdarbinta anksčiau.

– Ar ji buvo įdarbinta mokslo metų eigoje?

– Žinokite, neatsimenu. Galime nueiti į Personalo skyrių ir pasiimti sutartį. Bet, aišku, kad ne vasarą turbūt.

– Tai gali būti, kad ji jau laukėsi kūdikio? – paklausėme dar kartą.

– Na, aš manau, kad nesilaukė. Tikrai galite nueiti į Personalo skyrių ir paklausti. Aš tikrai neatsimenu to fakto, kada tai buvo.

Nesutampa datos

Pasibaigus pokalbiui nusprendėme pasinaudoti direktoriaus pavaduotojos pasiūlymu ir nukeliauti į mokyklos Personalo skyrių, kur tikėjomės patikslinti informaciją, kurios mums pateikti E.Žilovienė negalėjo. Pakeliui pavaduotoja paskambino šio skyriaus darbuotojams ir pranešė, kad netrukus ateisime: "Labas, pas tave ateina "Kauno diena", tu savo kabinete? Nori pažiūrėti Aušros darbo sutartis. Sužinoti, nuo kada mano dukra dirba. Pasakysiu, kad ateitų pas tave į kabinetą, tu juos pasitiksi."

Deja, vizitas šiame skyriuje nebuvo toks malonus, kaip tikėjomės. Į kabinetą įėjusi darbuotoja įspėjo, kad mums dokumentų nerodys, tačiau direktoriaus pavaduotojos dukros įdarbinimo datą įvardijo: 2014 m. sausio 31 d. Ši data kone pusmečiu vėlesnė nei ta, kurią anksčiau minėjo mokytoja Lina.

Tolimesnė Personalo skyriaus darbuotojos reakcija kiek suglumino. Ji dar kartą paklausė, kas mes tokie ir kokiu tikslu pas ją atėjome. Nors tai jau buvome sakę ir mes, ir direktoriaus pavaduotoja telefonu. Tačiau dabar ji neatlyžo ir teigė nieko nebesakysianti be direktoriaus nurodymo.

Po kelių dienų į dienraščio klausimus sutiko atsakyti KITM  direktorius J.Dambrauskas. Tik jis besišypsodamasis uždraudė jį fotografuoti ir perspėjo, kad pokalbį įsirašys.

Įdomu tai, kad skiriasi mokyklos vadovų informacija apie direktoriaus pavaduotojos dukros išdirbtus metus. Mokyklos direktoriaus pavaduotoja teigė, kad vienus metus išdirbusi jos dukra jau trejus metus yra motinystės atostogose, todėl nesunku apskaičiuoti ketverių metų terminą. Direktoriaus žiniomis, ji gali būti šios švietimo įstaigos darbuotoja kiek ilgiau: "Bijau suklysti, bet gali būti jau kokie penkeri metai."

– Ar gali būti, kad mokyklos direktoriaus pavaduotojos dukra buvo įdarbinta šioje mokykloje jau besilaukianti vaiko?

– Šią informaciją galiu paneigti, nes gali būti, kad ji su savo vyru tik ir susipažino šioje mokykloje. Tačiau dėl to nesu tikras.

Mano nuomone, šioje įstaigoje tvarkomasi kaip privačioje bendrovėje.

Faktas, kad šioje mokykloje dirba direktoriaus pavaduotojos dukra, kiek nustebino ir pačios ministerijos atstovus.

"Pirmą kartą girdime, kad mokykloje įdarbinta direktoriaus pavaduotojos dukra. Šia situacija pasidomėsime", – teigė ministerijos atstovė A.Vijeikytė.

Žento paveikslai

Faktas, kad mokykloje dirba drektoriaus pavaduotojos dukra – ne vienintelis, keliantis įtarimų. Buvusi įstaigos mokytoja Lina pasakojo ir apie dar vieną keistą sutapimą.

"Kodėl būtent savo žmogaus darbai puošia abiejų mokyklos korpusų sienas? Ar buvo skelbtas viešasis konkursas jiems įsigyti? Visada kirbėjo mintis, kad ir jų atsiradimas neaiškus", – svarstė mokytoja, kalbėdama apie direktoriaus pavaduotojos dukros vyro menininko fotografijų atsiradimą šioje mokymo įstaigoje.

"Pamenu, kad vienas mokinys kartą eidamas užkabino vieną šių fotografijų. Ji nukrito ir susilankstė vienas kampas. Tuomet direktoriaus pavaduotoja E.Žilovienė šį vaiką vedė pas socialinę darbuotoją, buvo užsiminta, kad jo tėvams teks atlyginti padarytą žalą. Tiksliai nepamenu sumos, bet ji buvo įvardyta. Kaip ši istorija baigėsi, nežinau, bet nuo tada pagalvodavau, kad mokykla juos tikriausiai gavo ne veltui", – išsakytus įtarimus iliustruoja kaunietė.

Vizito mokykloje metu "Kauno dienos" fotografas įamžino šiuos meno kūrinius, kurių, kaip ir tikino Lina, čia apstu.

Šeimos voratinklis

Atrodo, kad KITM direktoriaus pavaduotojos šeimos voratinklis šioje švietimo įstaigoje raizgosi vis plačiau, todėl jos pačios paklausėme apie šią situaciją.

– Ar jūsų dukros vyras šiuo metu dirba mokykloje?

– Jau nebedirba.

– Tačiau dirbo?

– Taip, bet tuomet jis dar nebuvo mano dukros vyras.

Paveikslų atsiradimo kilmę aiškinęs mokyklos vadovas J. Dambrauskas patikino, kad paveikslai KITM padovanoti: "Yra toks mūsų susitarimas, bet plačiau pakomentuoti galėtų ūkio dalies pavaduotojas."

– Tai jokio viešojo pirkimo nebuvo?

– Nebuvo, jie nepirkti.

– Ir mokykla jokių sąnaudų jiems atsirasti ant sienų neišnaudojo?

– Ne.

Patikslinti susitarimo tarp fotografo ir švietimo įstaigos aplinkybių, paskambinome direktoriaus pavaduotojui infrastruktūrai Albinui Kirvelai.

Nors sutarties, kaip ir kitų mokykloje esančių dokumentų, niekas žurnalistams nerodė, tačiau, A.Kirvelos žodžiais kalbant, sutartis dėl paveikslų eksponavimo ir laikino saugojimo pasirašyta 2017 m. spalio 27 d.

"Ji galioja penkerius metus. Pagal šį susitarimą I.Maldžiūnas juos gali bet kada pasiimti atgal", – tokią savo versiją pateikė šios švietimo įstaigos darbuotojas.

– Ar mokykla šiuo susitarimu ką nors įsipareigojo? – paklausėme.

– Ne, menininkas juos paskolino. Tai nėra kažkokia vertybė. Tai tik fotografijos, užklijuotos ant kartono. Prie jų yra aprašas apie patį menininką, tokiu būdu jis save reklamuoja.

Sudomino institucijas

Ką apie mokytojos Linos išdėstytus įtarimus mano atsakingos institucijos?

Iš Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Kauno teritorinio skyriaus dar gruodžio 10 d. gautas atsakymas, kad šioje įstaigoje buvo atliktas patikrinimas.

"Patikrinimo metu nustatyti darbo ir poilsio laiko režimo pažeidimai, surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Taip pat dalis klausimų, nesusijusių su VDI kompetencija, perduota Švietimo ministerijai, kaip Kauno informacinių technologijų mokyklos dalininko teises ir pareigas įgyvendinančiai institucijai", – teigiama atsiųstame rašte.

Mokyklos direktoriaus pavaduotojos dukros įdarbinimo klausimą paprašėme patikrinti "Sodros" atstovų. Tačiau žurnalistams iškart buvo akcentuojama duomenų apsauga ir teigta, kad apie konkrečius asmenis informacijos žurnalistams sužinoti nebus įmanoma.

Patikslinus, kad siekiama sužinoti tik esminius pažeidimus ir ar jų nustatyta, net ir tokio atsakymo teko laukti beveik tris mėnesius. Gavus atsakymą, nuostaba padvigubėjo.

"Sodra" yra gavusi skundą dėl kai kurių aspektų Kauno informacinių technologijų mokykloje. Skundas pagal kompetenciją perduotas tirti Valstybinei darbo inspekcijai", – apie pačios "Sodros" atliktus veiksmus nė žodžiu taip ir neužsiminė Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis.

Tik etikos klausimas?

Patikrinimą mokykloje taip pat atliko Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM). Tai "Kauno dienai" patvirtino ŠMM Profesinio mokymo skyriaus vedėjas Liutauras Valickas.

"Ministerija gavo Darbo inspekcijos informaciją dėl anoniminio pranešimo apie KITM galbūt padarytus pažeidimus. Pirminiais duomenimis, gautais iš mokyklos, pažeidimų buvo nustatyta. Pavyzdžiui, ūkio dalyje nebuvo darbo grafiko, už tai atsakingam asmeniui skirta bauda. Šis pažeidimas jau ištaisytas. Paties pranešimo, kurio pagrindu parengta Darbo inspekcijos informacija, ministerija nėra gavusi. Šiuo metu toliau aiškinamės situaciją mokykloje", – praėjusių metų pabaigoje sakė ministerijos atstovas.

"Komisija, tirdama nurodytus faktus, taip pat rėmėsi ministerijos 2017 m. mėnesį atlikto mokyklos veiklos ir finansinio audito ataskaitoje pateiktomis išvadomis. Jose sakoma, kad buvo patvirtinti faktai dėl mokyklos direktoriaus priimtų sprendimų savo paties atžvilgiu, dėl giminių ar artimų asmenų įdarbinimo mokykloje. Nustatyti pažeidimai pašalinti, naujų nerasta. Faktai dėl fotografijų įsigijimo, dėl galbūt neskaidraus pavaduotojos dukros priėmimo į darbą, nepasitvirtino", – apie jau buvusius tokio tipo pažeidimus praeityje užsimena ministerijos atstovai.

Neatlyžtant, kad akivaizdus giminystės ryšiais grįstas darbas mokykloje liko neįvertintas, sulaukta šiek tiek išsamesnio to paties Profesinio mokymo skyriaus vedėjo atsakymo.

"Nagrinėjant skundą dėl direktoriaus veiklos, teisinių pažeidimų nenustatyta. Tačiau etikos ir moralinės atsakomybės klausimas lieka atviras. Su direktoriumi buvo kalbėta apie tai, kad jo, kaip vadovo, balansavimas ant etikos ribos yra nepriimtinas. Visiškai išvengti žmogiškojo faktoriaus vargu ar pavyks, bet, įsigaliojus naujai profesinio mokymo įstatymo redakcijai, yra sudarytos prielaidos kuo skaidresnei profesinių mokymo įstaigų veiklai, sumažinant asmeniniais interesais pagrįstų sprendimų priėmimo riziką", – akcentavo L.Valickas.


Liūdnos audito išvados

Dar praėjusiais metais Švietimo ir mokslo ministerijos auditas nustatė pažeidimų keliolikoje profesinių mokyklų, tarp jų – nesuderinta pastatų nuoma ar įdarbinami giminaičiai.

"Atlikto audito išvados padėjo suprasti situaciją bendrai, kas daug metų vyko profesinio mokymo įstaigose, kiek šiame sektoriuje buvo aplaidumo. Mokymo įstaigų vadovų savivalė ir neskaidrumas, kurie meta šešėlį ir ant sėkmingai dirbančių profesinio mokymo įstaigų, nebus toleruojami", – teigė tuometė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Audito metu daugiausia pažeidimų nustatyta Šilutės žemės ūkio mokykloje, Vilniaus technologijų, verslo ir žemės ūkio mokykloje, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre.

Anot auditą atlikusios ministerijos, giminystės ryšiais susiję žmonės buvo įdarbinti dviejose profesinėse mokyklose. Keletas tokių asmenų dirbo Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre. Tuo metu Šilutės žemės ūkio mokykloje ekonomiste puse etato įdarbinta direktoriaus žmona.

Kauno informacinių technologijų mokykloje ir Šilutės žemės ūkio mokykloje direktoriai įdarbino save mokytojais, nesuderinę šio sprendimo su ministerija.

Audito metu taip pat nustatyta, kad Kauno informacinių technologijų mokykloje, Vilniaus technologijų, verslo ir žemės ūkio mokykloje, Šilutės žemės ūkio mokykloje ir Aukštadvario žemės ūkio mokykloje valstybės nekilnojamasis turtas (NT) buvo nuomojamas tretiesiems asmenims neturint tam leidimų.

Kai kuriose profesinio mokymo įstaigose nekilnojamasis turtas nebuvo įregistruotas Nekilnojamojo turto registre, mokyklos taip pat turėjo perteklinio NT, nereikalingo funkcijoms atlikti.

Anot ministerijos, dalis žemės sklypų, kuriais naudojasi įstaigos, neturi teisinio pagrindo – nėra sutarčių su Nacionaline žemės tarnyba, o turtas, gautas iš trečiųjų asmenų pagal sutartis, neįtrauktas į apskaitą.

Atlikus auditą taip pat nustatyta pažeidimų išmokant skatinamąsias išmokas ar premijas, dviejose profesinėse mokyklose darbuotojams buvo mokami didesni priedai, nei leidžia įstatymai.

Lietuvoje veikia 70 profesinio mokymo įstaigų, pavaldžių Švietimo ir mokslo ministerijai.

Šaltinis: BNS



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jei pavaduotoja yra

Jei pavaduotoja yra portretas
sugyventine istaigos vadovo tai jau istatymo pažeidimas ar ne ?

nuomone

nuomone portretas
Si istaiga "privati" ten net oficialiuose ateankos konkursuose vadovauja i komisijas paskirti abejotinos reputacijos, nesnekant apie kompetensija specialistai JIE SPRENDZIA KA PRIIMI !!!! Kuo greiciau pilna audita siai istaigai !!!! KUO GREICIAU

naikint is ten ta profke

naikint is ten ta profke portretas
O pastatus parduot
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių