Quantcast

Praeities žvalgo išgyvenimo patarimai: žygio Černobylio zonoje kuprinė

  • Teksto dydis:

Ekstremalių kelionių organizatorius Šarūnas Jasiukevičius, Praeities žvalgas, šįkart pataria, kaip susikrauti savaitę trunkančio žygio po Černobylio zoną kuprinę.

Reikia dviejų kuprinių

Pirmiausia noriu atkreipti dėmesį į tai, kad nešuosi ne vieną kuprinę, o galima sakyti dvi. Viena yra pagrindinė kuprinė, o kita yra petnešos-kuprinė ant krūtinės.

Visada yra rizika, kad gali tekti bėgti, kad gali tekti mesti kuprinę, kad būtų galima kuo greičiau pabėgti. Tad yra rizika prarasti kuprinėje esančius daiktus.

Jeigu prarasime daiktus būdami sąlyginai netoli namų stovyklaujant, grybaujant, nedidelė bėda. Tačiau jeigu netektume kuprinės vietoje, iš kurios grįžti namo prireiktų mažiausiai dviejų-trijų parų,  tai gali reikšti liūdną pabaigą. Petnešos padeda tolygiau paskirstyti nešamą svorį, o taip pat į jos talpas galima susidėti pačius svarbiausius žygiui dalykus.

Išgyvenimo garantai

Dešinėje petnešoje laikau peilį, kurio bet kada gali prireikti. Tos pusės petnešų kišenėje yra maisto produktų, kurių turėtų užtekti išgyventi kelias paras: lazdyno riešutų pakelis, kondensuoto pieno, mėsos konservas iš karinio maisto davinio, kuriame – 100 g. mėsos ir 100 g. kruopų. Dar ten turiu pašildymo paketą kariniam maisto daviniui, kad nereikėtų valgyti šalto, taip pat pleistrą ir mažą žiebtuvėlį.

Kitoje kišenėje laikau vandens filtravimo tabletes, jeigu pasibaigtų vanduo prie petnešų prikabintoje gertuvėje ir vandens reikėtų imti iš balos. Dar nedidelis žibintuvėlis, drėgna spiritinė servetėlė ir palapinsiaustė.

Jeigu netektume kuprinės vietoje, iš kurios grįžti namo prireiktų mažiausiai dviejų-trijų parų,  tai gali reikšti liūdną pabaigą.

Palapinsiaustė yra vienas iš išgyvenimo garantų. Kaip sakydavo kariuomenėje: jeigu turi automatą ir palapinsiaustę, gali kariauti. Palapinsiaustė einant, žygiuojant apsaugo nuo lietaus, galų gale iš jos galima pasidaryti palapinę saugiam pernakvojimui.

Petnešų nesvėriau, bet su viskuo ir su litru vandens jos galėtų sverti apie keturis kilogramus.

Pagrindinės kuprinės turinys

Prikrauta pagrindinė mano kuprinė sveria 15,6 kilogramų. Po truputį ją iškrausiu ir parodysiu, kas joje yra.

Miegojimo kilimėlis. Juos mėgstu pripučiamus. Jie yra lengvesni nešti, patogiau, minkščiau, šilčiau ant jų miegoti. Problema tik ta, kad esu kelis pradūręs. Reikia neštis su savim, kuo remontuoti kilimėlį.

Apatiniame skyriuje – miegmaišis ir šlepetės. Jos gerai pailsinti kojoms po žygio.

Priekinėje kišenėje – power bankas ir šiukšlių maišai. Šiais maišais galima užsikloti, jais galima pasikloti ar uždengti kuprinę. Kai reikia persikelti per vandenį, į vieną maišą susidedu kuprinę, į kitą – nusirengtus drabužius, batus ir pan.

Jeigu reikia plaukti, maišą pripučiam oro, į jį dedam kuprinę, maišo galą užsukam, galą apvyniojam lipnia juosta ir plukdom. Taip kuprinę lengviau perplukdyti, nes tampa lengvesnė, turi plūdrumo.

Kitoje priekinėje kišenėlėje turiu saulės bateriją, iš kurios galiu pasikrauti power banką ir telefoną.

Šoninėje kišenėje – vandens filtras, tualetinis popierius (neperšlampame maišelyje). Patikėkite, šluostytis šlapiu popieriumi yra tikrai ne fengšui.

Kitoje šoninėje kišenėje turiu viryklės dujų balioną, mikropluošto rankšluostį, kuris yra nedidelis, lengvas, bet sugeria žvėriškai daug. Taip pat nešuosi kelio įtvarą, bet jums jo gal ir neprireiks. Tokio  baliono – žmogui savaitei maisto gamybai pakanka.

Viršutinis skyrelis. Kelių režimų žibintuvėlis. Vaistinėlė ir higienos reikmenys, drėgnos servetėlės, viryklė, skystis nuo vabalų, taip pat žiebtuvėlis.

Nedidelėje dėžutėje, kuri yra apsukta lipnia juosta, yra klijai, siūlai, adatų ir žiogelis.

Pižama ir daug kojinių

Pagrindinis skyrius. Miegojimo pižama. Nakčiai jos reikia, kad pradžiūtų nuo prakaito žygio drabužiai. Jeigu atšąla oras, pižamą galima dėvėti dieną po apačia. Toliau – maišelis su apatinių drabužių ir kojinių pamaina. Trumpikes esant karštam orui rekomenduoju keisti kas dieną, nes kitaip sudrėkę nuo prakaito kitaip ims trinti kirkšnius, o kojines – kas valandą, nes priprakaitavus ima trinti batai ir žygis būna sugadintas.

Kojinių iš karto neskalbiu, tiesiog džiaunu ant kuprinės, einu, po valandos jos pradžiūva, pradžiūvusias apsiaunu, kitas džiaunu. Skalbiu priėjęs vandens šaltinį.

Maisto gamybai nešuosi metalinį puodelį. Jame – savaitei arbatos pakelių atsarga. Septyni juodos arbatos pakeliai. Tokiame puodelyje gali užsivirti vandens arbatai, galima virti ir kruopas.

Nešuosi ir dar vieną džemperį ir alkoholio. 80 laipsnių alkoholio nešuosi perpiltą į plastikinę tarą, nes ji lengvesnė ir nedūžta. Tokio stiprumo alkoholis tinka dezinfekavimui.

Maistas

Per dieną maitintis reikia ryte ir vakare. Pusryčiams paprastai imu 300 g. mėsos, nors užtektų ir 200 g. Bet daugiau privalgius prie tos temos nereikia grįžti iki vakaro. Vakarienei – mažesnė pakuotė. 

Vien tik mėsos neužtenka. Vienam valgymui reikia apie 100 g. kruopų. Vežuosi grikius ir ryžius. Buteliuose, nes juose nesušlampa.

Vanduo – vienas litras prie diržo, o du buteliai po 1,5 litro kuprinėje. Kelionės metu vandens atsargas vis reikia pasipildyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kokio by ......io tu ten valkiojiesi asile

o kokio  by ......io tu ten valkiojiesi  asile portretas
toj Cernobilio zonoje ,ka ten pametei , ko ieskai ????

Wow

Wow portretas
Tai kad jis nuolatos ten keliauja ir yra sveikas, imbecilai jūs. Radiacijai yra matuokliai.

Dar idomu

Dar idomu portretas
Kur israsa is psichuskes kabina.ant kuprines ar ant kaktos priklijuoja.gal net prisiuva.konkretus pusprotis ir tiek
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių