Quantcast

Pirmoji karantino diena Kaune: ignoruojančių kaukes – ne vienas

Iš penktadienio į šeštadienį, vidurnaktį, Lietuvoje prasidėjo antrasis karantinas. Kol kas numatyta, kad jis truks tris savaites, kas reikštų, kad lapkričio 29 d. būtų paskutinė karantino diena.

Augantys susirgusių koronavirusu skaičiai, vis daugiau mirčių, kurioms įtaką turėjo COVID-19 virusas, ir vėl paskelbti didesni ribojimai, tačiau mieste situacija iš esmės mažai kuo skiriasi nuo iki karantininės.

Jei pavasarį, paskelbus karantiną, miestas akivaizdžiai ištuštėjo, o eidamas į parduotuvę dažniau pamatydavai vėjo plaikstomas numestas kaukes nei žmones, tai pirmasis lapkričio šeštadienis mažai kuo skyrėsi nuo pernykščio lapkričio, kai apie koronavirusą dar nieko negirdėjome.

Laisvės alėjoje vaikštinėjo miestiečiai, Vasario 16-sios ir Maironio gatvėse jautėsi didesnis šurmulys dėl ten vykstančio filmavimo, o prie eismą draudžiančio ženklo budintis apsaugos darbuotojas Deividas tvirtino stebintis tvarkingai kaukes dėvinčius kauniečius.

„Aš – ne kaunietis. Gyvenu Prienų rajone, tad nelabai galiu palyginti daugiau ar mažiau žmonių Laivės alėjoje, bet yra vaikštinėjančių. Aš pats laikausi reikalavimų, dėviu kaukę, dezinfekuoju rankas ir tikiuosi, kad mane virusas aplenks. Žinote, kaime gyvenu, tai toks labiau užsigrūdinęs esu“, - šyptelėjo Deividas.

Vis dėlto ignoruojančių kaukes sutikome ne vieną. Tokie drąsuoliai labiau priminė zuikius, kurie žino, kad daro blogai, tad geriau mauna tolyn, nei stabteli pasišnekėti ir pagrįsti tokią savo poziciją.

Kiek kitokia situacija Stoties turgavietėje. Čia pirkėjų gerokai apmažėję, tačiau prekybininkai svarstė, kad ne tik šeštadienį įsigaliojęs karantinas tam turėjo įtakos.

„Susideda viskas – karantinas, oras, o pagrindinė priežastis – žmonės neturi pinigų. Čia juk apsiperka tik senukai, jaunimas apsiperka prekybos centruose. Senukai perka tai kas pigiausia“, - pastebėjimais dalinosi rūkytais gaminiais prekiaujanti Vitalija.

Kruopomis, pieno produktais, sausainiais prekiaujantis Vytautas gyrėsi, kad žmona jam įtaisė burną ir nosį dengiantį skydelį.

„Žymiai patogesnis nei medicininė kaukė. Kaukė sudrėksta, reikia keisti, o šitą pavalai jei prireikia ir viskas“, - prie ausų ir smakro tvirtinamą skydelį, dengiantį burną ir nosį, demonstravo Vytautas.

Šis karantinas – ne toks baisus kaip pavasarinis. Tiesiog dėvime kaukes ir laikomės rekomendacijų.

Turgelyje iš Vytauto prospekto pusės uždarose siuvyklos patalpose kaukėmis po 5 eurus prekiavusi moteris pati buvo be kaukės, tačiau patikino, kad kaukę laiko ant stalo ir atėjus pirkėjui užsideda.

„Kaip visą dieną išbūti su ta kauke, - piktinosi nepanorusi prisistatyti pardavėja. - Aš kaukių nesiuvu, tik parduodu. Čia padaryta tokia kišenė ir gali įsidėti į kaukę apsauginę dalį. Nebijau aš to viruso, nepažįstu nei vieno sergančio. Tas virusas sugalvotas“, - skeptiško požiūrio neslėpė pardavėja.

Vis dėlto dauguma prekybininkų ir  pirkėjų kaukes dėvėjo taisyklingai. Užsimiršusius ypač drausmino fotoaparato objektyvas – skubiai čiupdavo taisytis netyčia smuktelėjusią ar specialiai nusmauktą kaukę.

„Šis karantinas – ne toks baisus kaip pavasarinis. Tada nežinojome kas per daiktas, o dabar gal kiek ramiau, nors skaičiai ir didesni. Tiesiog dėvime kaukes ir laikomės rekomendacijų“, - iš Išlaužo į Stoties turgų atvykusi apsipirkti Elvyra jau skubėjo namo.

Tiesa, tiek premjeras Saulius Skvernelis, tiek sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga jau yra pasisakę, kad karantiną gali reikėti pratęsti, jei nemažės naujų užsikrėtimų koronavirusu skaičius.

Kaunodiena.lt primena, kad apsaugines veido kaukes visose viešose vietose turės dėvėti asmenys nuo 6 metų, to galės nedaryti sportuojantys lauke ar profesionalūs sportininkai ir teisėjai varžybose, taip pat asmenys, kai jiems būnant su kauke neįmanoma suteikti tam tikrų paslaugų. Išimtis taip pat taikoma neįgaliesiems, jei jie negali dėvėti kaukės dėl sveikatos būklės.

Draudžiami visi renginiai, išskyrus aukšto meistriškumo sporto varžybas be žiūrovų, ir didesni nei penkių asmenų susibūrimai (išskyrus šeimas), išimtis taip pat taikoma laidotuvėms, kur galės dalyvauti iki 10 asmenų.

Asmenys ar asmenų grupės vieni tarp kitų turi išlaikyti 2 metrų atstumą. Taip pat rekomenduojama atsisakyti asmeninių švenčių, kontaktų su kitų šeimų nariais arba susitikti ne daugiau dviem šeimoms dėvint kaukes, riboti judėjimą ir, jei reikia, vykti tik į darbą, parduotuvę ar gydymo įstaigas. Poilsis ir laisvalaikis. Draudžiama sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas, veikla, taip pat kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas. Treniruotis galės aukšto meistriškumo sportininkai, taip pat leidžiamos individualios treniruotės.

Draudžiama restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų, lošimo namų ir kitų pasilinksminimo vietų veikla, išskyrus kai maisto paslauga teikiama išsinešimui ar tai daroma įstaigų, įmonių teritorijose ir patalpose.

Parduotuvėse ir paslaugų teikimo vietose turi būti užtikrintas 10 kv. metrų plotas vienam lankytojui, laikomasi visų saugumo reikalavimų, paslaugų teikėjai taip pat turi užtikrinti 10 kvadratinių metrų plotą klientui arba vienu metu aptarnauti tik vieną žmogų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

blabla

blabla portretas
taigi nesiojom tas kaukes, susirgimu tik didejo. Gal nuo kaukiu?

Anonimas

Anonimas portretas
Juozapavičiaus prospesktu dauguma vaikšto be kaukių.

Pilietė

Pilietė  portretas
Koks karantinas jeigu nei parduotuvėse nei turgavietėse nesilaikoma atstumo o turguose pramoninės prekėmis prekiaujančios išvis negalima išlaikyti 10 m vienam žmogui nes plotas ten apie 10 pažiūrėkit kiek žmonių prie vieno prekystalio pavasarį buvo mažai užsikrėtimo ir buvo zymiai griestesnis o dabar nesuprantu gal nori kad sirgtu kuo daugiau tuoj nebus kam gydyti ir kur gydyti kol nebus griesto karantino sirgs ir mirs dar daugiau žmonių
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių