Quantcast

Procedūros: nelegalias statybas Užliedžiuose įteisins?

Kauno rajono gyventojai anonimiškai pranešė, kad Užliedžiuose be leidimų statoma net dvylika gyvenamųjų namų. Kilus skandalui, privataus vystytojo laukia apie 30 tūkst. eurų bauda.

Anoniminis skundas

Užliedžių gyventojai apie nelegalias statybas Vijūkų kaime, Žemynos gatvėje, pranešė Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI). Tarnyba atliko patikrinimą ir nustatė, kad iš tiesų be jokių leidimų statomas visas gyvenamųjų namų kvartalas.

Kas iš gyventojų parašė skundą, neaišku. Užliedžių seniūnas Irmantas Šumskas „Kauno dienai“ pasakojo apie tokias statybas sužinojęs tik iš spaudos, pats esą nebuvo gavęs skundų, kad kažkas namus stato neturėdamas leidimo.

Dienraštis pakalbino ir kelis vietinius gyventojus, tačiau ir jie nežinojo, kad Žemynos gatvėje statomi dvylika namų yra nelegalūs. Vis dėlto tokia žinia užliediškius privertė gerokai suklusti. Kai kurie pastebėjo, kad pastaraisiais metais šioje Kauno rajono gyvenvietėje ypač suintensyvėjo statybos, nes vieta patraukli, netoli Kauno miestas, vystoma vietinė infrastruktūra. Tai, pasak gyventojų, gali paskatinti imtis ir nelegalių statybų.

Vis dėlto žmonės buvo gana skeptiški dėl VTPSI paskirtos baudos. Kai kurie svarstė, kad toks ir buvo planas, nes taip galima greičiau pradėti statybas, o baudos kaštus vėliau padengs būsimi pirkėjai.

„Ir kas jam ta bauda. Susimokės – juk ne tokius pinigus varto“, – socialiniuose tinkluose savo nuomonę išsakė Roberta. „Susimokės ir toliau vykdys savo darbus“, – Užliedžių grupėje antrino ir Odeta.

Užliedžiuose dvylika namų pradėti statyti be leidimų. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Skirs baudą

VTPSI skelbė, kad, atlikusi reidą Užliedžių seniūnijoje, Kauno rajono savivaldybėje, nustatė itin šiurkščių statybos pažeidimų – net dvylika gyvenamųjų namų statomi savavališkai. Statytojui už šiuos pažeidimus gresia beveik 30 tūkst. eurų bauda.

Nurodoma, kad apie neteisėtai pastatytus statinius Užliedžiuose Statybos inspekcijai pranešė pilietiški gyventojai. Gauto pranešimo pagrindu atlikę patikrinimą, inspektoriai patvirtino savavališkų statybų faktą – nustatyta, kad dvylikoje žemės sklypų, neturint statybą leidžiančių dokumentų (SLD), t.y. savavališkai, statomi vienbučiai gyvenamieji namai.

„Remiantis Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“ (IS „Infostatyba“) pateiktais duomenimis, patikrinimo dieną prašymai išduoti SLD nebuvo pateikti, vyko tik visuomenės supažindinimo su projektiniais pasiūlymais procedūros. Pabrėžtina, kad statybos darbus statytojas galėjo pradėti tik savivaldybei išdavus SLD.

Reido metu inspektoriai užfiksavo, kad visuose sklypuose įrengti apšiltinti pamatai, iškeltos mūro sienos, dalyje namų pradėti ir stogo konstrukcijos įrengimo darbai. Statytojas, beje, neturintis statybos srities kvalifikacijos atestato, nurodė darbus vykdęs pats, darbininkų nesamdęs, o statybines medžiagas pirkęs iki 50 proc. pigiau iš skelbimų tinklalapių“, – skelbta VTPSI pranešime.

Nelegaliai statomas visas gyvenamųjų namų kvartalas, kurį sudaro dvylika pastatų.

Statytojui surašyti savavališkos statybos aktai ir privalomieji nurodymai nevykdyti jokių statybos darbų. Taip pat pažeidėjui artimiausiu metu bus surašyti dvylika administracinių nusižengimų protokolų (ANP) už kiekvieną neteisėtai pradėtą statyti namą.

„Statybos inspekcija pažymi, kad statinio ar jo dalies statyba neturint galiojančio SLD arba jį turint, bet pažeidžiant esminius statinio projekto sprendinius laikytina savavališka statyba. Už naujo neypatingojo statinio savavališką statybą Administracinių nusižengimų kodekse numatyta bauda nuo 800 iki 2,4 tūkst. eurų. Kadangi Užliedžiuose statoma dvylika neteisėtų pastatų, namų statytojui gresia bauda iki 28,8 tūkst. eurų“, – aiškino VTPSI specialistai.

Tapatybės neatskleidžia

„Kauno diena“ paprašė patikslinti, kurioje vietoje nustatytos nelegalios statybos ir kas šiuos darbus vykdė. Statybų inspekcija nurodė, kad namų kvartalą vystyti pradėjo fizinis asmuo. Jo tapatybės inspektoriai neįvardijo.

„Statytojas – fizinis asmuo, nurodęs, kad statybos darbus atliko pats, nesamdydamas darbininkų. VTPSI duomenimis, statytojas nėra anksčiau baustas už savavališkas statybas. Statytojas mums pateikė paaiškinimą dėl statybos darbų atlikimo laiko, darbuotojų nesamdymo ir pigių statybinių medžiagų įsigijimo“, – teigė VTPSI atstovai.

Jie nurodė, kad savavališkos statybos vykdytos Kauno rajone, Užliedžių seniūnijoje, Žemynos g.

Savivaldybės pozicija

Pasak Kauno rajono savivaldybės atstovų, nelegalios statybos iš tiesų yra didelė problema. Anksčiau panašių atvejų fiksuota Raudondvario, Samylų seniūnijose, prie Kadagių slėnio ir kitose vietose. Ne kartą Statybų inspekcija buvo nurodžiusi pastatus nugriauti, tačiau statytojų tai nestabdo. Vis dar pasitaiko atvejų, kai pastatai pradedami statyti dar negavus reikiamų dokumentų.

Rajono savivaldybė nurodo, kad, sumokėjus įmokas už savavališkos statybos įteisinimą, bus galima išduoti statybos leidimą. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Irena Bertašiūtė „Kauno dienai“ nurodė, kad minėti sklypai Užliedžių seniūnijoje, Vijūkų kaime, buvo suformuoti ir sklypų žemės naudojimo būdas į vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijas buvo pakeistas šių metų birželio 7 d.

„Sklypų paskirtis suteikia teisę jų savininkui, parengus statybos projektus ir gavus statybą leidžiantį dokumentą, juose statyti po vieną vienbutį ar dvibutį gyvenamąjį namą“, – pridūrė specialistė.

Pagal numatytą tvarką, projektas turi būti viešinamas. Pasak I.Bertašiūtės, viešinimo procedūra vykdyta nuotoliniu būdu dar rugsėjį, tačiau projekto rengėjai nurodė, kad jose visuomenės atstovai nedalyvavo, taip pat esą nebuvo gauta ir jokių išankstinių pasiūlymų.

Kadangi formali viešinimo procedūra buvo pasibaigusi, lapkričio 11 d. Kauno rajono savivaldybė pritarė projektiniams pasiūlymams.

„Reikia pažymėti, kad, teikiant prašymus informuoti visuomenę ir pritarti projektiniams pasiūlymams, yra išreiškiama statytojo sumanyto statinio architektūros ir kitų pagrindinių sprendinių idėja. VĮ „Registrų centras“ skaitmeniniame žemėlapyje neužfiksuota, kad sklypuose pradėta ar vykdoma statyba, todėl savavališkos statybos klausimas šiame etape nebuvo nagrinėjimas“, – aiškino I.Bertašiūtė.

„Pateikus prašymus IS „Infostatyba“ išduoti statybos leidimus statyti vienbučius gyvenamuosius namus Žemynos gatvėje, atitinkamame laukelyje buvo pažymėta, kad projektuojami statiniai yra savavališkai pradėti statyti, nors nelegalios statybos aktai dar nebuvo surašyti.

Urbanistikos skyriaus specialistai patikrino, ar prašymai ir su jais pateikti dokumentai atitinka Statybos įstatymo 27 str. 5 dalyje nurodytus reikalavimus. Radus neatitikimų, prašymai nebuvo priimti ir pažymėti kaip atmesti. Ištaisius pastabas, statytojas gali pakartotinai teikti prašymus išduoti statybą leidžiančius dokumentus“, – toliau teisines procedūras aiškino minėto skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Nurodė procedūrą

Ji nurodė, kad minėtuose Užliedžių seniūnijos sklypuose statyba yra galima, todėl statytojui nėra kliūčių, turint pagal šiandien galiojančius teisės aktus parengtus statybos projektus ir sumokėjus įmokas už savavališkos statybos įteisinimą, prašyti išduoti statybų leidimą.

„Pritarus visiems projektą privalantiems jį tikrinti subjektams, bus išduodamas statybą leidžiantis dokumentas. Su statytoju Urbanistikos skyriaus specialistai tiesiogiai nebendravo. Projektų sprendiniai ir projektinių pasiūlymų viešinimo procedūrų dokumentai pateikiami ir peržiūrimi naudojantis informacine sistema IS „Infostatyba“. Statytojo motyvai, kodėl buvo pradėtos statybos negavus statybą leidžiančio dokumento, mums nežinomi“, – ką dabar turi daryti nelegalius namus statęs asmuo, dėstė I.Bertašiūtė.

Pasak specialistės, nuo metų pradžios iki lapkričio 23 d. buvo išduoti 23 statybą leidžiantys dokumentai savavališkoms statyboms įteisinti.

„Kiek savavališkų statybų buvo nustatyta Kauno rajone, savivaldybė neturi duomenų, nes šios funkcijos neatlieka. Tai VTPSI funkcija. Būtent ši institucija atlieka valstybinę statybos priežiūrą“, – nurodė Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Korupcija Kaune

Korupcija Kaune portretas
Kaune, Dirvos g. 13 nelegaliai veikia sporto klubas Vipublic gym ir maisto prekių parduotuvė Express market. Mafijozai sklypą pasididino į visas puses, užgrobė valstybinę žemę, jpastatas nelegalus, bet Kauno savivaldybėj tai nerūpi, statybos inspekcijai taip pat nerūpi, visi gauna kyšius, otkatus ir tyli. Ranka ranką plauna kai turi stogą savivaldybėj ir statybos inspekcijoje.

Anonimas

Anonimas portretas
Apdovanoti tokį galiūną reika , kuris vienas savo rankomis iš karto 12 namų pastato. Skirkit dar žemės jam. Klestės Lietuva.

Pravaziuojantis

Pravaziuojantis portretas
Ne eiliniai stato ir ne eiliniams stato.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių