Quantcast

Po metų kurortinė Kulautuva turės mineralinio vandens biuvetę

  • Teksto dydis:

Liepos 30 dieną kurortinėje Kulautuvoje prasidėjo mineralinio vandens biuvetės įrengimo darbai. Ji po metų atsiras miestelio centre, Akacijų alėjoje, šalia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų filialo Kulautuvos reabilitacijos ligoninės. Biuvetė – statinys virš mineralinio šaltinio, iš kurio geriamas trykštantis mineralinis vanduo.

Prieš kelis metus bendrovė „Giraitės vandenys“ Kulautuvoje išgręžė mineralinio vandens gręžinį. Ištyrus vandenį paaiškėjo, kad jis turi labai daug naudingų savybių, todėl Kauno rajono savivaldybė nusprendė virš gręžinio pastatyti biuvetę.

Ketvirtadienį Kauno rajono vadovai perdavė žemės sklypą statybininkams. Kauno rajono meras Valerijus Makūnas įsitikinęs, kad džiaugtis reikia ir mažais darbais, nors biuvetės statybos nėra milijonus kainuosiantis objektas, bet jis labai svarbus kulautuviečiams. Mineraliniu vandeniu galės mėgautis bendruomenės nariai, Kulautuvoje įsikūrusios ligoninės pacientai, miestelio svečiai.

Šis projektas mums yra unikalus, nes jis vėl leis apie Kulautuvą kalbėti kaip apie kurortą.

„Šis projektas mums yra unikalus, nes jis vėl leis apie Kulautuvą kalbėti kaip apie kurortą. Kažkada, prieš beveik 100 metų, gyvenvietė buvo didelis turistų traukos centras – čia vienu metu poilsiaudavo 4-7 tūkst. žmonių. Kulautuva buvo rimtas konkurentas Palangai. Džiaugiamės, kad pavyko atkurti teisingumą ir Kulautuvai suteiktas kurortinės teritorijos statusas“, – kalbėjo meras V. Makūnas.

Renginyje dalyvavusi Seimo narė Raminta Popovienė kulautuviečiams linkėjo, kad jau kitąmet per bardų festivalį „Akacijų alėja“ būtų galima apsilankyti biuvetėje ir paragauti Kulautuvoje rasto mineralinio vandens. „Tikiu, kad biuvetė taps nauju turistų traukos centru“, – sakė seimūnė.

Biuvetės projekto autorius, architektas Aidas Kalinauskas pats yra kulautuvietis, todėl į darbą žvelgė labai atsakingai, nenorėdamas nuvilti savos bendruomenės.

„Pažadėjau miesteliui maksimaliai atiduoti savo kūrybines idėjas, tad šis projektas yra tarsi dovana kulautuviečiams. Savo vizijoje mačiau, kad šiame nuostabiame gamtos kampelyje puikiai tiktų moderni architektūra. Aš tikiu, kad architektūra turi atspindėti esamą laikotarpį, kad nereikia žiūrėti į praeitį – gyvename XXI amžiuje, esame modernūs ir į viską žiūrime nauju žvilgsniu“, – pasakojo architektas apie tai, kaip gimė projekto vizija.

Savo vizijoje mačiau, kad šiame nuostabiame gamtos kampelyje puikiai tiktų moderni architektūra.

Architektas savo projekte sujungė tris pagrindines idėjas – atsiras ne tik pastatas virš mineralinio vandens gręžinio, bet ir biuvetė taps poilsio zona ir knygų dalijimosi vieta. Biuvetės forma bus netradicinė, tačiau būnant viduje atsivers puikus vaizdas į pušyną.

Renginio metu Kauno rajono vadovai iš simbolinio šulinio, kurio vietoje bus pastatyta biuvetė, išsėmė ir pilną mineralinio vandens „sėkmės kibirėlį“. Vandeniu buvo pavaišinti visi svečiai, o kibirėlis padovanotas rangovui, bendrovės „EDS projektai“ direktoriui Kęstučiui Bataičiui.

Rangovas biuvetei įrengti naudos lakštinį plieną, kuris bus specialiai dengtas korozijai atspariais dažais. Tokia konstrukcija pasirinkta neatsitiktinai – ji tarnaus kaip laikanti konstrukcija, kaip apdaila ir bus atspari galimam vandalizmui. Rangovai užtikrino, kad dėl konstrukcijai pasirinktų medžiagų, pastatas visuomenei turėtų tarnauti net 3 dešimtmečius.

Biuvetės viduje bus įrengti iš termomedienos pagaminti suoliukai, skaityklos knygoms ir stacionarūs gultai. Baldai, pagaminti iš šios medienos, yra atsparesni oro sąlygoms, grybelių pažeidimams, graužiantiems kenkėjams. Pastato grindyse bus išlietas šalčiui atsparus sluoksnis, jos bus apšiltintos, įrengta hidroizoliacija, tad lankytojai pastatu galės naudotis visus metus. Be to, poilsiui skirtas pastatas bus pritaikytas ir neįgaliesiems.

Taip pat bus sutvarkyta ir aplinka šalia biuvetės: trinkelėmis bus išgrįsti pėsčiųjų takeliai, pastatyti suoliukai, šiukšliadėžės, dviračių stovai, pasodinta įvairių augalų, pasėta veja.

Darbai bus atliekami savivaldybės lėšomis. Įrengti biuvetę ir sutvarkyti šalia esančia aplinką kainuos 159,5 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tovar išči Makunas

Tovar išči Makunas portretas
Kur projektas,kur konkursas, kur pateikimas visuomenei apsvarstyti? Ar tai bus pinigų pvovykla- UČKUDULTRY KOLODCA ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių