Quantcast

Pastatas vaiduoklis taps šiuolaikine mokykla

  • Teksto dydis:

Trečiadienį prasidėjo Gedimino g. esančios buvusios „Spindulio“ spaustuvės rekonstrukcijos darbai – jų pradžia pažymėta simboliškai įmūrijant plytas su užrašu „Aš esu herojus“. Bemaž dešimtmetį nenaudotas ir apleistas pastatas taps šiuolaikine, modernia ir atvira mokykla, kuri nuo kitų metų rugsėjo 1-osios duris atvers Kauno „Herojaus“ mokyklos mokiniams.

Daugėja mokinių

Naujoje mokykloje – progimnazijoje – mokysis vaikai nuo parengiamosios iki aštuntos klasės. „Herojaus“ mokykla – daugiakalbė ir tarptautinio ugdymo švietimo įstaiga, joje žinių semiasi ir Lietuvoje gyvenantys vaikai iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Skandinavijos šalių, taip pat daugiau nei pusė tūkstančio ukrainiečių.

„Mūsų mokykla auga – turime daug mokinių pradinėje, pagrindinėje mokykloje, dabar – jau ir gimnazijoje. Gimnazistai mokosi Laisvės alėjoje, buvusiame Kauno technologijos universiteto (KTU) pastate, o Gedimino g. patalpos bus skirtos jaunesnių klasių moksleiviams“, – sakė Kauno „Herojaus“ mokyklos direktorius Andrius Pelegrimas.

Laikui bėgant mokykla taps atvira ne tik joje besimokantiems vaikams – čia veiks laisvalaikio, kultūros ir renginių erdvė.

Taip pat maždaug 3,5 tūkst. kv. m pastate įsikurs pavaldi įmonė „Herojaus daiktai“. „Esame ir ugdomojo turinio kūrėjai, daiktų kūrėjai –  nuo drabužių iki knygų. Darome daug įvairių dalykų“, – teigė A.Pelegrimas.

Jungia bendra erdvė

Mokykla – be direktoriaus kabineto ir įprastinės raštinės, mokykla, kur klases skiria ne siauri koridoriai, o jungia viena bendra erdvė. Tai – ne tik architektūriniai sprendimai, bet ir mokyklos filosofijos akcentai, kalbant apie atvirą ir kūrybingą ugdymo įstaigos bendruomenę.

„Būsimos mokyklos vieta yra labai gera. Unikali pati pastato struktūra, čia – daug atvirų erdvių. Viena iš mokyklos filosofijų – mes mėgstame atviras erdves, nes taip galime formuoti Herojaus kultūrą.

Manome, ugdymą galima organizuoti visur ir kiekviena detalė mokykloje turi labai svarbią reikšmę. Kiekviena vieta mokykloje turi turėti prasmę, o šis pastatas mums suteikia galimybę tai padaryti. Kitas dalykas – norėjome, kad „Herojaus“ mokykla būtų miesto centre, šalia „Žalgirio“ arenos, baseino“, – kalbėjo A.Pelegrimas.

Atvira visuomenei

Kaip sakė A.Pelegrimas, mokyklos bendruomenę džiugina faktas, kad dar vienas apleistas Kauno pastatas prisikels naujam gyvenimui. Gyvybės jam įkvėps ne komercinės paskirties biurai, o švietimo įstaiga. „Manau, mokykla suteikia pridėtinės vertės pačiam miestui“, – pastebėjo A.Pelegrimas.

Naujosios erdvės leis įgyvendinti dar vieną viziją – mokyklą atverti visuomenei.

„Norėčiau, kad mokykla taptų kultūros, laisvalaikio erdve. Apskritai, švietimas turi būti kuo atviresnis. Mes neturime statyti mokyklų, kurias juosia aukštos tvoros. Taip pat mokyklos tarpusavyje neturėtų konkuruoti, teigti, kad vienos yra geresnės už kitas. Todėl mūsų tikslas – būti kuo atviresniems, dalytis su kitais.

Mes neturime statyti mokyklų, kurias juosia aukštos tvoros. Taip pat mokyklos neturėtų tarpusavyje konkuruoti, teigti, kad vienos yra geresnės už kitas.

Norėčiau, kad pirmasis mokyklos aukštas būtų ta vieta, kur laiką po pamokų produktyviai ir įdomiai galėtų leisti ne tik mūsų mokyklos vaikai, bet ir kitų mokyklų auklėtiniai. Juk dabar netrūksta vaikų, kurie popietinį laiką leidžia mieste, ieškodami vietos, kur galėtų užbaigti užduotis ar tiesiog pabūti su draugais. Tikimės, tokią vietą jie ras pas mus.

Dar vienas akcentas – pirmame mokyklos aukšte planuojame renginių vaikams ir jaunimui erdvę. Mokykla turi būti bendruomenės centras, turi vienyti ir tapti vieta, kur būtų gera susiburti, dalyvauti bendruomenės ar kultūros renginiuose“, – sakė A.Pelegrimas.

Sutapo vizijos

Pastato šeimininkė – bendrovė „Arimus“ – buvusią „Spindulio“ spaustuvę įsigijo maždaug prieš devynerius metus. Pasak įmonės vadovo Evaldo Stiklioraičio, visus tuos metus buvo ieškoma, kam šis pastatas galėtų būti pritaikytas.

„Po pokalbio su A.Pelegrimu supratau, kad mūsų vizijos sutampa. Abiem pusėms pasirodė, kad tai ideali vieta mokyklai. Mažai pažįstu žmonių, kurie veiklos imtųsi su tokiu užsidegimu, kaip tai daro Andrius. Mane sužavėjo ir tai, kad mokykla pakvietė mokytis tokį būrį ukrainiečių.

Mums, kaip pastato vystytojams, geriau imtis mokyklos projekto, o ne banalaus biurų pastato. Jausmas – kitoks“, – teigė E.Stiklioraitis.

Pritaikyti buvusios spaustuvės erdves mokyklai ėmėsi architektas Gintautas Natkevičius. Pasak E.Stiklioraičio, jis greitai perprato viziją: „Manau, šis architekto darbas papuoš miestą, o vaikai, kurie ten mokysis, bus laimingi. Žinoma, pastatas žinių neduoda, bet kai mokaisi gražioje, estetiškoje aplinkoje, papildomą jausmą tikrai suteikia.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O G A L reikia atimti iš savininku valstybes naudai buvusius "sargu" namus ties Soboru, kurie daro geda Kaunui....

Nuomonė

Nuomonė portretas
Puiku,tokios mokyklos lauktų visi kauno vaikai,bet atrodo,kad jiems bus per brangu.Internacionalinė mokykla bus skirta kitataučiams ir turtingų tėvų vaikams.Netikiu,kad paprastos šeimos vaikas pateks į tą mokyklą.

Be durų be sienų

Be durų be sienų portretas
Erdvėse išmokyti vaikai puikiai laikys lietuviškus brandos egzaminus. Atsipeikėkit, gerbiamieji. Su tokiom erdvėm turi keistis ir egzaminų programos. Jei 5% vaikų iš tikrųjų paims turinį aukštesniu lygiu, bus gerai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių