Quantcast

Pragariška kaimynystė: triukšmas ir „žolės“ kvapas

Kaune, Laisvės alėjoje, įsikūrusi vinilinių plokštelių parduotuvė „Eager Ear“ vakarais tampa tikra jaunimo šėlionių vieta. Kaimynai šią vietą dėl nuolatinio triukšmo ir marihuanos suktinių kvapų jau praminė narkomanų irštva.

Kaimynų skundai

Vietos gyventojai „Kauno dienai“ pasakojo, kad triukšmingoje kaimynystėje jie priversti gyventi jau kelerius metus. Buvo pertraukų, kai į vinilinių plokštelių parduotuvę rečiau užsukdavo jaunimas arba jis nekeldavo triukšmo, bet pastaruoju metu vakarėliai vėl suintensyvėjo.

Laisvės al. 97B pastato pirmajame aukšte įsikūrusi plokštelių parduotuvė, rūsyje įrengta ir garso studija. Kituose aukštuose – gyvenamieji butai. Būtent šie gyventojai priversti vakarais, kartais ir dienomis, kęsti triukšmą, kurį kelia įvairaus amžiaus plokštelių parduotuvės lankytojai.

Pasak vietinių, čia renkasi ir mokiniai, ir studentai. Kartais užklysta ir ant Kauno scenos pasirodantys džiazo atlikėjai. Tai, kad žmonės lankosi plokštelių parduotuvėje ar siekia įrašyti dainas studijoje, būtų ne bėda, jei tokie susibūrimai nepavirstų nesibaigiančiu triukšmu.

„Ten yra komercinės patalpos ir jau daug metų ten kas nors veikia. Dabar – vinilinių plokštelių parduotuvė ir garso įrašymo studija. Viskas gali būti, jei naudojama pagal paskirtį, įrengta tinkamai. Dabar ta vieta, ypač rūsys, tapęs tam tikra jaunimo landyne. Ten nuolat keičiasi žmonės – ir dienomis, ir naktimis. Protarpiais jie išnyksta, paskui vėl susirenka.

Kaip supratau, tose patalpose su kompanija būna nuomininkės sūnus, todėl ten niekas ir nesikeičia. Būna, kad alaus buteliai ir gitaros skamba iki 5 val. ryto, o iš rūsio bumsi, viskas dreba nuo žemų dažnių. Tai yra žmonių kankinimas“, – kalbėjo vienas namo gyventojų.

Svečiai: čia lankosi įvairaus amžiaus žmonės. Stop kadras.

Kurtinanti kūryba

Pasak vietinių, šiltesniais vakarais jaunuoliai renkasi kiemelyje ir čia brazdina gitara, o jei oras vėsus, sulenda į vinilinių plokštelių parduotuvę arba rūsį. Bet kokiu atveju susirinkusieji nelinkę greitai skirstytis ir taip bando gyventojų kantrybės ribas.

„Ten kartais būna ir 20 žmonių, kurie nebūtinai yra meniškos išvaizdos, greičiau – kriminalinės. Vienu metu čia įniko lankytis ir vienas gan žinomas džiazo muzikantas, esame jį matę toje parduotuvėlėje apsvaigusį. Ten realiai keičiasi kas tik netingi“, – kokia publika susirenka, pasakojo kaimynas.

Gyventojai ir patys bandė ne kartą su triukšmautojais kalbėtis, ir kreipėsi į patalpų savininkę. Buvo kviesta ir policija, dėl žemų dažnių apie 2017-uosius skundas rašytas ir Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. Kaip teigė kauniečiai, po skundų kurį laiką vyraudavo ramybė, paskui vėl viskas grįždavo į senas vėžes.

Ten kartais būna ir 20 žmonių, kurie nebūtinai yra meniškos išvaizdos, greičiau – kriminalinės.

„Jei jaunuoliai būna geros nuotaikos, tai paklauso, pritildo muziką, bet jei jau apsvaigę, tai atrėžia, kad jiems vienodai. Vasarą būdavo tragiška, nes jie ten kiemelyje ir šlapindavosi, palikdavo šiukšlių. Kai būna plokštelių parduotuvės savininkas, būna ramiau, bet kai jis išvažiuoja, toje garso studijoje jie daro, ką nori. Sako, kad neva jie čia muziką kuria“, – toliau pasakojo kaimynas.

Kitas namo gyventojas tikino, kad kai jis kūryba užsiima, kaimynams galvos neskauda, priešingai, kai ta kūryba vyksta garso įrašymo studijoje.

„Mes pasidarę normalias pertvaras, bet vis tiek girdisi. Aš gal toks esu, tokios muzikos nesuprantu, bet ten atrodo kaip ištisiniai baubimai. Tikrai nesmagu, kai nuo kažko galimai apsvaigę klykauja tau po langais, nejauki kaimynystė. Kai tik pagauna juos kūrybos procesas, tai tada gali tęstis ir kelias paras, būna pertraukėlė, tada vėl susirenka. Sakyčiau, publika labai šiuolaikiška. Norėtųsi, kad tokie susirinkimai baigtųsi arba bent jau įgautų kokį nors civilizuotą pavidalą“, – kalbėjo gretimo namo, kuris ribojasi su Laisvės al. 97B, patalpų savininkai.

Riaumojimas iš rūsio

Kaimynai su „Kauno diena“ pasidalijo ir keliais vaizdo įrašais, kuriuose matyti triukšmaujantis jaunimas. Viename įraše girdėti, kaip iš rūsyje įrengtos studijos sklinda kurtinantis kriokimas. Tai tikrai nepanašu į jokį dainavimą, tai greičiau tyčinis bandymas vesti gyventojus iš proto.

Dar kitame įraše matyti ir lauke savo koncertą rengiantys atėjūnai. Vietiniai gyventojai yra užfiksavę, kaip vakare vinilinių plokštelių parduotuvėje susirinkę įvairių žmonių, jie įsitaisę ant sulankstomų kėdžių, kai kas rankose laiko ir skardines alaus.

Kartą kaimynai nufilmavo, kaip parduotuvėje miega pusamžis vyras. Jį žmonės pabudina, bet šis niekur eiti neketina ir toliau bando snausti. Gyventojai tikino, kad vyras greičiausiai jau buvo padauginęs alkoholio.

Kaimynystė: jei oras geras, jaunimėlis koncertus rengia lauke, jei šalta – sulenda į parduotuvę. Stop kadras.

Vartoja narkotikus?

Kauniečiai pasakojo, kad ne kartą po tokio susibūrimo kieme pasklinda marihuanos kvapas. Todėl vietiniai įtaria, kad jaunuoliai čia nevengia rūkyti vadinamosios žolės.

„Netoli yra dvi mokyklos, ateina ir studentų. Baisu, kad tokio jauno amžiaus žmonės gali tapti priklausomi nuo narkotinių medžiagų. Nenoriu, kad tuos jaunuolius baustų už narkotinių medžiagų turėjimą, bet kodėl jokios institucijos nereaguoja ir jiems nepadeda, kad prie to nepriprastų? Šiuo metu čia renkasi žmonės, kurie turi rimtų bėdų dėl priklausomybių. Kol neatsitiks bėda, tol visi taip aplaidžiai ir žiūrės“, – kalbėjo vienas minėto namo gyventojas.

Tiesa, vietos gyventojai teigė, kad švirkštų kiemelyje dar nepastebėjo, bet galimų suktinių nuorūkų matyti tikrai teko. Dažnu atveju marihuanos dūmą lydi alkoholis. Jo pėdsakų po jaunimo vizito taip pat galima atrasti.

Šiuo metu čia renkasi žmonės, kurie turi rimtų bėdų dėl priklausomybių. Kol neatsitiks bėda, tol visi taip aplaidžiai žiūrės.

Policijos žinutė

Kaimynai dėl triukšmo ir galimo narkotinių medžiagų vartojimo ne kartą kvietė policijos pareigūnus. Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovai pažymėjo, kad šiemet sulaukta dviejų tokių skundų.

Vienas jų gautas spalio 18-ąją, kitas – spalio 27-ąją. „Minimu adresu buvo gautas pranešimas dėl galimai narkotinių medžiagų vartojimo. Atvykę policijos pareigūnai pažeidimų nenustatė. Tačiau policijos pareigūnai, atsižvelgdami į gautų pranešimų turinį, minėtu adresu organizuos tikslinių prevencinių priemonių, kad išaiškintų daromus pažeidimus ir nusikaltimus ir juos užkardytų“, – apie tai, kad pareigūnai skirs daugiau dėmesio Laisvės al. 97B adresu veikiančiai vinilinių plokštelių parduotuvei, nurodė policijos atstovai.

Nesusitaria: gyventojai nori ramybės, o patalpų savininkė siūlo su jaunimu tartis gražiuoju. Regimanto Zakšensko nuotr.

Nesutarimai su kaimynais

Komercinių patalpų savininkė Aušra G. „Kauno dienai“ kalbėjo, kad ji supranta jaunuolių norą šėlti, neteisina jų, kad triukšmauja. Tačiau, pasak moters, ir patys kaimynai nesugeba su jaunuoliais susitarti, o ir ne visi nuomininkai esą jiems tinka.

„Problema yra ir kaimynai, kurie dažnai viską išpučia. Narkotikų tikrai ten nėra, čia perdėtas reikalas. Dėl muzikos aš su jais kalbėjau, bet juk negaliu jų kiekvieną dieną kontroliuoti, nes tai suaugę žmonės“, – teigė savininkė.

Pasiteiravome, kad galbūt svarstoma ieškoti kitų nuomininkų, jei šie kelia triukšmą ir nesutaria su kaimynais. Tačiau Aušra G. nurodė, kad prieš vinilinių plokštelių parduotuvę minėtose Laisvės al. 97B patalpose buvo įsikūrę kiti nuomininkai, bet jų viešnage kaimynai esą taip pat nebuvo patenkinti.

„Nesvarbu, kas ten būtų, vis tiek bus blogai, nes kaimynas ten labai daug įpučia ugnies, nuteikia kitus gyventojus, todėl vyksta nuolatiniai konfliktai. Mano dukra ten buvo įsirengusi dailės studiją, ji ateidavo viena ir tapydavo, jokio triukšmo nebuvo. Buvo ir tuščias butas, bet ir vis tiek tam kaimynui buvo blogai. Tai jam šalta, tai vėl prie ko nors prikibdavo. Čia problema yra nesugebėjimas komunikuoti. Kaimynas iš tiesų yra gan konfliktiška asmenybė“, – kalbėjo Aušra G.

 

 

„Aš nenoriu teisintis, bet jei būtų kitoks bendravimas, problemos greičiau išsispręstų. Kalbu su vaikais, bet tikrai ten nėra jokių narkomanų. Neteisinu triukšmaujančių jaunuolių, bet esmė yra nesusikalbėjimas“, – pridūrė patalpų savininkė.

Norėjome išklausyti ir vinilinių plokštelių parduotuvės „Eager Ear“ poziciją dėl keliamo triukšmo. Tačiau jos atstovai į „Kauno dienos“ siųstą elektroninį laišką nieko neatsakė, o viešai nurodytu telefonu susisiekti nepavyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Degrads work at night

Degrads work at night portretas
Degrads work at night

as pats

as pats portretas
man regis jus, gerbiamasis, praleidote pro ausis tai ka as norejau pasakyti, ir isgirdote tik tai kas jums norisi

tikrai taip

tikrai taip portretas
"Del triuksmo: Muzika, irasai toje vietoje daromi, DJ, prodiuseriai, muzikos grupes kuryba uzsiima. nenuostabu kad ka jie kuria, yra plataus zanro. jei kaimynuo nepatinka muzikos stilius - panasu kad jo beda. nereikia del to vaidinti auka, kad nepatinka muzika xDDD o siaip yra tylos valandos, jaunuoliai kurie ten lankosi turetu ju laikytis. tada ir baigsis vakareliai velai nakti, alkoholismas ir panasiai." idomu ar tokia veikla yra legali ir registruota kokios nors veiklos remuose? gauti sutikimai ir leidimai irengineti panasaus pobudzio veiklas? mokami mokesciai? sudaromos nuomos sutartys? irasu ir garso irasu studija atitinka higienos ir statybos techninius reikalavimus? ar komercinese patalpose ireigistruota veikla - kavine? naktinis klubas? tikriausiai jus teisus jog i tai turi atsakyti mokesciu inspekcija, statybu prieziuros inspekcija ir kitos tarnybos priziurincios nuomos teises ir parteigas bei veiklu apibreztumus.
VISI KOMENTARAI 66

Galerijos

Daugiau straipsnių