Quantcast

Prasmingiausia naujametė dovana septyniems žmonėms – suteikta galimybė sugrįžti į įprastą gyvenimą

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose ir Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje buvo užregistruota po vieną organų donorą.

Gruodžio 28 d. Kauno klinikose donoro artimieji sutiko paaukoti jo organus donorystei, atlikus tyrimus paaiškėjo, kad transplantacijai yra tinkami donoro inkstai ir kepenys. Kepenys persodintos beveik dvejus metus organo laukusiam pacientui, vienas inkstas vienerius metus, o antrasis daugiau nei 10 mėnesių organo laukusiam recipientui, praneša Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Gruodžio 29 d. kito donoro artimieji netekties akimirką taip pat priėmė kilnų sprendimą, ketvirtadienį, gruodžio 30 d., bus eksplantuoti šio donoro inkstai, kepenys ir ragenos. Organų transplantacijos bus atliktos Santaros klinikose, o ragenos perduotos į Audinių banką.

Dėl tokių pagarbos vertų artimųjų sprendimų, Naujųjų metų proga net šešiems žmonėms bus padovanota galimybė sugrįžti į įprastą gyvenimą, o vienam bus sugrąžinta galimybė matyti. Tai yra prasmingiausia dovana, kurią kas nors gali dovanoti, pabrėžiama NTB pranešime.

„NTB dėkoja visiems organų donorų artimiesiems, kurie sunkią netekties akimirką priėmė kilniausią sprendimą ir padovanojo artimojo organus, taip suteikdami kitiems žmonėms viltį gyventi“, – sako NTB direktorius Artūras Bagotyrius.

Naujausiais NTB duomenimis, šiuo metu organų ir audinių transplantacijos laukia 433 žmonės: 108 laukia inksto, trys – kasos ir inksto, 55 – širdies, septyni – plaučių, penki – širdies ir plaučių komplekso, 104 – kepenų, 151 – ragenų transplantacijos.

Šiais metais buvo atliktos 133 organų transplantacijos: mirusio donoro inkstų transplantacijos – 95, gyvo donoro – aštuonios, širdies – šešios, kepenų – 22, plaučių, širdies ir inksto komplekso – po vieną.

Tai nėra tik skaičiai, tai – žmonės, jų šeimos, jų gyvenimai. Vieniems organų donorystė reiškia skaudžią artimo žmogaus netektį, o kitam – gyvybę ir džiaugsmą sulaukus lemtingo skambučio. Būtent tai organų donorystę paverčia itin jautria ir svarbia tema, apie kurią reikia kalbėti kiekvienam.

Nors laukiančių transplantacijos žmonių yra daug, baigiantis metams statistika vis dėlto nuteikia optimistiškai, pažymi NTB. Praėjusiais metais artimųjų prieštaravimas donorystei siekė 34 proc., o šiais metais – 27 proc. Tokie skaičiai ir realūs donorystės atvejai rodo, kad artimieji vis dažniau priima sprendimą padovanoti organus ir taip sugrąžinti kažkam galimybę vėl įprastai gyventi tuo pačiu išsaugant dalelę savo artimo kitame žmoguje.

Lapkričio mėnesį NTB užsakyta ir „Spinter“ atlikta apklausa taip pat parodė, kad 72 proc. Lietuvos gyventojų pritaria organų donorystei, tai yra 6 proc. daugiau nei pernai. Tokią statistiką patvirtina ir išduotų donoro kortelių skaičius. 2020 m. buvo išduotos 2399 donoro kortelės, šiais metais šis skaičius yra viršytas jau beveik dvigubai – išduotos 4772 donoro kortelės.

Organų transplantacija – ta sritis, kurioje procesai efektyviai ir optimaliai negali veikti be įvairių sričių specialistų įsitraukimo. Čia yra itin reikalingos profesionalių medikų komandos, transplantacijų koordinatoriai, pilotai, greitosios pagalbos automobilių vairuotojai.

Be to, itin svarbios išlieka ir užsienyje transplantacijas koordinuojančios organizacijos. Šiais metais, NTB pateikiamais duomenimis, iš Lietuvos į užsienį buvo išgabenta 13 organų – keturi plaučiai į Vokietiją ir du plaučiai į Šveicariją, širdis į Vokietiją, dvejos kepenys į Šveicariją ir ketverios kepenys į Vokietiją. Į Lietuvą iš Latvijos šiais metais buvo atskraidinti penki organai – širdis, du inkstai ir dvejos kepenys.

Kiekvienas toks organų pervežimas reikalauja dar didesnio susitelkimo ir dar didesnės koordinacijos. Kiekvienas organas gyvybingas išlieka tik tam tikrą laiką, todėl labai svarbu apskaičiuoti kelionės atstumą ir trukmę, numatyti rizikas ir iššūkius, kurie gali kilti kelionės metu.

Neretai kelionei gali sutrukdyti ir oro sąlygos, ypač, jei organų pergabenimas vyksta oro transporto priemonėmis. Tokias keliones atlieka Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų pilotai, kurie saugiai nuskraidina ne tik medikus, bet ir organus, kurie kažkam išgelbėja gyvybes.

Efektyvus bendradarbiavimas su užsienio organizacijomis Lietuvoje laukiantiems recipientams suteikia daugiau vilties dar greičiau sulaukti savojo donorinio organo. Tik svarbu nepamiršti, kad pirmenybė visuomet yra taikoma donoro šalyje laukiantiems žmonėms, tik tuo atveju, jei tinkamas recipientas nėra randamas, yra kreipiamasi į užsienyje transplantacijas koordinuojančias organizacijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių