Quantcast

Prie apskritojo stalo – diskusija su pramonininkais

  • Teksto dydis:

Verslui palankios aplinkos kūrimas, dviračių takų ir vandens transporto plėtra, naujos kelių jungtys – tai svarbiausios temos, kurias lapkričio 21 d. aptarė Kauno krašto darbdavių ir pramonininkų asociacijos (KKDPA) ir Kauno rajono savivaldybės atstovai.

KKDPA vykdomoji direktorė Reda Stankevičienė pabrėžė, kad 62 stambias pramonės įmones vienijančiai asociacijai svarbu matyti visą regioną ir rūpintis sėkminga jo plėtra. „Šia kryptimi turime dirbti visi: verslas, valdžios institucijos, mokslas“, – kalbėjo direktorė.

Kauno rajono vadovai akcentavo, kad pakaunėje vyksta dideli pokyčiai, pirmiausia sparčiai auga gyventojų skaičius, kuris, naujausiais Registrų centro duomenimis, jau siekia beveik 111 tūkstančių. Vien tik per šiuos metus pakaunė paaugo beveik 6 tūkstančiais, o 35 proc. Kauno rajono gyventojų sudaro asmenys iki 29 metų. Su tuo susiję didieji savivaldybės iššūkiai: vaikų darželių, mokyklų plėtra, kelių tiesimas, parkų kūrimas.

Sparčiai auga ir penkiose pramonės zonose besikuriantis verslas. Savivaldybės teritorijoje registruoti 3 605 verslo subjektai. Daugiau kaip 53 investuotojai ir maždaug 100 įmonių įsikūrė Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ). Čia investicijos siekia 1,2 mlrd. eurų, sukurta daugiau kaip 7 800 darbo vietų.

Biruliškėse UAB „SBA Urban“ pasiryžusi pastatyti vadinamąjį „stock-office“ elektroninės prekybos ir logistikos miestelį. Martinavos kaime plečiasi logistikos įmonės „SIRIN Development“ sandėlių plotai. Babtų seniūnijoje statomas naujas žemės ūkio verslo įmonės „Dojus Agro“ kompleksas. Kauno LEZ įsikūrę didieji automobilių komponentų gamintojai „Continental“ ir „Hella“ taip pat neketina sustoti ir jau planuoja plėtrą.

Didžiuliai pokyčiai taip pat vyksta Domeikavos seniūnijoje: Kumpių ir Žemaitkiemio kaimų teritorijose įsikūrė daugiau kaip 60 logistikos, žemės ūkio verslo ir kitos paskirties įmonių.

„Hegelmann Litauen“ generalinis direktorius Tomas Jurgelevičius tvirtino, kad įmonė ketina ir toliau plėstis, tačiau norėtų patogesnio viešojo transporto. Savivaldybė pasidalijo geromis žiniomis: jau rengiama transporto pertvarka, kurioje dalyvauja dvi įmonės – „Kautra“ ir „Kauno autobusai“. Domeikavos Suopių kvartalą ketinama sujungti su A1 magistrale, tai palengvintų šios augančios seniūnijos gyventojų susisiekimą su Kaunu, be to, rengiama Ringaudų ir Akademijos aglomeracijos transporto srautų studija, padėsianti rasti tinkamiausių sprendimų šioje vietovėje.

Kauno LEZ įsikūrusios dizaino ir leidybos įmonės „Kopa“ vadovas Saulius Mudėnas kalbėjo apie būtinybę plėtoti susisiekimą dviračiais. „40 tūkst. dviratininkų per sezoną Marvelės–Zapyškio dviračių trasoje yra puikus pavyzdys, tačiau dviratis turėtų tapti ne tik rekreacijos, bet ir susisiekimo priemone“, – kalbėjo verslininkas.

Kauno rajono mero pavaduotojas Antanas Nesteckis informavo apie rengiamą dviračių takų planą ir pabrėžė, kad dviračių tako Kaunas–Karmėlava rekonstrukcija yra tarp prioritetų.

Nauja Pelenių vandenvietė turėtų užtikrinti pakankamą kokybiško vandens tiekimą Karmėlavos seniūnijos gyventojams ir čia įsikūrusioms įmonėms. Šioje seniūnijoje turėtų atsirasti ir gaisrinės postas.

Susitikime taip pat diskutuota apie vandens transporto plėtrą, Kačerginėje planuojamą statyti mažųjų laivų uostą, prieplaukas, kitus ateities planus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių