Quantcast

„Penkta koja“ skambina pavojaus varpais: paskendome milžiniškose skolose

Privačios gyvūnų prieglaudos VšĮ „Penkta koja“ atstovai skambina pavojaus varpais. Įstaigai vėl iškilo grėsmė užverti duris. Pasak darbuotojų, įvairių paslaugų gyvūnams tiekėjai nebesutinka pagelbėti – dėl visko kaltos dešimtis tūkstančių siekiančios skolos, iš kurių taip ir nepavyksta išbristi.

Pasikartojo finansinė krizė

Apie Kauno rajone, Linksmakalnyje, įsikūrusiai gyvūnų prieglaudai „atėjusį galą“ pirmadienio rytą paskelbta socialiniame tinkle „Facebook“.

„Dabar ir vėl yra labai, labai blogai. Taip blogai, kad, nepaisant visko, ką galėjom padaryt, ir ko negalėjom, bet vis tiek darėm, nuo šiandien dienos turime užverti prieglaudos duris visiems pamestiems, išduotiems ir nereikalingiems. Turėjome užverti jau gerokai anksčiau. Turėjome užsidaryti dar tada, kai nebuvome prasiskolinę iki ausų. Bet gi kiekvienas atvejis atrodo ypač skaudus. Tas, kuriam mirtinai reikia pagalbos. Tas, kuriam esame paskutinė stotelė. Norėtume dar kabintis dantimis ir nagais... Kažkaip. Bet net gražiausios idėjos vien tik norais nebūna gyvos. Jei nesurenki pinigų, galų gale visada būna paskutinis šuo, – rašoma įraše.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, daugiau kaip dešimt metų veikiančią „Penktą koją“ finansinė krizė ištinka jau trečią kartą. Pirmuosius du atsitiesti pavyko sukaukus finansinės geraširdžių paramos. Tad griebtis paskutinio šiaudo mėginama ir dabar.

„Žmonės mums padėjo išgyventi, tuomet, kai prašėme pagalbos. Tai šiek tiek džiugina, bet kartu ir neramina, nes vienintelis mūsų įstaigos išlikimo garantas – skiriami 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio. Tačiau šios paramos kasmet sulaukiame tik spalio pabaigoje arba lapkričio mėnesį. Tad mums dar liko nemažai laiko kapstytis“, – atvirauja gyvūnų prieglaudos atstovė Saulenė Taruškaitė.

Išlaidos kasmet auga

Nors kiekvienais metais esą bandoma neperžengti turimo biudžeto ribų, tačiau, sako moteris, sunku tiksliai numatyti, kiek sieks išlaidos, nes paslaugos nuolat brangsta, o beglobių gyvūnų „Penktoje kojoje“ atsiduria vis daugiau – kasmet jų skaičius perkopia tūkstantį. Tad, neslepia pašnekovė, įstaigai, kuri pati nekuria ir neparduoda jokio produkto, kuris atneštų pelną, laviruoti nelengva.

Net gražiausios idėjos vien tik norais nebūna gyvos. Jei nesurenki pinigų, galų gale visada būna „paskutinis šuo“.

Pasak S. Taruškaitės, išgelbėti čia stengiamasi kiekvieną gyvūną, kuriam gresia realus pavojus. Šiuo metu „Penktoje kojoje“ glaudžiasi apie 200 beglobių įvairaus amžiaus šunų. Nors atsiranda vis daugiau žmonių, kurie sutinka į savo namus priimti keturkojį iš prieglaudos, tačiau, pabrėžia S. Taruškaitė, retas kuris priglaudžia, pavyzdžiui, seną ar negalią turintį šunį. Visi nori mažo ir gražaus gyvūno.

„Į savo veiklą žiūrime atsakingai – mums rūpi, kad į įstaigą patekę keturkojai daugiau nebesidaugintų, nes beglobių situacija Lietuvoje yra išties prasta. Todėl šunis, žinoma, dovanojame tik kastruotus, strerilizuotus, skiepytus ir ženklintus. Per metus į naujus namus išleidžiame apie 800-900 gyvūnų, o tai – didelės išlaidos“, – sako „Penktos kojos“ atstovė.

Didžiausios išleidžiamų lėšų dalies esą prireikia pirmąjį mėnesį, kai iš pažiūros sveiki keturkojai atvyksta į gyvūnų prieglaudą. Jiems privaloma išnaikinti kirmėles, paskiepyti – dažnai net kelis kartus, kaip jau minėta, kastruoti, sterilizuoti ir, žinoma, maitinti bei kitaip prižiūrėti.

„Penktos kojos“ teritorijoje taip pat veikia veterinarijos klinika, sergančių gyvūnų stacionaras, tačiau, neretais atvejais, kai padėti neįstengiama, ieškoma specialistų kitur.

Skola siekia 30 tūkst. eurų

„Nebegalime būti tik savanorišku darbu grįsta organizacija, nes neįmanoma atrasti žmonių, kurie kasdien skirtų 10 val. savo laiko negaudami už tai jokių finansų. „Penktoje kojoje“ šiuo metu dirba 16 darbuotojų. Žinoma, galėtumėme mažinti dirbančių žmonių skaičių, bet ir nuveiktumėme gerokai mažiau. Net ir dabar spėjame ne viską“, – portalui kauno.diena.lt teigė S. Taruškaitė.

Socialiniame tinkle pasidalytame įraše rašoma, jog gyvūnų prieglaudos atstovų pečius slegianti skola siekia 30 tūkst. eurų. Į minėtą sumą įskaičiuota skola keturkojus gydančioms klinikoms už sudėtingas operacijas, ligų nustatymo testus, vaistus, medicinines priemones, vakcinas, mikročipus bei šunų maistą. Taip pat teigiama apie turimą skolą „Sodrai“ už darbuotojų algas.

Nors remiantis rekvizitai.lt duomenimis, nurodyta, jog „Penkta koja“ laikotarpiu nuo liepos 4 iki liepos 11 dienos socialinio draudimo įsiskolinimų neturėjo, tačiau įstaigos vadovė Agnė Volockytė patvirtino – šis pirmadienis mokestinė diena, jei pinigai nebus surinkti, už dviejų dienų skola „Sodrai“ vėl atsiras.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Tikisi žmonių pagalbos

S. Taruškaitės teigimu, 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio paramą šiai gyvūnų prieglaudai kasmet skiria apie 7 tūkst. dirbančiųjų. Daugelis žmonių remia įstaigą siųsdami trumpąsias žinutes ir aukodami, arba pervesdami nedideles sumas į sąskaitą. Tačiau ne visos lėšos gyvūnų prieglaudą pasiekia iš karto.

„Šios mus ištikusios krizės metu vėl reikia visko – ir pavadėlių, dubenėlių, maisto, vaistų šunims, bet labiausiai – finansinės paramos, nes turime daug skolų, kurias iš karto mokėsime. Tai mums suteiks galimybę toliau gauti reikiamas paslaugas“, – atviravo pašnekovė.

Paremti „Penktą koją“ galima:

pervedant lėšas į sąskaitą:

LT10 7044 0600 0766 9611 SEB

LT49 7300 0101 0620 6608 Swedbank

Siunčiant SMS žinutes numeriu 1670 su tekstu „Padedu 5“ (auka 5 eur), „Padedu 2“ (auka 2 eur) arba „Padedu 1“ (auka 1 eur) (nemažą aukos dalį pasiima operatorius)

Paaukoti galima ir naudojantis PayPal sistema. Instrukcijas, kaip tą padaryti, rasite paspaudę nuorodą.

Visą informaciją dėl 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio skyrimo rasite čia.

Pervedant iš užsienio:

VšĮ „PENKTA KOJA“; S. Žukausko g. 33-64, Kaunas

LT497300010106206608 Swedbank;

Konstitucijos pr. 20A, 03502 Vilnius, SWIFT kodas HABALT22.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tiek

tiek portretas
pyktis liejasi laisvai.net koktu skaityti. pravedziau 20 euru. Sekmes !

T

T portretas
gal galima būtų sužinoti: - kiek šiemet gavote paramos iš GPM 2 proc., - kiek pernai buvo surinkta iš GPM 2 proc. + kitos paramos, - kiek išleista įv. prekių/paslaugų įsigijimams, - d/u fondo dydis

Ryčiui

Ryčiui portretas
šuo yra žmogaus draugas. Ar tu riši draugą prie būdos?
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių