Quantcast

Įspūdžiai: lietuvių kalbos egzamino temos – lengvos, po jų – į kariuomenę, studijas ir darbus

Šiandien lietuvių kalbos ir literatūros žinių išbandymu dvyliktokams prasidėjo brandos egzaminų sesija. Kalbinti jaunuoliai džiaugėsi, kad temos – lengvos, atvirkščiai nei pernai. Vieni mokslą jau dabar derina su darbu, kiti jo dar tik ieškosis, laukdami, ar įstojo, kur nori, dar kiti ateinančius mokslo metus skirs savanoriškai karo tarnybai ir tik po to studijoms. 

Užteko valandos

Kauno J. Grušo meno gimnazijos abiturientė Marija Sadychovaitė, kaip ir dauguma kitų kalbintų dvyliktokų, po egzamino buvo geros nuotaikos. 

Ir ji, ir kiti abiturientai neslėpė, kad vos pamatę šiųmetes temas atsiduso iš palengvėjimo. Nepalyginsi su pernykštėmis, kurios, pasak jaunuolių, buvo labai sunkios.

Marija pasirinko temą apie tai, ką žmogus daro grėsmės akivaizdoje. „Rašinį parašiau per valandą. Per likusį laiką pasitikrinau, ar nėra klaidų, perrašiau į švarraštį“, – pasakojo mergina. Šiam egzaminui buvo skirtos net keturios valandos su trupučiu.

Marija turėjo laiko ir apsidairyti, kaip per egzaminą jaučiasi kiti bendraamžiai. Vienas vaikinas elgėsi taip, kad atrodė, jog egzamino temos jam – kažin, ar įveikiamas iššūkis. Bandė kažką rašyti, bet veide atsispindėjo neviltis.

Egzamino išvakarėse visą dieną praleido mokydamasi. Mokytis, tiksliau, pasikartoti, anot jos, tikrai buvo ką, nes programoje – daug autorių, ir nepakanka vien maždaug žinoti, apie ką jie rašė. 

Nuotolinis mokymas jai buvo labai parankus. Sutaupė laiko ir lėšų kasdienėms kelionėms iki gimnazijos Šilainiuose iš Domeikavos, kur gyvena. Sakė, kad pavyko naudingiau pasiplanuoti pamokų laiką būtent ruošimuisi egzaminams.

Egzamino dieną Marijos laukė pirmasis skiepas nuo COVID-19. „Dar šiek tiek turiu laiko atsikvėpti, į skiepų centrą vyksiu ne iš karto“, – sakė būsimoji studentė.

Jos dar laukia anglų kalbos ir matematikos egzaminai. Po jų planuoja rinktis psichologijos studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete. Vasarą tikisi padirbėti, dalį laiko skirti poilsiui su šeima.

Metus ir dirbo, ir mokėsi

Kiti kalbinti abiturientai – J. Basanavičiaus gimnazijos atstovai – dėl nuotolinio mokymosi buvo priešingos nuomonės. Jis, kaip įvardijo, nedavė tiek, kiek būtų gavę lankydami mokyklą tiesiogiai.

„Koks šiandien buvo rytas? Buvo sunku atsikelti. Palengvėjo, kai pamačiau temas. Tikėjausi daug sunkesnių. Dabar po egzamino jaučiuosi daug geriau nei per pasiruošimą egzaminui. Buvo sunku ruoštis dėl pandeminės situacijos, nuotolinio mokymo. Gaila, kad į mokyklą neleista anksčiau grįžti. Manau, tada egzaminui būčiau pasiruošęs stipriau“, – kalbėjo abiturientas Erikas Baginskas, kuris neslėpė, kad po egzamino nuo širdies tarsi akmuo nukrito.

Palengvėjo, kai pamačiau temas. Tikėjausi daug sunkesnių.

Jis rinkosi rašyti apie tai, kas suteikia žmogui laimės. Kol kas nesiima spėlioti, keliais balais bus įvertintas jo darbas. „Tikiuosi geriausio. Dėl šimto balų –  abejoju“, – teigė vaikinas, po visų egzaminų, rugpjūtį pradėsiąs savanorišką karinę tarnybą.

Po to jis save mato Lietuvos sporto universiteto studentų sąrašuose. Traukia trenerio profesija. Beje, Erikas visus dvyliktos klasės savaitgalius leido ne pramogaudamas, o dirbdamas. 

Sėkmė su temomis 

„Tikriausiai tiesiog buvo sėkmė. Temos lengvos ir autoriai buvo tie, kuriuos žinojau“, – su šypsena iš po egzamino išėjo ir J. Basanavičiaus gimnazijos abiturientė Ugnė Zigmantaitė. 

Rašiniui ji pasirinko temą apie dalinimąsi, analizavo, kuo dalintis su kitais, o ką pasilikti sau. Jos dar laukia geografijos ir anglų kalbos egzaminas, tačiau jų rezultatai jai nėra labai svarbūs, nes planuoja studijuoti Londone, o ten remiamasi metiniais dalykų įvertinimais. 

Įspūdžių su Ugne aptarti stabtelėję bendramoksliai sakė dar nežiną, kur stos. „Laikas parodys“, – komentavo vienas vaikinų. Pasirinkimas priklausys nuo egzaminų rezultatų.

Likusi vasara jiems – poilsis nuo mokslų. „Užtarnautas poilsis per dvylika metų“, – juokėsi vienas abiturientas, pridūręs, kad pandemija ir nuotolinis mokymasis paskutinius ir taip įtemptus metus dar labiau apsunkino.

„Kaip kam, bet man asmeniškai buvo sunku tikrai“, – teigė pašnekovas, jam pritarė ir kiti. 

Abejoja dėl rezultatų

„Antroji tema buvo apie grėsmes. Įtariu, kad daugelis ją ir pasirinko“, – konstatavo abiturientas Dovydas, iš egzamino išėjęs kartu su klasės draugu Luku.

„Tiems, kas daug ruošėsi, tema nebuvo sunki. Aš ne iš tų. Nežinau, kaip sekėsi. Bus matyt“, – sakė Lukas, kuris nebuvo užtikrintas dėl gerų rezultatų, bet neatrodė nusiminęs.  

Abu jie laikys anglų kalbos egzaminą, vienas dar rinkosi istoriją, kitas – informacines technologijas. Vieną traukia marketingo studijos, kitą – programinė inžinerija. 

Lietuvių kalbos ir literatūros egzamino išvakarėse jie mokslams skyrė tik po valandėlę, o po to mėgavosi laisvadieniu.

Tačiau kitas vasaros dienas Lukas skirs darbui. „Reikia dirbti, nėra nuo ko ilsėtis“, – kalbėjo Lukas, savaitgaliais dirbęs paskutinius dvyliktos klasės mėnesius.

Dovydas svarstė, kad būtų gerai padirbėti, bet ar apsimoka darbo ieškotis vienam mėnesiui, kiek po egzaminų liks laisvos vasaros.

Šimtukų rekordas  

Mokiniams rašiniui šiandien buvo siūlomos keturios temos. Galėjo rinktis iš dviejų samprotavimo ir dviejų literatūrinių, turėjo remtis bent vienu privalomu autoriumi. Prie kiekvienos temos buvo pateikti du autoriai, tačiau jie –  rekomenduojami. Buvo galima remtis bet kuriuo iš visų 36 bendrojoje programoje nurodytų privalomų autorių, pateiktų ir užduoties sąsiuvinyje.

Mokyklinį egzaminą pasirinko 1178 kauniečiai ir Kauno mokyklų atstovai, valstybinį – 2220 kandidatai.

Iš jų 76 eksternai – mokyklą baigę pernai ar dar ankstesniais metais, o taip pat užsienio mokyklos vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniai.

Į egzaminą galėjo ateiti tie, kurių lietuvių kalbos ir literatūros metinis pažymys – ne žemesnis nei ketvertas.

Pernai net 60 kauniečių iš privalomojo lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino gavo po šimtą balų – didžiausią įmanomą įvertinimą. Tai beveik trigubai daugiau nei užpernai ir dvigubai daugiau nei šalies vidurkis pagal laikiusiųjų skaičių.

Penktadalį pernykščių šio egzamino šimtukų Kaune susižėrė Kauno Jono Basanavičiaus gimnazijos auklėtiniai. Ir visų dvylikos šių jaunuolių mokytoja buvo Irena Vainorienė. Pernai patrigubėjo ir gavusiųjų 85–99 balus kauniečių skaičius. Į šį intervalą pateko daugiau nei trečdalis visų laikiusiųjų. Užpernai – kas devintas.

Šio egzamino išlaikymo riba – 30 proc. užduoties taškų. Šios kartelės pernai neperšoko 195 (9,13 proc.) kauniečiai. Šiųmetinių rezultatų teks laukti iki liepos 15 d.

Brandos atestatui gauti mokinys ir buvęs mokinys turi išlaikyti bent du brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir bent vieną dalyko brandos egzaminą ar atlikti brandos darbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginija

Virginija portretas
Šaunuolis,Erikai,sėkmės laikant kitus egzaminus.

bbd

bbd portretas
visiem verktiniam isduot nagu laka ir lupdazius i ner cia ko

Hmm..

Hmm.. portretas
Į kariuomenę reikia imti tik tuos kurie nori ar neturi kaip net sau maistui užsidirbti o kitiems tas ,,kariavimas''visai ,,ne į temą" .Grynas gyvenimo-jaunų dienų vogimas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių