Quantcast

Planuojama tvarkyti Kauno Evangelikų reformatų bažnyčią

  • Teksto dydis:

Atgimsta dar vienas Kauno miesto istorinis pastatas – architekto Karolio Reisono projektuota Evangelikų reformatų bažnyčia (E. Ožeškienės g. 41).

Jau parengti architektų grupės UAB „Senamiesčio projektai“ tvarkybos darbų projektiniai pasiūlymai, pagal kuriuos bus restauruota Evangelikų reformatų bažnyčia. Numatomi fasadų ir vidaus tvarkybos darbai. Surinkta vertinga ikonografinė medžiaga ir 1937 m. pastato projekto brėžiniai, kuriais vadovaujantis architektai pietryčių fasade siūlo įrengti bokšto laikrodį.

Laikrodis buvo numatytas įrengti statant bažnyčią, tačiau dėl Antrojo pasaulinio karo to nebuvo spėta padaryti. Laikrodis bus gaminamas pagal tarpukario fasadinių laikrodžių pavyzdžius. Evangelikų reformatų bažnyčios bokštas turėjo trečią tarpsnį (varpinę) su metaliniu kryžiumi, kuris buvo nugriautas 1947 m., tad projekte siūloma viršutinę bokšto dalį su metaliniu kryžiumi atkurti pagal išlikusią ikonografinę medžiagą. Siūloma atidengti užmūrytas (po 1954 m.) langų ir durų angas.

Netrukus bus rengiamas ir bažnyčios pastato tvarkomųjų statybos darbų – pritaikymo – projektas. Jame numatoma pakeisti esamą (valgyklos) paskirtį į religinę, demontuoti sovietines pertvaras ir sienas, likusią sandėlio įrangą. Evangelikų reformatų bažnyčioje maldos salė yra antrame aukšte, tad numatoma įrengti liftą, taip pritaikant bažnyčią žmonėms su negalia. Numatoma atkurti  kunigo butą, kaip buvo numatyta padaryti originaliame 1937 m. projekte. Taip pat planuojami darbai, numatantys pritaikymą visuomenės lankymui ir bendruomenės poreikiams, pvz., bokšto pritaikymą apžvalgai.

Evangelikų reformatų bažnyčios pastatas – Kauno modernizmo architektūros pavyzdys. 1930 m. Sinodas nutarė Kaune statyti bažnyčią už surinktas tikinčiųjų aukas. Pirmasis projektas buvo parengtas architekto Vaclovo Michnevičiaus 1934 m. neogotikinei bažnyčiai statyti, tačiau tuomet miesto valdžia nutarė, kad šiame sklype turėtų stovėti „moderniško“ įvaizdžio bažnyčia, labiau deranti tuometinei moderniai sostinei. Įsigytas sklypas ir 1937 m. pradėti pirmieji statybos darbai pagal architekto Karolio Reisono modernistinės bažnyčios projektą.

Bažnyčia buvo pastatyta 1938 m., tačiau jos vidus buvo įrenginėjamas dar dvejus metus. Prasidėjusios okupacijoms, nespėjus pilnai įrengti vidaus, pamaldos bažnyčioje neįvyko. Sovietmečiu bažnyčia nacionalizuota ir paversta fabriko „Kova“ ir „Ragutis“ sandėliu.

1952 m. Kauno miesto Vykdomojo komiteto sprendimu pastatas buvo perduotas TSRS Vidaus reikalų ministerijos Kauno spec. vidurinei mokyklai. Vėliau čia įrengta VRM Kauno specialiosios mokyklos valgykla ir sporto salė. 2014 m. bažnyčia įrašyta į Kultūros vertybių registrą (unikalus kodas 37587), 2021 m. paskelbta valstybės saugoma. 2019 m. šventovė perduota tikintiesiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietė

kaunietė portretas
Pagaliau! Privaloome sutvarkyti šią bažnytėlę. Tisiog gėda valstybei ir miestui.

Pil.

Pil. portretas
Manau jų nereikia tvarkyti,tiesiog nugriauti reikia.Gili praeitis nebent architektūrinis paveldas,paveldu privalo rūpintis valstybė ,tai ir naujai įtraukta i paveldą Kaune, Žemaitės gatvėje esami privatūs namai ,jie neseniai įtraukti i paveldą.Na tai gerb.pradekite rūpintis paveldu, manau padaryta klaida,32 metai atgal kažkodėl nebuvo paveldo dalis Kaune ,Žemaitės gatvė..Gal pažintys kažkokios ar pinigų iš paveldui skirtų norima atsiskaičiuoti.Manau turėtų pasidomėti tam tikros tarnybos.

gal kokia

gal kokia portretas
sinagoga ar mecete ikurkit nes kaune evangeliku reformatu kaip ir nerasta
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių