Quantcast

Pikas dar nepasiektas, bet Karštojoje linijoje jau darosi karšta

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) jau šaukiasi savanorių pagalbos, nes Karštojoje koronaviruso linijoje 1808 artėjama prie pavasarinio skambučių piko.

Pikas dar nepasiektas

Europos Komisija įspėjo, kad situacija dėl COVID-19 pandemijos blogės. Skelbiama, kad praėjusią savaitę užsikrėtusiųjų skaičius Senajame žemyne pasiekė 1,1 mln. Sergančiųjų kasdien daugėja ir Lietuvoje. Tai pajuto ir Karštosios koronaviruso linijos darbuotojai.

"Aktyvumas didėja proporcingai diagnozuotiems teigiamiems atvejams. Pastarąją savaitę skambučių skaičius siekia 10–12 tūkst. per parą", – besikeičiančia statistika dalijosi Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS), kurioje nuo pavasario veikia Karštoji koronaviruso linija 1808, direktorius Nerijus Mikelionis.

N.Mikelionis pastebi, kad skambučių į 1808 liniją skaičius proporcingas augančiam užsikrėtusiųjų skaičiui. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Kol kas pavasarinis pikas, kai buvo skaičiuojama per 16 tūkst. skambučių per parą, nepasiektas, tačiau augančios susirgimo tendencijos jau ragina ruoštis dar didesniam skambučių antplūdžiui.

"Susiduriame su problema, kad su turimais pajėgumais ne į visus skambučius galime iš karto atsiliepti. Žmonėms tenka palaukti. Atsiprašome už tai. Ieškome išeičių. Artimiausiu metu turėtų pradėti veikti elektroninė registracija. Taip pat žadame didinti pajėgas, gal net grįžti prie savanorių pagalbos struktūros", – minėjo N.Mikelionis.

Susiduriame su problema, kad su turimais pajėgumais ne visus skambučius galime iš karto aptarnauti.

Trumpėja pokalbiai

1808 linijoje šiuo metu yra 35 darbo vietos, kurias finansuoja valstybė. Čia dirba 70 žmonių. "Tobuliname ir savo procesus: trumpiname pokalbius, ruošiamės elektroninei registracijai ir tikimės didesnio darbuotojų skaičiaus", – nesistebėti pokalbio lakoniškumu patarė medikas.

Anot N.Mikelionio, elektroninė registracija į mobiliuosius punktus vyktų panašiai kaip pas gydytoją. Žmogus save identifikuotų turimomis elektroninėmis priemonėmis ir taip užsiregistruotų.

"Yra ir kita problemos dalis – vietų skaičius mobiliuosiuose punktuose. Net jei pajėgsime priimti visus skambučius į 1808, tiesiog nebus kur registruoti.  Apie tai reikia jau galvoti ir planuoti mobiliųjų punktų plėtrą. Arba turėtų keistis nurodymai, kas juose gali tirtis", – tačiau tai, anot N.Mikelionio, jau ekstremalių situacijų vadovo uždavinys. Šiuo metu mobiliuosiuose punktuose Lietuvoje per diena gali būti paimta 3 tūkst. mėginių.

Be savanorių neišsivers

Kauno GMPS direktorius pastebi, kad natūralu, jog Karštojoje koronaviruso linijoje pajėgumų ima trūkti. "Intensyviai rengiamės, nes tai dar ne pabaiga, dar net pikas nepasiektas", – kasdien sudėtingesnę situaciją prognozuoja medikas.

Pirmiausia Karštoji koronaviruso linija kreipiasi savivaldybės paramos dėl Visuomenės sveikatos biuro darbuotojų, taip pat į Šaulių sąjungą, kurios nariai jau pavasarį įgavo patirties talkindami karštojoje linijoje. Kraštutiniu atveju bus kreipiamasi visuomenės pagalbos.

Dabar sutinkama, kad antroji koronaviruso banga smogia stipriau nei pavasarį. Tada visuomenė su didžiuliu entuziazmu ėmėsi savanoriškai talkinti ne tik Karštojoje koronaviruso linijoje, bet ir maitinti priekinėse pandemijos linijose dirbusius medikus, telkėsi padėti senoliams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasiūlymas

Pasiūlymas portretas
Tai gal premjero keliuko tegul neasfaltuoja, o už tą 100 000 eurų pasamdo daugiau darbuotojų.

Idiotams

Idiotams portretas
O kokio bybio jūs ten skambinate,ar jūs testai gydo? Ar pirmi eileje prie cipavimo buti norite. Gripą visi pamiršo,kokių avigalviu yra.

J

J portretas
Kodel savanoriaijeigu pinigai isskirti
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių