Quantcast

Populiariausios santuokos vietos ir vaikų vardai Kaune

2019-ieji eina į pabaigą, tad norisi apžvelgti, kiek porų atrado laimę ir sumainė aukso žiedus, kiek Kaune padaugėjo mažųjų gyventojų bei kokius vardus jiems parinko tėvai. Šiemet keitėsi vaikų vardų mados, tačiau santuokų vietos jau kelerius metus išlieka panašios.

Vestuvių nuotaikos

Šiemet tūkstančiai porų Kaune sumainė aukso žiedus. Daugiausia santuokų sudaryta Rotušėje, tačiau ne ką mažiau populiaru buvo lemtingąjį "taip" ištarti ir kitose Kauno vietose, kur atsiveria graži panorama arba supa ypatinga aplinka.

"Šiais metais išvažiuojamosios santuokos buvo populiariausios Botanikos sode. Ši vieta ne pirmus metus lyderiauja tarp gražiausių vietų, kurias žmonės renkasi vestuvių ceremonijai. Dar populiaru santuoką sudaryti įvairiuose restoranuose. Ir šiemet nemažai porų santuokai rinkosi "Monte pacis" svetingumo kompleksą", – apie populiariausias santuokos vietas ne Kauno rotušėje "Kauno dienai" pasakojo Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Šiais metais išvažiuojamosios santuokos buvo populiariausios Botanikos sode.

Santuokos sudarytos ir Kauno tardymo izoliatoriuje. Šiemet čia registruota šešios santuokos. A.Augonė pastebėjo, kad ankstesniais metais šioje įkalinimo įstaigoje santuokų būdavo sudaroma daugiau. Pastaruosius kelerius metus – po 14–16 santuokų.

Jau pirmus metus galioja tvarka, kai galima tuoktis vien bažnyčioje, o tokia santuoka po to įregistruojama Civilinės metrikacijos skyriuje. A.Augonė pastebėjo, kad Vytauto bažnyčią renkasi daugiausia jaunavedžių. Ši šventovė populiariausia ne vienus metus. Tačiau pastebima, kad šiemet įsimylėjėliai atrado ir dar vieną vietą, kuri iki tol buvo šiek tiek primiršta.

"Visada būdavo, kad antroje vietoje santuokai kauniečiai rinkdavosi Šv.Gertrūdos bažnyčią, tačiau šiais metais į šią poziciją šoko Šv.Jurgio Kankinio bažnyčia. Matyt, tokius pokyčius lėmė tai, kad ši bažnyčia visai neseniai restauruota ir naujai atgimsta", – sakė Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

Krykštaujantys vaikai

Kauniečiai savo atžaloms šiemet rinko ir tradicinius vardus, ir ausiai kiek neįprastai skambančius. Pastebimos vardų sąsajos su gamta. Nemažai jų atkeliavę iš užsienio.

A.Augonė "Kauno dienai" teigė, kad šiemet mažosioms kaunietėms dažniausiai tėveliai išrinko Amelijos vardą, antroje vietoje pagal populiarumą – Austėja, trečioje – Gabija. Tarp populiariausių mergaičių vardų Kaune buvo ir Ema bei Emilija. Pastarojo vardo populiarumas neblėsta, jis ne vienus metus patenka tarp populiariausių.

Kiek nustebino, kad šiemet pirmoje vietoje buvo Amelijos vardas. Anksčiau jis Kaune tokio populiarumo niekada neturėjo.

"Kiek nustebino, kad šiemet pirmoje vietoje buvo Amelijos vardas. Anksčiau jis Kaune tokio populiarumo niekada neturėjo", – pastebėjo pašnekovė.

Tarp berniukų vardų tendencijos taip pat skirtingos. Yra ir tokių vardų, kurie visoje Lietuvoje gerina populiarumo rekordus, tačiau yra ir tokių, kurie į aukštumas pakilo tik šiais metais.

"Populiariausi berniukų vardai išlieka Lukas ir Matas. Šie vardai penketuke sutinkami tikrai dažnai. Tačiau nustebino, kad tarp dažniausiai duotų berniukų vardų šį kartą pateko Markas. Anksčiau ir Tauras nebuvo toks populiarus", – pažymėjo Civilinės metrikacijos skyriaus vadovė.

Panaršiusi metų ataskaitas A.Augonė pateikė ir kiek neįprastų vardų, kurie buvo suteikti Kaune registruotiems naujagimiams. Ji pastebėjo, kad kai kuriuos vardus tėveliai linkę sieti su gamta, todėl vaikams davė Upės ar Upiaus, Vėjo vardus. Kaune taip pat registruota ir Aguona bei Mėnulė.

Kauniečiai savo atžaloms davė ir Mangilės, Adėjos, Ailos, Tumilijos vardus. Tarp retų berniukų vardų – Akselis, Devinas, Svenas, Auksis ar Najus. Pastarasis vardas Kauno registre anksčiau nelabai pasitaikydavo, mat tėvai rinkosi labiau įprastą Nojaus variantą.

Miesto statistika

Paskutinės gruodžio savaitės duomenimis, Kaune gimė keliais šimtais mažiau vaikų, nei bendrai anapilin iškeliavo miesto gyventojų. Tačiau santuokų statistika labiau džiuginanti.

Iki gruodžio 23-iosios Kaune registruoti 3 328 naujagimiai, o mirčių būta beveik 400 daugiau.

Tačiau santuokų ir ištuokų statistika tikrai džiugina. Šiais metais Kaune aukso žiedus sumainė daugiau nei 2,2 tūkst. porų, o ištuokų registruota tik kiek daugiau nei 1 tūkst. Pastebima, kad Kaune dažniausiai santuoką sudarė 26–40 metų amžiaus asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas

Algirdas portretas
Malonu šiame laikraštyje retkarčiais matyti protingą ir gražią moterį

manome

manome portretas
simpatiškiausia metrikacijų Lietuvoje vedėja .

Seniokas

Seniokas portretas
Nieko nenustebino ta ponia. Per savo ilgą gyvenimą esu sutikęs Ikarą, Saulėlydį ir Trapiciją, Gindolę bei Neuroną. Pamiršau paminėti Horizontą, bet jis ne lietuvis, o armėnas.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių