Quantcast

Popiežius įdomus ir sukčiams?

Kauniečiai sunerimo, kai į jų butų duris pasibeldė moterys, teigusios, kad registruoja į renginius popiežiaus Pranciškaus vizito Lietuvoje metu. Policija įspėja neprarasti budrumo ir neatskleisti savo duomenų nepažįstamiems žmonėms.

Sukėlė įtarimų

Šeštadienį Senamiesčio gyventojai sulaukė dviejų viešnių. Moterys vaikščiojo po kauniečių butus, klausė žmonių telefono numerių bei tikslių adresų. Toks elgesys gyventojams sukėlė įtarimų, ar Popiežiaus vizitu nenori pasinaudoti sukčiai.

"Sutrikau, kai grįžusiai namo tėtis papasakojo, kad buvo užėjusios dvi moterys ir siūlė užsiregistruoti popiežiaus vizitui. Prašė telefono numerio, rašėsi ir adresą. Laimė, tėtis susiprato nieko joms nesakyti. Nuo kada taip vaikščiojama po butus? Juk registracija vyksta internete. Įtariu, kad tai kažkokia klasta", – "Kauno dienai" pasakojo J.Jablonskio gatvės gyventojas Sergejus.

Jis pasakojo, kad vėliau, būdamas balkone, pamatė kieme vaikščiojančias moteris ir įtarė, kad tai tos pačios, apie kurias jam pasakojo tėtis.

"Kaimynai vieni kitus gerai pažįsta, o šios moterys nebuvo matytos. Jos nešėsi kažkokius lankstinukus, kažką rašėsi. Nusprendžiau nusileisti į kiemą ir jas pakalbinti", – toliau dėstė kaunietis.

Pokalbis su nepažįstamosiomis truko neilgai, tačiau jo metu moterys patvirtino, kad vykdo registraciją  į popiežiaus vizito Lietuvoje renginius. Kaunietis paklausė, ką moterys atstovauja.

"Katalikų bažnyčią", – sutartinai atsakė jos.  Viena jų pabrėžė, kad bažnyčios atstovai šiais laikais vaikšto po gyventojų namus.

Senamiesčio gyventojas pasiklausinėjo kaimynų, ar ir pas juos buvo užėjusios nepažįstamos moterys. Dalis jų patvirtino, kad buvo moterims atvėrę savo namų duris.

"Jas gyventojai matė kone visuose pirmojo aukšto butuose, o gyvenantieji antrame aukšte joms liepė išeiti ir čia nebevaikščioti. Žinote, Senamiestyje daug visokių žmonių. Ne kartą girdėjome apie pas pensininkus ateinančius sektantus, aferistus ar vagis, todėl stengiamės saugoti vieni kitus nuo galimų pavojų", – pokalbį baigė Sergejus.

Dvi moterys siūlė užsiregistruoti popiežiaus vizitui. Prašė telefono numerio, rašėsi ir adresą.

Galimybė sukčiauti

Kauno Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovai žodžių į vatą nevyniojo – apie jokias iniciatyvas taip registruoti žmones į susitikimus su pontifiku policija nėra girdėjusi, todėl žmonės turėtų neprarasti budrumo ir nepažįstamiems asmenims neatskleisti savo asmeninių duomenų, ypač asmens ar prisijungimo prie banko kodų.

"Policija neturi duomenų, jog būtų kažkokia iniciatyvinė grupė, kuri vaikščiotų po gyvenamąsias vietas ir surašinėtų asmenis, jų telefono numerius bei adresus dėl popiežiaus vizito ar susitikimo su juo. Todėl nesant tokios informacijos, rekomenduojame nepasitikėti tokiais asmenimis, neatskleisti jokių savo anketinių duomenų, ypač asmens kodo. Manau, kad pagal telefono numerį iš viso nebūna registracijų į renginius. Dažniausia juk registruoja pagal vardą ir pavardę, o ne telefono numerį, tad kyla klausimų, kam šiuo atveju buvo reikalingas telefono numeris", – sakė Kauno VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininko funkcijas atliekantis Mindaugas Mažeika.

"Kauno dienai" užsiminus, kad jau gali būti asmenų, kurie atskleidė telefono numerį, policija paragino neprarasti budrumo, jei kas nors dabar paskambins telefonu ir paprašys pinigų, prisijungimo prie elektroninės bankininkystės slaptažodžių ar reikalaus aukų, neva paremti popiežių.

"Įtariu, kad žmonės gali sulaukti telefoninių sukčių skambučių, prašyti pervedimų, aukojimų. Taip pat gali būti, kad tokių apsilankymų namuose metu, buvo apžiūrėtas ne tik butas, bet ir žmogaus socialiniai įgūdžiai, jo pažeidžiamumas. Gali būti, kad naudojantis tokia priedanga, sukčiai taip renkasi aukas. Todėl reikia perspėti, ypač vyresnio amžiaus žmones, kad policija neturi duomenų apie jokius surašinėjimus dėl popiežiaus vizito", – pabrėžė M.Mažeika.

Nuramino kauniečius

Kauno arkivyskupijos kurijos atstovė Vaida Spanglevičiūtė-Kneižienė "Kauno dieną" vakar po pietų patvirtino, kad visgi budrūs kauniečiai užfiksavo ne sukčius, viena moterų tikrai dirba tikybos mokytoja. Tačiau atstovė patikino, kad moterys savo iniciatyva kvietė registruotis į susitikimo renginius su Popiežiumi Pranciškumi.

"Nėra oficialaus kvietimo, kad kažkas eitų po butus ir kviestų žmones registruotis. Tai yra jų pačių iniciatyva. Viena moteris Kulautuvoje dirba tikybos mokytoja, o kita yra matyta, bet negaliu iš karto pasakyti, kas ji. Bandžiau susisiekti su ta tikybos mokytoja, tačiau nepavyko. Gali būti, kad abi moterys yra religinės bendruomenės "Marijos legionas" atstovės. Ši bendruomenė vaikšto po namus, lanko ligonius, kalbina žmones. Gali būti, kad atlikdamos savo misiją, tai susiejo ir su popiežiaus vizitu bei pakvietė užsiregistruoti", – sakė V.Spanglevičiūtė-Kneižienė.

Ji tikino, kad užsiregistruoti galima internetiniame puslapyje popieziausvizitas.lt. Vyresnio amžiaus žmonės, kurie nesinaudoja internetu, užsiregistruoti gali savo parapijoje.


Šiame straipsnyje: Popiežiuspopiežiaus vizitassukčiaireliginė bendruomenėskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O žadėt pomirtinį gyvenimą tai ne sukčiavimas?..

Domicelė

Domicelė portretas
Kažkaip keista su ta registracija.Mūsų p.Jurgio Matulaičio parapijoje buvo pranešta,kad jau liepos 15d paskutinė registracijos diena.Kaip supratau,kad tie,kas registruojasi internetu,gaus jau tolimesnes vietas,o kad būtų vaikštoma po namus,tai jau visai nesuprantu.

As

As  portretas
Vykit lauk visokius aferistus .Sitos davatkos irgi kaxkam dirba ,o pensininkai glusiai dauguma ,ko jais nemanipuliuot.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių