Quantcast

Pasitvirtino: kaunietis sunkiai susirgo nusiprausęs po dušu

Įtarimai, kad infekciją sukėlusių bakterijų šilainiškis galėjo gauti prausdamasis namuose po dušu, pasitvirtino.

Pasitvirtino įtarimai, kad sunkią ligą sukėlusių bakterijų šilainiškis gavo prausdamasis namuose po dušu. Itin prastai pasijutusiam 59 metų vyrui ligoninėje buvo diagnozuota reta infekcija – legioneliozė, kurios komplikacijos gali būti mirtinos.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Kauno skyriuje atlikti tyrimai parodė, kad Baltų pr. esančio daugiabučio namo karšto vandens sistemoje yra legionelių bakterijų (L.pneumophila), kurių ten apskritai negali būti. Jos žūva 50 laipsnių ir aukštesnėje temperatūroje, iki kokios ir reikalaujama, kad būtų pašildomas vanduo. Tačiau ekspertams imant mėginius iš susirgusiojo vonios patalpoje esančių čiaupų, karšto vandens temperatūra tesiekė 38 ir 42,5 laipsnius.

Šalto vandens (nenuleidus ir nuleidus) temperatūra paimtuose dviejuose mėginiuose buvo aukštesnė nei 20 laipsnių, bet legionelių neaptikta.

„Apie vandens mikrobiologinio tyrimo rezultatus informuoti ligonio šeimos nariai ir suteikta konsultacija dėl legioneliozės prevencijos namų aplinkoje, užtikrinant vandens čiaupų priežiūrą ir/ar pakeitimą“, – teigė Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė.

Daugiabučio gyventojai yra įkūrę bendriją. Jos vadovą centras informavo apie gautus tyrimų rezultatus bei įgaliojo atlikti terminę dezinfekciją. Tokiu atveju, vandens temperatūra sistemoje padidinama iki 66, o vartotojų čiaupuose – iki 60 laipsnių ir yra išlaikoma ne mažiau kaip 25 min.

Kaip jau rašėme, legionelioze susirgusiam vyrui pakilo aukšta temperatūra (39-40°C), jį krėtė šaltis, viduriavo, pykino. Kaunietis jautė bendrą organizmo silpnumą, vėliau jį ėmė ir dusinti, atsirado kitų pneumonijos požymių. Būtent todėl ir įtarta grėsminga diagnozė.

Nei susirgusiojo šeimos nariai, nei kiti to namo gyventojai, KVSC duomenimis, panašių negalavimų nepatyrė.

"Viename bute gali būti viskas gerai, kitame, jeigu gyventojai mažai naudoja vandens arba buvo išvykę ir ilgai jo nenaudojo, gali kilti problema. Ji atsiranda ir dėl to, jog kai kuriuose butuose bėga karštesnis, kituose – vėsesnis vanduo, vieni gyventojai bute pasikeitę vamzdynus, kiti – ne, vieni labiau prižiūri dušo galvutes ir čiaupus, kiti – mažiau", – vardijo O. Ivanauskienė.

Šiemet tai yra pirmasis legioneliozės atvejis Kaune. Pernai užfiksuotas vienas toks atvejis, užpernai – net 6.

Legionelioze dažniausiai užsikrečiama įkvėpus legionelėmis užkrėsto aerozolio, kuris susidaro dušuose, tualetuose, voniose, saunose bei šių patalpų kondicionavimo sistemose. 

Žmogus nuo žmogaus legionelioze neužsikrečia. Neužsikrečiama ir geriant vandenį ar valgant bei gaminant maistą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geriausia

geriausia portretas
atsijungti nuo sildymo o kiekvienam tureti boileriuka, Nebutu problemu,bet musu valdziazmogiai iki to nedaleis nes bankrutuos Kauno energija.

Anonimas

Anonimas portretas
Gerai, kad nenumire,n

Anonimas

Anonimas portretas
Gerai, kad nenumire,n
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių