Quantcast

Pedagogų streikas slopsta ir Kaune

Pedagogų profsąjungoms su švietimo ir mokslo ministre Audrone Pitrėniene bei premjeru Algirdu Butkevičium pasirašius susitarimą dėl didesnio finansavimo, streikas slopsta.

Kauno miesto savivaldybės žiniomis, rytoj jau dirbs beveik dvi savaites streikavę Kauno „Santaros" gimnazijos pedagogai. Kauno Šančių mokykloje streikas baigtas dar pirmadienį. Apie streikavusių pavienių Kauno Juozo Urbšio katalikiškos mokyklos ir Kauno Aleksandro Stulginskio mokyklos - daugiafunkcio centro pedagogų sprendimą savivaldybė žinių šiandien neturėjo.

Pirmąją savaitę prie streiko buvo prisijungęs ir visas Kauno Kovo 11-osios gimnazijos kolektyvas (60 pedagogų, specialistų ir mokytojų padėjėjų).

Streiko metu ugdymo procesas vyko visose mokyklose. Streikuojančius pedagogus pavadavo kolegos arba vietoj įprastų pamokų protestas vyko rengiant diskusijas ar konsultacijas.

„Kaune streikavusiųjų buvo mažai, bet moralinio palaikymo streikavę mokytojai sulaukė ir iš kolegų, ir iš mokinių, ir iš mokinių tėvų. Mano nuomone, rinktis, kaip reikšti savo pilietinę poziciją demokratinėje visuomenėje, yra kiekvieno nekvestionuojama teisė", - sakė Kauno švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo atstovė, Kovo 11-osios gimnazijos profesinės organizacijos pirmininkė Aušra Papirtienė, vienintelė iš mokyklos streikavusi ir antrąją savaitę.

„Mokykloje bendru sutarimu nusprendėme, kad mokytojai atnaujins ugdymo procesą, o aš tęsiu streiką. Kadangi šiandien buvo pasirašytas susitarimas dėl streiko nutraukimo, tai nuo rytdienos aš taip pat nebestreikuosiu", - kalbėjo A.Papirtienė.

Streiko rezultatus ji vertina teigiamai. „Šis streikas padėjo atkreipti visuomenės dėmesį į švietimo sistemos problemas. Streikas tapo tuo atspirties tašku, nuo kurio suintensyvės derybos dėl švietimo šakos kolektyvinės sutarties, kurioje ir bus įtvirtinti visi streiko reikalavimai", - dėstė A.Papirtienė.

Keturios Lietuvos pedagogų profesinės sąjungos nusprendė nuo penktadienio nutraukti antrą savaitę vykstantį streiką, viena ketina rytoj jį tęsti, tačiau kitą savaitę ir jos mokytojai turėtų sugrįžti į klases. Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, šiandien streikas vyko 110 Lietuvos švietimo įstaigų. Trylikoje streike dalyvaujančių mokyklų streikuoja tik po vieną darbuotoją.

Ketvirtadienį sutarta, kad iki šiol streikavusiems mokytojams už streiko dienas bus sumokėtas atlyginimas. Susitarimas dėl streiko nutraukimo su dauguma profsąjungų pasiektas pažadėjus nuo rugsėjo mokytojų algoms papildomai skirti 8 mln. eurų. Pradėdami neterminuotą streiką mokytojai reikalavo 18 mln. eurų, paskui reikalavimus sumažino iki maždaug 12 mln. eurų.

Susitarimą dėl streiko užbaigimo Švietimo ir mokslo ministerijoje pasirašė premjeras A. Butkevičius, švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė ir keturių švietimo profesinių sąjungų vadovai – Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas, Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius, Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė ir Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas" pirmininkė Ramutė Minkevičienė.

Švietimo profesinės sąjungos streiką paskelbė vasario 22 d. Tuomet streikavo 233 švietimo įstaigos.

Iš viso Lietuvoje veikia daugiau kaip 2300 švietimo įstaigų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paulina

Paulina portretas
Kodėl turėtų būti gėda? Mano vaiko klasėj mokytoja tikrai nedirba 8 valandas ir tikrai už mane daugiau uždirba. O kad mokytojos moka mokesčius, tai tik reiškia, kad man dabar dar daugiau reikės dirbti, kad sumokėti tą atlyginimą mokytojai padidintą. Aš suku galvą kur padėti vaiką vasaros atostogų metu, tai 3 mėnesiai, dar rudens, kalėdinės, žiemos, pavasario ir visokis nepamokinės...Turiu ieškoti visokių būrelių, mokamų stovyklų vaikui visų tų atostogų ir nepamokinių dienų laikotarpiu... Piktą už biudžetinius darbuotojus, kuriems atrodo, kad pinigai ant medžių auga...

kiek

kiek portretas
Kiek gali būti mokytojų, švietimo darbuotojų ir t.t. profsąjungų? Ar tiek, kiek veikėjų turi ambicijų būti pirmininkais ir jas susikurti>

Gėda

Gėda  portretas
už tokią kaip Paulina:(. Vienybės trūksta. Mokytojai irgi mokesčius moka.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių