Quantcast

Politologas: dalis keliautojų yra diskriminuojami

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Bernaras Ivanovas viešai išsakė abejones dėl šiuo metu taikomų testavimo standartų ir galimybės gauti europinį sertifikatą, leidžiantį laisvai keliauti. Pasak politikos žinovo, šiuo metu COVID-19 testus vaikams arba nėščioms moterims galima padaryti tik už savo pinigus, todėl ši visuomenės dalis yra diskriminuojama.

Turi mokėti patys

B.Ivanovas atkreipė dėmesį į tai, kad COVID-19 testams Europos Sąjunga buvo skyrusi 100 mln. eurų, tačiau Lietuvoje dalis visuomenės negali gauti nemokamų testų ir norint keliauti, turi už juos sumokėti patys.

„Kelionių pasą gali gauti paskiepyti, persirgę arba testuoti žmonės. Aš su žmona esam skiepyti, bet klausimas iškilo dėl vaikų. Jiems skiepai pagal amžių dar nepriklauso, tad reikia daryti testą. Tačiau tam, kad vaikas gautų tą kelionės pasą, informacija apie darytą testą turi suvaikščioti per oficialias institucijas ir būti įrašyta į e.sveikatos sistemą. Problema tame, kad mobiliuosiuose punktuose testai, skirti kelionėms, nėra atliekami. Kiek skambinau į tą Koronos liniją, niekas neregistruoja tokiems testams ir sako eiti privačiai. Bet privačiose laboratorijose reikia už testą mokėti. Tai kur tada Lietuva panaudoja ES testams skirtus pinigus, jei žmonės už testus vis tiek turi patys mokėti? Tai yra nesąžininga dalies piliečių atveju, nes pvz., kitos šalys nemokamai atlieka testus pačiuose oro uostuose, o pas mus siunčia į pastatytas būdeles ir prašo susimokėti“, – dėstė B.Ivanovas.

Bernaras Ivanovas/Evaldo Šemioto nuotr.

Anot politologo, susidaro įspūdis, kad siekiama piktybiškai nepadėti žmonėms, nes jis ne kartą buvo sulaukęs pasakymo kreiptis į „Registrų centrą“, kuris prižiūri e.sveikatos sistemą, ir prašyti, kad jie nemokamai testuotų, nes mobiliuosiuose punktuose testai atliekami tik įtariant pačią infekciją, o ne dėl kelionių.

„Tai yra žmonių ignoravimas, nes liepos 1-oji diena jau čia pat, tad europinis kelionių pasas turės pilnai veikti, bet Lietuvoje ši sistema, panašu, kad iki galo nebus įgyvendinta“, – nuomonę išsakė B.Ivanovas.

Įžvelgia diskriminaciją

Pasak pašnekovo, taip diskriminuojami vaikai, nėščios moterys bei kiti asmenys, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių negali šiuo metu skiepytis. Būtent šiai visuomenės daliai reikia mokėti už testus. Bet tai ne vienintelė problema.

Liepos 1-oji diena jau čia pat, tad europinis kelionių pasas turės pilnai veikti, bet Lietuvoje ši sistema, panašu, kad iki galo nebus įgyvendinta.

„Privačios laboratorijos testų rezultatų nesuvedinėja į e.sveikatą. Jie tik išduoda pažymą, kurią galima pateikti oro uoste, tačiau kadangi duomenų nėra e.sveikatoje, vaikai negali gauti europinio kelionių paso. Visi piliečiai turėtų gauti vienodas sąlygas, jei nori turėti tą europinį kelionių sertifikatą, nepriklausomai nuo to, ar žmogus paskiepytas, persirgęs, ar atlikęs testą. Ir tai turi būti užtikrinama visiems nemokamai“, – pabrėžė B.Ivanovas.

Trūksta informacijos

B.Ivanovas atkreipė dėmesį, kad labai trūksta informacijos, kokia tvarka galioja vykstant į kaimynines šalis. Tarkim, keliaujant į Lenkiją nėra aišku, ar vaikams iki 12 metų reikia testų, ar jie gali keliauti be jų tais atvejais, kai tėvai turi vadinamąjį žaliąjį kelionių pasą.

„Lenkijos konsulatas nurodo, kad vaikams iki 12 metų testų nereikia. Pas mus oro uoste sako, kad reikia ir gali neįleisti į lėktuvą. Taip pat oro uoste niekas nesugeba paaiškinti, ar testai reikalingi, keliaujant tranzitu, kai Lenkijos oro uostas yra tik tarpinė stotelė“, – kalbėjo politologas.

Pasak pašnekovo, susidaro įspūdis, kad Lietuvos oro uostai siekia kuo daugiau keleivių nukreipti į mobilias laboratorijas, kuriose reikia iš savo kišenės sumokėti už COVID-19 testus.

Lietuvos oro uostų Komunikacijos projektų vadovė Lina Beišinė teigė, kad skelbiant informaciją apie reikalavimus, taikomus vykstant į konkrečią šalį, tiek oro uosto interneto puslapyje, tiek konsultuojant keleivius, susisiekusius su skambučių centru, visuomet vadovaujamasi konkrečios šalies institucijų oficialiuose puslapiuose skelbiama informacija apie keliavimo į tą šalį tvarką.

„Todėl pateikiamos informacijos aktualumas labai priklauso nuo to, kaip efektyviai ir laiku konkrečios šalys atnaujina informaciją savo oficialiuose šaltiniuose. Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad šalių reikalavimai nuolat kinta ir šalių yra periodiškai atnaujinami. Todėl teikdami informaciją besikreipiantiems keleiviams visuomet primename pasitikrinti ir šalies, į kurią keliautojas vyksta, reikalavimus skrydžius vykdančių oro linijų tinklalapiuose ir tos šalies institucijų puslapiuose prieš pat kelionę. Artėjant kelionei, papildomai pasitikrinti ypač svarbu tuomet, kai bilietai buvo pirkti gerokai anksčiau“, – apie tai, kaip informuojami keleiviai, ieškantys informacijos apie tam tikras kelionių kryptis, komentavo L.Beišinė.

Scanpix nuotr.

Pasak jos, ryškesnių pokyčių keliavimo tvarkose vyko pastaruoju metu, ES sutarus su dėl COVID-19 sveikatos sertifikato. Jam nuo liepos pradžios pilnai įsigaliojus visose ES šalyse, aiškumo keliautojams esą bus daugiau.

Lietuvos oro uostų atstovė patikslino informaciją ir dėl kelionės į Lenkiją. Pasak L.Beišinės, šiuo metu vykstant į Lenkiją testas nėra privalomas nepriklausomai nuo keliaujančių amžiaus, tas skelbiama oficialiame Lenkijos Vyriausybės interneto puslapyje. Jis esą reikalingas tik tuo atveju, jei keliautojai, atvykę į šalį, nenori saviizoliuotis, vaikams iki 12 metų, keliaujantiems su tėvais, kurie yra pilnai vakcinuoti ar turi neigiamą COVID-19 testą, testas nėra reikalingas ir saviizoliacijos reikalavimas jiems taip pat netaikomas. „Kitose šalyse, į kurias skrendama iš Lietuvos, galioja skirtingi reikalavimai, todėl reikėtų tikrinti konkrečios šalies atsakingų institucijų priimtus reikalavimus“, – pažymėjo oro uosto atstovė.

Portalas kauno.diena.lt dėl vaikų testavimo gaunat europinį kelionių pasą bei kodėl vieniems reikia mokėti už testus, kitiems piliečiams nereikia, klausimus uždavė ir Sveikatos apsaugos ministerijai. Kai tik gausime jų išaiškinimus dėl nemokamų testų galimybių, tekstą papildysime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas  portretas
Išsipurtykite utėles iš vatinkų , o tada nusiprauskite ,gal praeis noras rašyti nesąmones

KKiK

KKiK portretas
Tai gal dar ir kelionei bilietus apmokėti ? Užsimanei keliaus savo noru - tai savo noru ir už testus susimokėsi. Nemokami testai bus kai jie atliekami medicininiais tikslais.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai ar jau lietuvos fasistinis rezimas jau isisavino 2 milijardus JevroPiderKolchozo pingu? Zurnaliugos, pa.pi.s.kit avinu bandai vistu protelius.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių