Quantcast

Peršautas partizano Balčio dienoraštis

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Istorinėje prezidentūroje Kaune bus pristatytas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro parengtas leidinys „...pergyventų jausmų atogarsis“: partizano Balčio dienoraštis, laiškai, eilėraščiai“.

Ketvirtadienį Istorinėje prezidentūroje Kaune bus pristatytas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro parengtas leidinys „...pergyventų jausmų atogarsis“: partizano Balčio dienoraštis, laiškai, eilėraščiai“.

Renginyje dalyvaus leidinio sudarytojas Vaclovas Slivinskas, istorikas Darius Juodis, koncertuos nacionalinio mokinių konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“ laureatė Samanta Veršelytė. Bus galima įsigyti pristatomą knygą.

Pristatomame leidinyje publikuojamas Vyčio apygardos partizano Balčio dienoraštis, jo laiškų ir eilėraščių faksimilės.

„Čia parašyti keli žodžiai nėra dienoraštis, nėra visa širdis. Mano širdis pilnesnė ir turiningesnė. Čia yra tik širdies, pergyventų jausmų atogarsis, pašvaistė, šešėlis“, – taip rašė savo dienoraštyje partizanas Baltis.

Knygos sudarytojas V. Slivinskas atliko nemenką tiriamąjį darbą, kol jam pavyko išsiaiškinti dienoraščio autoriaus tapatybę. Apie partizaną Baltį iki tol nebuvo tekę nei girdėti, nei skaityti. V. Slivinsko pastangomis pavyko sužinoti, kad Baltis – tai Albinas Bilinkevičius, mokęsis Ukmergės Antano Smetonos gimnazijoje ir su nemažu būriu bendramokslių 1944 m. išėjęs į mišką. Apie jo žūtį 1948 m. taip pat trūksta duomenų, nėra žinoma ir palaidojimo vieta. Tik per stebuklą išliko jo rankraščiai – dienoraštis, laiškai ir eilėraščiai.

Dienoraštis rašytas 1946–1947 m. Tai autentiškas liudijimas apie tuometinio gyvenimo žiaurumus, už Lietuvos laisvę kovojusių ir nužudytų Vyčio apygardos partizanų vadų ir eilinių partizanų buitį ir būtį, nuotaikas, begalinę meilę Tėvynei. Kitaip nei anksčiau publikuotuose dienoraščiuose, čia galima susipažinti su eilinio partizano mintimis, jausmais ir išgyvenimais. Įdomu, kad du dienoraščio sąsiuviniai buvo peršauti – aiškiai matyti kulkos žymė.

Į leidinį, kaip įrodymas, taip pat įdėtos kelių apiplyšusių ir peršautų lapų faksimilės. Skaitytojui dienoraštis pateikiamas iššifruotas, su paaiškinimais puslapių paraštėse ir pabaigoje. Tačiau, siekiant išsaugoti autentiškumą, spausdinamos laiškų ir eilėraščių faksimilės, kuriose matyti visi kūrybos procese daryti taisymai bei perrašymai.

Leidinys skirtas visiems, kurie domisi partizaniniu pasipriešinimu.


Kas? Leidinio „...pergyventų jausmų atogarsis“: partizano Balčio dienoraštis, laiškai, eilėraščiai“ pristatymas.

Kur? Istorinėje prezidentūroje Kaune

Kada? Sausio 15 d., ketvirtadienį, 17 val.


Šiame straipsnyje: partizanaidienoraštisistorija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių