Quantcast

Po žmonos pasakojimo užvirė kraujas: įtariamą priekabiautoją apipylė fekalijomis

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Išgirdęs žmonos pasakojimą, kad prie jos esą priekabiavo viršininkas, kaunietis pratrūko ir ant pastarojo galvos išpylė fekalijų kibirą. Dabar vyrų konfliktas narpliojamas teisme.

Užsisklendė savyje

Šeimą sukrėtusią istoriją dviejų vaikų tėvas Jonas Biržiška nusprendė "Kauno dienai" papasakoti pats, nors siužetas daugiausia sukasi apie jo sutuoktinę Aušrą. Poros gyvenimas apvirto aukštyn kojomis, kai moteris dar praėjusių metų birželio pradžioje įsidarbino vienoje Kauno įmonėje.

"Vadybininkės pareigos Aušrai labai patiko. Iš darbo į namus ji grįždavo švytinti ir laiminga. Mačiau, kad tai – jos veiklos sritis ir visi šeimoje dėl to džiaugėmės. Tačiau praėjus maždaug pusantro mėnesio viskas kardinaliai pasikeitė. Vos galėjau atpažinti savo antrąją pusę. Buvusį optimizmą pakeitė ašaros ir visiškas užsisklendimas savyje", – drama virtusios istorijos pradžią prisiminė vyras.

J.Biržiška teigė ne kartą bandęs iš žmonos iškvosti, kokios problemos ją slegia, tačiau sutuoktinė iš pradžių apie tai, kas vyksta jos darbovietėje, nepasakojo.

"Galvojau, gal tiesiog pradėjo nesisekti – pardavimų srityje taip dažnai būna. O Aušra labai jautri, viską ima giliai į širdį. Nusprendžiau palaukti ir tikėjausi, kad viskas susitvarkys savaime. Tačiau labai klydau", – pasakojo kaunietis.

J.Biržiška neslėpė, kad keletą dienų kurpė planą, kaip atkeršyti sutuoktinės buvusiam vadovui. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Darbe ištiko priepuolis

Viltimis, kad viskas pasikeis, kaunietis gyveno ne vieną mėnesį, tačiau žmonos savijauta – tiek psichologinė, tiek fizinė – tik blogėjo. Tai liudija praėjusių metų lapkričio 25-ąją Aušrą ištikęs priepuolis. Ji iš darbovietės buvo išvežta greitosios medicinos pagalbos automobiliu.

"Minėta pacientė į Kauno klinikas atvyko dėl pykinimo, galūnių tirpimo ir bendro silpnumo. Šiuos simptomus sukelti galėjo padidėjęs kraujospūdis ir stresas. Atlikus apžiūrą ir paskyrus gydymą, moteris buvo išleista gydytis namo ambulatoriškai", – apie A.Biržiškienės sveikatos problemas "Kauno dienai" patvirtino Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos Vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė. Po šio incidento moteriai buvo skirtas ir keleto dienų nedarbingumas, tačiau jam pasibaigus ir grįžus į darbą jos laukė dar vienas akibrokštas.

A.Biržiškienei buvo pasakyta, kaip "Kauno dienai" teigė jos vyras, kad su įmone ji turi atsisveikinti.

"Žmona bandė aiškintis, kodėl priimtas toks sprendimas, tačiau viskas baigėsi tuo, kad ją įkalbėjo išeiti savo noru. Esą jai pačiai taip bus geriau", – pasakojo Jonas, pastebėjęs, kad po šio įvykio sutuoktinė buvo visiškai sugniuždyta.

"Ar tai buvo depresija, nežinau, nesu medikas, tačiau ji tik miegodavo ir nieko nenorėjo. Viską matė mūsų mažamečiai vaikai, todėl situacija tapo nebepakeliama. Galiausiai negalėdama visko laikyti savyje, Aušra papasakojo, kas per visą tą laiką vyko jos darbovietėje", – užsiminė J.Biržiška.

Direktorius priekabiavo?

Lūžis, kai A.Biržiškienė ėmė blogai jaustis, įvyko padirbus maždaug pusantro mėnesio.

"Sutuoktinė turėjo vykti pas vieną klientą, o jos tuometis direktorius Simonas Baltrušaitis nusprendė važiuoti kartu. Aušrai šis noras pasirodė keistas, kadangi pats vadovas pas klientus važiuoja labai retai – tik išskirtiniais atvejais. Šis tikrai toks nebuvo. Tačiau ji įmonėje buvo naujokė, nenorėjo prieštarauti. Jau pačioje kelionėje išaiškėjo direktoriaus užmojis", – žmonos pasakojimą kaip šiandien sakė prisimenantis kaunietis.

Jonui teko išklausyti apie direktoriaus laidomus juokelius apie jį patį, nes žmonos buvo klausta, ar jis turi meilužių – esą vyrui jų turėti yra visiškai normalu.

"Aušra teigė nesuprantanti, kaip reaguoti į tokias vadovo replikas, tačiau prisiminusi ne kartą girdėtus jo seksualinio pobūdžio juokus ir biure nusprendė nekreipti dėmesio. Tačiau viskas tuo nesibaigė, o tik įgavo pagreitį. S.Baltrušaitis, jau vykstant namo iš minėto kliento, pasuko miško link, kur, pasak jo, buvo "daug pušelių ir gražių vietų". Tada jis visai įsiaudrino ir rėžė, kad mano žmoną norėtų atremti ant automobilio kapoto", – apie galimas seksualines užuominas jo žmonai užsiminė pašnekovas.

Sutrikusiai pavaldinei atšovus, kad net nenori girdėti kalbų apie sustojimą miške, Jono žodžiais kalbant, direktorius neatlyžo.

"Žmonai buvo postringaujama apie netinkamą aprangą, nes ji buvo ne su sijonu, klausiama, kada "mane paimsi už šlaunies?", tačiau ji primygtinai reikalavo kuo greičiau važiuoti į biurą", – sutuoktinės prisiminimus perteikė Jonas.

Tada jis visai įsiaudrino ir rėžė, kad mano žmoną norėtų atremti ant automobilio kapoto.

Po šios išvykos iki šiol giriama A.Biržiškienė tapo kone pačia blogiausia darbuotoja – kaip įtaria pašnekovas, negavęs, ko nori, direktorius pradėjo naudoti psichologinį spaudimą.

Maždaug po trijų savaičių istorija pasikartojo – Aušra ir vadovas vėl vyko pas klientą. Pavaldinė vėl turėjo klausytis kalbų apie "sustojimą prie pušelių", neva juokais, neva rimtai laidomų seksualinio pobūdžio pasiūlymų.

Skambučiai naktimis

"Buvo ir dar viena komandiruotė. Visa komanda vyko į Suomiją, taip pat ir mano žmona. Dienomis, kaip pasakojo Aušra, viskas buvo gerai, tačiau naktimis S.Baltrušaitis įsisiautėdavo. Pavartojęs alkoholio jis apie 1 val. nakties jai skambindavo, klausdavo, kuriame kambaryje ji gyvena. Norėdavo pas ją ateiti ir padaryti "kad jai būtų gera". Skambučių ji sulaukdavo tiek į darbo, tiek į asmeninį telefonus. Kaip ir anksčiau, ji stengėsi nekonfliktuoti, o paprašydavo ją palikti ramybėje", – pasakojimą tęsė kaunietis.

Grįžusi iš šios kelionės A.Biržiškienė vyrui teigė darbe kentusi didžiulį spaudimą ir jautusi nuolatinę įtampą. O tai ir buvo priežastis, pokalbio su "Kauno dienos" žurnaliste metu svarstė jos sutuoktinis, kodėl į darbovietę jai teko kviesti net greitąją medicinos pagalbą.

Patarė išeiti

Apie sunkiai suvokiamą direktoriaus elgesį moteris iš pradžių nedrįso pasakoti vyrui, tačiau savo bendradarbių klausdavo, kaip turėtų reaguoti.

"Ji buvo naujas žmogus šioje įmonėje, todėl natūralu, kad nežinojo, kaip elgtis. Patariau jai kreiptis tiesiai į įmonės savininką, tačiau, greičiausiai, ji manė, kad jos pasakojimo niekas nevertins rimtai, nes juk kalba sukasi apie įmonės direktorių", – "Kauno dienai" kalbėjo viešinti savo vardo nenorėjusi įmonės darbuotoja.

Ji pasakojo, kad vadovo pareigas S.Baltrušaitis atliko gerai, nors darbinių konfliktų, kaip ir bet kurioje įmonėje, kildavo.

"Simonas tokio tipo žmogus – seksualinio pobūdžio juokelių ir replikų būdavo nuolat. Tačiau tai, ką papasakojo Aušra, buvo sunkiai suvokiama. Kad taip tiesmukai ir akivaizdžiai elgtųsi, dar nebuvau girdėjusi", – apie dabar jau buvusios kolegės patirtis sakė žinojusi kaunietė. Ji pati, tęsė pašnekovė, panašioje situacijoje atsidūrusi nebuvo, tačiau į bendradarbės pasakojimą sureagavo rimtai.

"Nežinau, kodėl ji nesiryžo apie tai prabilti savininkams, savo vyrui ar galiausiai iškart išeiti iš darbo. Tikriausiai labai bijojo arba vylėsi, kad viskas pasikeis", – spėliojo įmonės darbuotoja.

Dvokiantis keršto planas

Išgirdusiam šį pasakojimą J.Biržiškai užvirė kraujas. Nors jo žmona šioje įmonėje jau nedirbo, tačiau visko palikti taip, kaip yra, jis sakė negalėjęs.

"Smurto netoleruoju, tačiau mano žmonai padarytos skriaudos atleisti negalėjau. Kelias dienas pagalvojęs nusprendžiau S.Baltrušaitį apipilti fekalijomis", – apie galvoje gimusį krešto planą atvirai kalbėjo pašnekovas ir užsiminė, kad iškart buvo pasiruošęs už tai atsakyti įstatymų numatyta tvarka.

Jonas Biržiška/Vilmanto Raupelio nuotr.

Apie savo ketinimus Jonas žmonai nepasakojo, tik jos šiek tiek paklausinėjo, kaip atrodo S.Baltrušaitis: "Nesinorėjo pakenkti ne tam žmogui, o aš jo gyvai nebuvau matęs, kaip ir jis manęs."

Kad įgyvendintų savo dvokiantį planą, Jonui reikėjo pagrindinio ir svarbiausio dalyko – fekalijų.

"Prisiminiau seną pažįstamą ūkininką, kuriam kažkada esu padėjęs. Nuvykau pas jį ir paprašiau, kad ištuštintų man savo lauko tualetą. Jis taip ir padarė", – pikantiškas detales žėrė kaunietis.

Su pilnu kibiru fekalijų šių metų sausio 21-ąją J.Biržiška nuvažiavo prie žmonos buvusios darbovietės.

"Teko palaukti, kol galiausiai pamačiau iš įmonės biuro išeinančius vyrus. Vienas jų – S.Baltrušaitis. Palaukiau, kol visi aplinkiniai įlips į savo automobilius, pats priėjau prie įmonės direktoriaus ir užverčiau kibirą jam ant galvos. Pats įsėdau į savo automobilį ir grįžau namo", – pasakojo jis.

Namuose jo laukė pokalbis su žmona, o nepraėjus nė valandai nuo įvykio sulaukta ir pareigūnų vizito.

"Man iškart kilo mintis: S.Baltrušaitis pareigūnus atsiuntė tiesiai į mano namus. Vadinasi, žino, kad tai padariau aš, nors niekad nebuvo manęs matęs. Iš to galima daryti išvadą, kad žino ir tai, už ką buvo apipiltas", – savo teorinius išvedžiojimus dėstė Jonas.

Jis teigė įsileidęs pareigūnus ir detaliai jiems papasakojęs, ką padarė.

Aiškinasi teisme

"Tą patį vakarą mano parodymai buvo užregistruoti, tikėjausi, kad administracinio nusižengimo tvarka sumokėsiu baudą. Tačiau kiek vėliau sužinojau, kad už šį viešosios tvarkos pažeidimą man iškelta baudžiamoji byla. Dabar viską aiškinamės teisme", – apie nesibaigiančią dramą pasakojo vyras.

"Už šią nusikalstamą veiką gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Tačiau J.Biržiška teisiamas pirmą kartą ir tikėtina, kad areštas ar laisvės apribojimas nebus skirtas. Jis atsipirks kitokia bausme", – "Kauno dienai" patvirtino šią bylą kuruojantis Kauno apylinkės prokuratūros prokuroras Romanas Mackevičius.

Prokuroras teigė, kad pirmasis teismo posėdis jau įvyko liepos viduryje, buvo apklausta dalis liudininkų. Pats Jonas, R.Mackevičiaus teigimu, savo kaltę pripažįsta, o savo veiksmus motyvuoja kaip atsaką į seksualinį priekabiavimą prie jo žmonos buvusioje darbovietėje. Šioje byloje nukentėjusysis S.Baltrušaitis šiuos kaltinimus neigia.

Palaukiau, kol visi aplinkiniai įlips į savo automobilius, pats priėjau prie įmonės direktoriaus ir užverčiau kibirą jam ant galvos.

"Tačiau seksualinis priekabiavimas – ne šios bylos duomenys. J.Biržiškos žmona yra parašiusi pareiškimą, bet jis nagrinėjamas atskirai", – pokalbio pabaigoje užsiminė prokuroras.

Ir tikrai – įvykus pirmam teismo posėdžiui Jono žmona ir pati parašė pareiškimą dėl galimo seksualinio priekabiavimo.

"Šių metų liepos 13 d. gautas moters pareiškimas dėl galimo seksualinio priekabiavimo jos atžvilgiu. Šiuo metu vyksta aplinkybių tikslinimas", – "Kauno dienai" patvirtino Kauno apskrities policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė. Įvertinus visas aplinkybes bus sprendžiama, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

Kaltinimus neigia

"Kauno diena" susisiekė su vienu pagrindinių šios istorijos herojų S.Baltrušaičiu. Jis minėtoje įmonėje direktoriumi jau nebedirba. Išgirdęs apie jam metamus kaltinimus dėl seksualinio priekabiavimo, vyras juos puolė neigti.

"Nieko panašaus nebuvo. Gal palaukime tų tyrimų baigties, teismų baigties, susipažinsiu su tais kaltinimais. Tada gal turėsiu ką pridėti, nes dabar neturiu nei noro, nei pozicijos", – taip pokalbio pradžioje sakė S.Baltrušaitis.

Paklaustas, kas tuomet turėjo įvykti, kad J.Biržiška sugalvojo tokį neeilinį išpuolį, S.Baltrušaitis teigė šių veiksmų priežasties iki šiol nesuvokiantis.

"Teisme daug mėtymosi – sako, kad taip padarė dėl atleidimo, nors ji pati išėjo. Aš toje įmonėje buvau vykdomasis direktorius, žmonių net neatleidžiu. Galiu pasakyti, kad jų parodymuose yra daug netiesos. Tačiau daugiau kalbėti šia tema nenoriu, gal kažkada vėliau", – pokalbį baigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas

Algirdas portretas
Labai tinkamas ir originalus būdas - šaunuolis, Jonai. Įdomu tik kaip tą šūdų kibirą atsivežė? Juk turėjo smirdėti mašinoje, o ir apipilti sudėtinga savęs neaptaškius. Reikės gyvai apie tai Jono paklausti.

BURTINIKS

BURTINIKS portretas
reikejo tuos sudus ne ant galvos pilti, o duoti suvalgyti.

kristė

kristė portretas
Šūdina ir visa kontora, kur darbuotojai tokį vadovo elgesį toleruoja ir pateisina. Taip jums ir reikia - šūdų kibirą ant galvos. Įrodinėčiau ne tik seksualinį priekabiavimą, bet ir mobingą darbo vietoje, sveikatos sutrikdymą.
VISI KOMENTARAI 103

Galerijos

Daugiau straipsnių