Quantcast

Pasirinkimas – būti stebuklo dalimi (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Įpusėjome pažintį su projekto „Metų kaunietė“ 20-uko dalyvėmis. Išsamiau pristatome dar dvi šaunias kaunietes.

03. Gabrielė BUKINĖ – Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė, 2021 m. sužibėjusi pagrindiniais vaidmenimis „Traviatoje“ (Violeta) ir „Turkas Italijoje“ (Dona Fiorila). Kol mokėsi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Muzikos akademijoje, jai du kartus skirta Prezidento Antano Smetonos stipendija. Šiuo metu Gabrielė pati moko užsienio studentus dainavimo.

„Dar iki dabar negaliu patikėti, kad tai, apie ką galėjau tik pasvajoti, likimo siųstų žmonių dėka iš tiesų pildosi mano gyvenime, – sakė G.Bukinė, kurią buvimas operos soliste labiausiai žavi dėl galimybių sutikti įvairių žmonių, keliauti, būti scenoje. „Tai ir galimybė nuolat sužinoti apie save kažką naujo“, – teigė projekto dalyvė.

Solisto profesija – ne vien tik spindinti išorė. Visą gyvenimą reikia mokytis, nesvarbu, kokia solidi patirtis būtų įgyta. „Turi ruošti naujas partijas, valandų valandas mokytis jas mintinai (tai gerai sveikatai – smegenų veiklai), nemažai darbo su dirigentais, režisieriais, kompromisų ir sprendimų ieškojimas, kartais sulaukiame ir nemažai kritikos, kurią irgi reikia išmokti priimti. Taip pat reikalingas fizinis aktyvumas, treniruotės tiek kūnui, tiek balsui“, – vardijo G.Bukinė.

Ji apibendrino, kad čia panašiai kaip sporte – dainavimo negalima apleisti, reikia nuolat palaikyti meistriškumą ir judėti pirmyn. „Visgi, man pirmiausia tai yra malonumas, ypač kai visas įdėtas pastangas žiūrovai įvertina savo aplodismentais“, – dėstė pašnekovė.

Kaunas visuomet turėjo ypatingą trauką. Čia iš karto jaučiausi kaip namuose, labai mėgstu šį miestą.

Visoms moterims, merginoms ji palinkėtų jėgų siekti savo slapčiausių svajonių profesiniame kelyje, galimybių dvasiškai augti ir žydėti aplinkoje, kurioje jaus visokeriopą pagarbą, pagalbą ir palaikymą. „Puoselėti savo moteriškumą ir, kas yra sunkiausia, pirmiausia meilę jausti sau, o tada dalytis ja su kitais“, – akcentavo solistė, augusi Šeduvoje, bet kai atėjo metas rinktis, kuriame mieste pradės siekti aukštojo mokslo ir karjeros, abejonių nekilo – Kaune.

„Kaunas visuomet turėjo ypatingą trauką. Čia iš karto jaučiausi kaip namuose, labai mėgstu šį miestą“, – kalbėjo G.Bukinė.

Likimui, dėstytojams, artimiesiems ir kitiems neabejingiems žmonėms ji dėkoja už tai, kad turėjo visas sąlygas savo gebėjimams ir įgūdžiams tobulinti VDU Muzikos akademijoje ir įvairiuose meistriškumo kursuose pas žymius užsienio profesionalus, dalyvauti ir laimėti dviženklį skaičių įvairių tarptautinių konkursų, būti pagerbtai ne vieno Lietuvos prezidento, būti įvertintai VDU apdovanojimais, stipendijomis, koncertuoti Lietuvoje ir užsienyje.

„Taip pat be galo džiaugiuosi ir dėkoju už galimybes kurti, atlikti vaidmenis operose ne tik Kauno ir kitų Lietuvos teatrų scenose, tačiau ir Sankt Peterburge, Jungtinėje Karalystėje“, – vardijo solistė.

02. Eglė MACHTEJEVIENĖ – Kauno klinikų Vaisiaus medicinos centro vadovė, gydytoja akušerė ginekologė, docentė. Vadovauja centrui, kuriame išsipildo šeimų viltys susilaukti sveikų mažylių, teikiama pagalba jiems dar negimus. Tai gydytoja, kuri moko ultragarsinio tyrimo kolegas iš visos Lietuvos, pati atlieka sudėtingas intervencijas-operacijas, telkia Lietuvos ir užsienio specialistų komandą, kai reikia pagalbos gimstant sunkiomis ligomis sergantiems naujagimiams.

„Labai patinka darbas su jaunomis šeimomis. Patinka būti stebuklo dalimi, keliauti kartu visą kelią per nėštumą, gimdymą“, – pasakojo E.Machtejevienė, kurią medicina, o ypač akušerija, traukė nuo pat paauglystės.

Smagiausia, kai, atlikus detalų vaisiaus ultragarsinį tyrimą, gali nuraminti šeimas, kad viskas gerai. Tais atvejais, kai nustatoma vaisiaus patologija, įtraukiama daugiadalykė specialistų komanda, pvz., radus vaisiaus širdies ydą, tėvus konsultuoja vaikų kardiologai, neonatologai. „Siekiame šeimą informuoti, kokia tai problema, ir, jei galima, ją koreguojame dar nėštumo metu. Vieni sudėtingiausių atvejų – dvynių transfuzijos sindromas. Jeigu nieko nedarytume, abu dvyniai žūtų dar nėštumo metu. Šiuolaikiniai metodai dažniausiai padeda išsaugoti abu dvynius“, – džiaugėsi medikė.

Prieš metus jau ir Lietuvoje Kauno klinikose buvo atlikta pirmoji sėkminga tokia operacija – kraujagyslių lazerio koaguliacija. Tai svarbus centro specialistų pasiekimas.

Linkiu, kad kiekvienas kaunietis pasijustų Kauno dalimi, pažintų savo šaknis, savo miesto istoriją, jaustų savo vertę.

Minėtas sindromas pasireiškia identiškiems dvyniams, turintiems bendrą kraujagyslių tinklą placentoje. Vienas vaisius kenčia dėl kraujo pertekliaus ir išsivysto širdies nepakankamumas, o kitam dėl kraujo bado vystosi inkstų nepakankamumas.

E.Machtejevienei tenka atlikti ir kitokių retų procedūrų. Pavyzdžiui, gelbstint vieną iš dvynių, dar net negimusiam vaisiui buvo perpilta kraujo. Vėliau gimė du sveiki mažyliai.

Medikė akcentavo, kad pagalba besilaukiančioms moterims, o kartu ir šeimai yra komandinis darbas. Priklausomai nuo situacijos, aktyvių veiksmų imamasi vaisiui dar tik besiformuojant, vos jam (jiems) gimus arba po gimimo. Be to, tėvams padedama ir psichologiškai, praktiškai, patariant, pamokant, pavyzdžiui, kaip žindyti naujagimį, turintį lūpos ir gomurio defektą, kol praeis būtinas pusmetis iki operacijos.

Medikė yra didelė Kauno modernistinės architektūros, Žaliakalnio mėgėja. Lankosi specializuotose parodose, paskaitose. „Linkiu, kad kiekvienas kaunietis pasijustų Kauno dalimi, pažintų savo šaknis, savo miesto istoriją, jaustų savo vertę, pakylėjimą ir nuo to atsispirdami statytų, kurtų kažką naujo, kas išliktų ateitiems kartoms“, – dėstė E.Machtejevienė, taip pat linkėjusi susitelkimo, sveikatos, kad kuo greičiau galėtume laisviau gyventi, kad kuo greičiau atsitrauktų pandemija ir galėtume džiaugtis bendravimu akis į akį, kūryba.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio iškirpkite ir užpildykite kuponą / kuponus ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas,

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

! Jeigu turite galimybę, dienraščio iškarpas į redakciją prašom siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu „MKN XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1,00 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portalo rubrikoje „Metų kaunietė“ kauno.diena.lt/mk. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Etapas group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Clinic DPC“, „East Island SPA“, „Centro kredito unijai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
J.Navikienė,ačiū už veiklą su jauna karta,už nepailstamą darbą šaliai,Jūs-2022m.kaunietė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių