Quantcast

Paveldosaugininkų akiratyje – Kauno tarpukario pastatai: reidų metu nustatyta pažeidimų

  • Teksto dydis:

Kauno paveldosaugininkai lapkričio – gruodžio mėnesiais vykdys Kauno mieste esančių tarpukario laikotarpio pastatų patikrinimus ir teiks konsultacijas tokių pastatų valdytojams.

Patikrinimų tikslas – užtikrinti, kad kultūros paveldo objektai būtų geros būklės, neliktų neprižiūrimų ar nepakankamai prižiūrimų objektų, taip pat būtų užkardyti kultūros paveldo objekto vertingųjų savybių ar pastatų autentiškumo žalojimai ar niokojimai. Konsultacijų tikslas – suteikti informaciją apie jų priežiūrą, tvarkybą, tokių darbų finansavimo galimybes.

Šiais metais patikrinimams pasirinktas reidų modelis leis efektyviau nustatyti konkrečioje gatvėje ar vietovėje esančių, panašaus pobūdžio – tarpukario paveldo – objektuose kylančias problemas ir efektyviai jas spręsti. Reidų metu bus naudojamos paveldosaugininkų naujai įdiegtos kultūros paveldo objektų būklės pokyčio fiksavimo ir stebėjimo technologijos. Tikrinant kultūros paveldo objektus dalyvaus ir kitos institucijos, kurių veikla yra susijusi su kultūros paveldo objektų išsaugojimu (Kauno miesto savivaldybė ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos) bei visuomeninių organizacijų atstovai.

Pirmų reidų, vykdytų tarpukario paveldą reprezentuojančioje V. Putvinskio g., metu nustatyta ir pažeidimų. Buvęs inžinieriaus Antano Gravrogko namas (V. Putvinskio g. 70) pastaruoju metu yra nenaudojamas ir nepakankamai prižiūrimas (byra fasadų dekoratyvinis tinkas). Itin nemaloniai nustebino, kad patikrinimo metu nerasta unikalios skulptūrinės (galimai J. Zikaro kurtos) lauko durų rankenos. Artimiausiu metu su pastato savininku bus susisiekta bei aptartas minėto pastato priežiūros planas, skubiai atlikti būtini veiksmai, išsiaiškinta, kur šiuo metu yra saugoma autentiška durų rankena. Namas V. Putvinskio g. 70 bus įtrauktas ir į Kultūros paveldo departamento pildomą Neprižiūrimų kultūros paveldo objektų sąrašą.

V. Putvinskio g. 68 kieme pastebėtas galimai savavališkai įrengtas antstatas. Šis namas priklauso tam pačiam pastatų kompleksui. Tyrimą dėl galimai savavališkai vykdytų statybos darbų atlieka Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Buvusios Vatikano diplomatinės atstovybės (nunciatūros) pastate, V. Putvinskio g. 56, šiuo metu yra vykdomi tvarkybos darbai. Atliktas patikrinimas ir nustatyta, kad tvarkybos darbai vykdomi tinkamai, tačiau pastebėta, kad priešais pastatą augantys medžiai ne tik trukdo tinkamai atlikti sienutės hidroizoliacijos darbus, bet ir ją ardo bei deformuoja ant jos esančiam autentišką metalinę tvorelę. Pastato valdytojas paragintas kreiptis į Kauno miesto savivaldybę, kad jis pašalintų pastato vertingąsias savybes žalojančius medžius. Šis pastatas pagal architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektą Vatikano diplomatinei atstovybei pastatytas 1930 m. 

Buvusios daktaro Antano Gylio ligoninės pastatas (V. Putvinskio g. 62) yra geras pavyzdys kai pritaikant pastatą šiandienos poreikiams išsaugojamas jo autentiškumas. 1932 m. pastatyta klinika buvo viena moderniausių Lietuvoje. Belieka apgailestauti, kad dėl teisinio reguliavimo negalima eksploatuoti puikiai išlikusio autentiško lifto. Kultūros paveldo departamentas inicijuos Liftų naudojimo taisyklių pakeitimus, kad saugumo reikalavimus atitinkantys istoriniai liftai galėtų būtų eksploatuojami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jomantė

Jomantė portretas
Prakalbote apie UAB Būsto valda. Ne ką geriau ir "Santermita". Ten pasidomėjus rimtai komisijai ne tokių "dalykėlių" atrastų.

Gyv.

Gyv. portretas
UAB Busto valda tik trukdo žmonėms tvarkytis turimą turtą. Greitai pamirsote kokie darbai suardė K.Petrausko gatvėje namą,UAB Būsto valdos administruojant.Kauno savivaldybė neturi teisės skirti administratorių, prižiūrėti bendro bendrasavininkų turto, be namo bendrasavininkų prašymo.Nusibodo su tais pasiskelbeliais ginčytis ir bylinėtis. Teismai,prokuratūra jų kišenėse, pilietis,bendro turto savininkas, beteisis savo bendro turgo valdyme ir priežiūroje.Kada visa tai baigsis Lietuvoje ,!!!! Kada savivaldybė įgavo teisę paskirti būtų savininkam islaikytinius tokius kaip UAB Būsto valda.

EdmundasTulcevičius

EdmundasTulcevičius portretas
Kodėl nepaminėtas išskirtinės architektūros banko darbuotojų namas , baisiai atrodo , ypač nuo kiemo pusės .
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių