Quantcast

Iš politinio olimpo smigo giliai į dugną

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Buvusiai įtakingai politikų Ručių šeimai šie metai įsimins kaip nuopuolio. Į Kauno mero postą nusitaikiusi Aušra Ručienė per rinkimus patyrė visišką fiasko ir liko už miesto tarybos borto. Negana to, jos sutuoktiniui, Seimo nariui, pareikšti įtarimai.

Grėsmingi šešėliai

Prieš metus partiją "Tvarka ir teisingumas" sukrėtė korupcijos skandalas. Dabar vienas pagrindinių jo veikėjų Seimo narys Rimas Antanas Ručys atsiribojo tylos siena.

Tuomet Specialiųjų tyrimų tarnyba krėtė ne tik partijos "Tvarka ir teisingumas" būstinę. Pirmosios viešumą pasiekė "Tvarkos ir teisingumo" narių Algimanto Juocevičiaus (dabar jau miręs – red. past.) ir Ervino Raistenskio pavardės.

Netrukus sąrašą papuošė ir partijos pirmininko pavaduotojo R.A.Ručio pavardė. Į dienos šviesą ėmė lįsti ir kitos ne mažiau žinomos pavardės, įtarimai kyšininkavimu, krėstos ministerijos, prodiuserinės televizijos kompanijos.

Galiausiai viskas nutilo po to, kai Seimas leido panaikinti R.A.Ručio neliečiamybę, o grupė pasipiktinusių Seimo narių kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT).

Kokia situacija šiandien?

"Apklausta per 200 liudytojų ir apklausos dar tęsiamos, paimta daugybė dokumentų, kompiuterių. Vyksta tyrimas, atliekami procesiniai veiksmai. Jų atliekama labai daug, nes byla yra pakankamai didelės apimties", – teigė Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius.

Pasak prokuroro, atliekamas ūkinės-finansinės veiklos tyrimas, kuriam reikalinga specialisto išvada. "Tiriamas didelis laikotarpis ir toli gražu ne vienos bendrovės veikla. Kol neturime specialistų atsakymų į esminius klausimus, sunku apsispręsti, kiek informacijos galima būtų paviešinti. Tik po specialistų išvadų bus aiškios ribos", – aiškino R.Stankevičius.

Tokia dabar oficiali situacija. "Kauno dienos" pastangos pasikalbėti su vienu pagrindinių skaldalingosios istorijos herojų buvo bevaisės. Viešai skelbiamais telefonų numeriais R.A.Ručys yra nepagaunamas. Oficialiame Seimo puslapyje nurodytu numeriu taip pat niekas neatsiliepia, nors tuo pačiu numeriu turėtų būti pasiekiami dar trys Seimo nario R.A.Ručio padėjėjai.

Paaiškėjo, kad net ir partijos "Tvarka ir teisingumas" tinklalapyje nurodytu mobiliuoju telefonu su R.A.Ručiu susisiekti neįmanoma.

"Jis jau seniai nesinaudoja tuo numeriu", – patvirtino partijos pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis ir pasiūlė paskambinti į Seimą. Tačiau net ir rinkėjams, norintiems artėjančių Kalėdų proga pasveikinti Seimo narį, vargu ar tai pavyktų. Nurodytu numeriu niekas neatsako.

"Šiandien komitetų diena, tai kabinete jo turbūt nėra. Be to, jo sveikata nekokia, jis prastai atrodo", – kolegą užstojo K.Komskis.

Pasirodymas prieš rinkimus

Kad parlamentaras turi rūpesčių dėl sveikatos, patvirtino ir jo sutuoktinė, Kauno advokatė, taip pat "Tvarkos ir teisingumo" narė A.Ručienė. "Nelabai aš turiu tų telefonų. O kas atsitiko? – susidomėjo A.Ručienė. – Mano vyro bloga sveikata." Priminus apie partiją ir jos sutuoktinį sukrėtusį korupcijos skandalą, A.Ručienė tapo kategoriška.

"Nieko nėra. Nieko ir negali būti. Buvo rinkimai – buvo skandalas, bus rinkimai – bus kitas skandalas. Jei kažkas būtų buvę, tai jau būtų buvęs ir teismas", – situaciją vertino ji. Pasak A.Ručienės, pakako vienos pažymos, pasirašytos vieno darbuotojo, kad būtų sukurpta skandalinga istorija.

A.Ručienė pylė kritiką Seimo narių, pakėlusių rankas už jos sutuoktinio neliečiamybės panaikinimą, atžvilgiu. "Niekas net nepagalvojo apie žmogų, apie jo sveikatą. Žmogus reanimacijoje, o jie kelia rankas, kad gerai atrodytų prieš rinkėjus. Jeigu galėtų, tai ir ant kapo polką sušoktų", – emocijas liejo A.Ručienė.

Prasti metai

Partijos "Tvarka ir teisingumas" koordinatorės Kaune A.Ručienės politinė karjera taip pat ne pačiame aukščiausiame taške.

Prieš keletą metų advokatė buvo rimtai užsimojusi užimti Kauno mero postą, tačiau tuomet nepasisekė. Dalyvavo ji ir tiesioginiuose Kauno mero rinkimuose, tačiau išskrito jau po pirmojo turo. Tai nebuvo vienintelis smūgis – A.Ručienės vestas partijos "Tvarka ir teisingumas" politikų būrys neiškovojo nė vienos vietos Kauno miesto taryboje.

Kovojant dėl rinkėjų balsų nepadėjo net ir spalvingas kandidatų sąrašas. "Kauno diena" aprašė policijai gerai žinomą partijos kandidatą. Kaip įtariama, pirmasis susidūrimas su narkotikų platinimu įtariamu Vytautu Katasanovu, teisinis atstovavimas jam padėjo tvirtus pagrindus A.Ručienės ateities projektams. V.Katasanovo brolis dvynys Vidmantas papuošė partijos kandidatų sąrašą savivaldos rinkimuose.

Sąrašo perlai

Kauno vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, 2008 m. buvo sulaikyti Vidmantas ir Vytautas Katasanovai. Broliai įkliuvo dėl įtarimų narkotikų platinimu. Vėliau Vytautui buvo pareikšti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso 260 straipsnio 1 dalį – už neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti.

Vidmantas areštinę paliko aukštai iškelta galva – jo atžvilgiu byla buvo nutraukta. Neoficialiai buvo juokaujama, esą, kam sėsti abiem, jei gali vienas. O štai broliui Vytautui atstovauti teismuose ėmėsi partijos "Tvarka ir teisingumas" Kauno skyriaus lyderė advokatė A.Ručienė.

"Aš visus pažįstu", – apie asmenis Kauno skyriaus sąraše prieš šiemečius rinkimus į savivaldą rėžė A.Ručienė. Tačiau advokatė ir politikė tikino absoliučiai nesidominti savo partijos narių asmeniniu gyvenimu. Suprask, jei vienas brolis su narkotikų platinimo šešėliu, tai nereiškia, kad šešėlis krenta ir ant kito brolio.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
kokie tie valdziagyviai kolieki,ner visai sveiku,visi paliegeliai

jk

jk portretas
Kaip visada bus iš didelio debesio mažas lietus.

nesiekite

nesiekite portretas
ručienes su Kaunu,yra kilusi iš Jiezno gyveno gal ir tebegyvena Prienuose,nieko bendro su Kaunu ji neturi tik norejo kaimiete buti Kauno mere,turim mes savu,o del skandalo niekas iš nieko neatsiranda,ir rinkimai čia nei prie ko,jei žmones nesažiningi tai anksčiau ar veliau yla iš maišo išlenda,o geriausia ginyba sugalvota liga:)))juk gulinčio niekas nespardo ar ne?
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių