Quantcast

Pasiklydo tarp skolų, bet kaltina pandemiją

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kaune ir Kauno rajone naujus namus įsirengti planavusios šeimos susidūrė su tuščių pažadų dalytoju. Nukentėjusieji siekia, kad jis būtų nubaustas, bet teisėsauga nemato nusikaltimo požymių.

Tapo kone keiksmažodžiu

Pagal individualios veiklos pažymėjimą statybų srityje dirbantis Vytautas Kavaliūnas dažniausiai siūlosi įrengti santechnikos ir vėdinimo, kondicionavimo įrangą.

Penkiolikos metų darbo patirtį turintis 40 metų vyras tapo kone keiksmažodžiu būriui žmonių, planavusių gražiai ir kokybiškai susitvarkyti savo būstus.

Pažadų dalytojas iš savo aukų sugebėdavo gauti didelį moralinio pasitikėjimo avansą, kurį netrukus iššvaistydavo kartu su paimtais pinigais.

Tas klausimas tikrai nepadėtas į šoną ir viskas daroma, kad artimiausiu metu klausimas būtų išspręstas.

Susitiko prie degalinės

Kauno pakraštyje nevisiškai įrengtą kotedžą planavusi nusipirkti jauna moteris (visų šioje publikacijoje paminėtų nukentėjusiųjų vardai ir pavardės redakcijai žinomi) ieškojo meistro, kuris patalpose įrengtų rekuperavimo ir kondicionavimo sistemas.

Pažįstama dizainerė M.G. jai rekomendavo V. Kavaliūną.

Paskambinusi rekomenduotam meistrui moteris jam apibūdino planuojamus darbus ir paprašė pateikti sąmatą. Sąmata buvo pateikta, kainos tiko.

2020 m. gruodžio mėnesį, sužinojusi, kad netrukus galės įsigyti nusižiūrėtą kotedžą, moteris vėl susisiekė su V. Kavaliūnu ir sutarė susitikti Savanorių prospekte esančioje degalinėje „Cirkle K“, kur aptarė numatytus darbus ir V. Kavaliūnui padavė 2,8 tūkst. eurų už dalį planuojamų pirkti medžiagų.

Padavė ir raktus

Pinigus gavęs vyras netrukus pranešė, kad gali pigiau gauti santechnikos prekių, bet jam reikės visos pirkiniams numatytos sumos. Jis paaiškino, neva prekės jau užsakytos ir bus atvežtos maždaug po penkių savaičių.

Moteris internetu pasidomėjo analogiškų prekių kainomis kitur ir nusprendė, kad pirkti, tarpininkaujant V. Kavaliūnui, apsimoka.

Vėl susitiko toje pačioje degalinėje, V. Kavaliūnas gavo dar 3 tūkst. eurų ir raktą nuo kotedžo, kur buvo sutarta atvežti užsakytą įrangą.

Nė dėl vienos sumos moteris nereikalavo surašyti pinigų paėmimo kvitų.

Nežinia kuo pagrįstas pasitikėjimas gali atrodyti labai naivus ir neatsargus, tačiau pinigų paėmimo kvitų iš V. Kavaliūno kartais nereikalaudavo ir daug patirties statybose turintys vyrai. Tai galima paaiškinti tuo, kad V. Kavaliūną dažnai rekomenduodavo pažįstami, nors ir menkai, žmonės.

Pradėjo delsti

Išseko kotedžo savininkei žadėtų nupirkti prekių atgabenimo terminas, tačiau jų vis nebuvo. Buvo aiškinama, kad tikrai bus, bet truputį vėliau.

Užsakovei pasidarė neramu. Negana to, nuvažiavus į kotedžą paaiškėjo, kad yra atvežti tik du potinkiniai unitazo rėmai.

Susiskambinusi su V. Kavaliūnu moteris pagrasino policija ir pareikalavo, kad būtų pasirašyti pinigų paėmimo kvitai. Toje pačioje degalinėje įvyko dar vienas susitikimas. Kvitai buvo pasirašyti.

Netrukus paaiškėjo, kad panašių kvitų turi daug klientų, tačiau jie niekaip nepadeda susigrąžinti prarastų pinigų.

Taip ir nesulaukusi žadėtų prekių ir nesusigrąžinusi pinigų, moteris kreipėsi į policiją. Tyrėjams ji sakė supratusi, kad V. Kavaliūnas neketina grąžinti pinigų, be to, yra įsitikinusi, kad, imdamas pinigus už prekes ir jų nepristatydamas, jis įgyvendino iš anksto sugalvotą sukčiavimo planą, t. y. galimai padarė nusikalstamą veiką – siekė pasisavinti svetimą turtą.

Klaida pavardėje

Policijoje buvo apklausta V. Kavaliūną pažįstamai rekomendavusi interjero dizainerė M. G. Ji papasakojo, kad su šiuo asmeniu yra turėjusi ne vienus bendrus klientus, kurie buvo patenkinti jo darbu, todėl maniusi, kad jis yra geras savo srities specialistas. Ne kartą jį rekomendavusi pažįstamiems.

Anot M. G., praėjus kažkuriam laikui, klientas T. K. ėmė skųstis, kad V. Kavaliūnas neatlieka darbų laiku, neatsako į skambučius. Taip pat sužinojo, kad V. Kavaliūnas už padarytus darbus prašydavo sumokėti  tik grynaisiais ir iš anksto.

Sužinojusi, kad šis nesugeba laikytis įsipareigojimų ir pradėjus klientams skųstis, V. Kavaliūno ji paprašė atsiųsti savo asmens duomenis ir šis jai žinute atsiuntė individualios veiklos pažymėjimo numerį, savo vardą, pavardę: „Vytautas Koniliunas, a. k. 3...“

Pagal pateiktus duomenis identifikuoti asmens nepavyko, tačiau pagal individualios veiklos numerį M. G. išsiaiškino, kad tai yra V. Kavaliūnas. Panaršius daugiau paaiškėjo, kad internete yra skundų ir neigiamos informacijos apie jo atliekamus darbus.

Sugeba išsisukti

Į redakciją kreipėsi nuo V. Kavaliūno nukentėjęs V. B. Juo nuomone, gali būti, kad V. Kavaliūnas teisėsaugoje turi kažkokį užnugarį, nes sugeba išsisukti nuo baudžiamosios atsakomybės

Su „Kauno diena“ bendravęs V. B. sakė neabejojantis, kad veikiama pagal iš anksto sudarytą nusikalstamą sukčiavimo schemą.

„Akistatoje policijoje metu jis man žadėjo grąžinti skolą, bet jos taip ir negrąžino. Paskui, kaip sužinojau, apgautųjų sąraše atsirado ir naujų aukų. Kol vyko mūsų teismai, aukų dar padaugėjo. Jaučiasi nebaudžiamas“, – tvirtino V. B. Jis siekia, kad V. Kavaliūno atžvilgiu būtų atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Neseniai V. B. gavo Kauno apygardos prokuratūros sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, nenustačius įtariamojo V. Kavaliūno nusikalstamų veikų.

V. B. ir kiti nukentėjusieji šį nutarimą nutarė apskųsti ir siekti, kad tyrimą atliktų ne Kauno apygardai priklausanti prokuratūra.

Situacija: Kauno apygardos prokuratūra neseniai nutraukė ikiteisminį tyrimą, esą nenustačius įtariamojo nusikalstamų veikų. (Elijaus Kniežausko nuotr.)

Skolino lengva ranka

Į apmaudžią situaciją įsivėlęs V. B. pasakojo, kad V. Kavaliūnas jo paprašė įvesti instaliaciją Kauno rajone, tarp Ringaudų ir Kačerginės esančiose Virbališkėse, Klevų gatvėje, statomame name.

„Sakė, kad namas priklauso jam ir kad atsiskaitys, kai visi darbai bus padaryti. Nors, kaip suprantu dabar, iš anksto žinojo, kad negalės atsiskaityti“, – pasakojo V. B.

Netrukus V. B. iš V. Kavaliūno sulaukė prašymo paskolinti 2,2 tūkst. eurų. Paskolino. Po savaitės paprašė paskolinti dar 580 eurų. Vėl paskolino.

Atlikti darbai kainavo 2,2 tūkst. eurų. Su paskolintais pinigais užsakovas turėjo sumokėti per 5 tūkst. eurų.

Pasitikėjo darbininkais

„V. Kavaliūnas žadėjo šią sumą sumokėti per vieną dieną, bet to nepadarė. Jam paskambinus vis žadėdavo sumokėti ir susigalvodavo įvairių priežasčių, dėl ko nesumokėjo. Tuomet buvo surašytas vekselis dėl skolos. Kai skolos mokėjimo vis tiek nesulaukiau, 2021 m. rudenį kreipiausi į policiją. Tada jis pradėjo mokėti skolą ir dalimis grąžino 3 290 eurų, dabar yra skolingas 1 990 eurų“, – pasakojo V. B.

Paprašytas paaiškinti, kodėl taip pasitikėjo beveik nepažįstamu žmogumi, skolino pinigus ir rėmėsi tik žodiniais susitarimais, V.B. pasakojo neturėjęs pagrindo įtarimams.

„Mane jam rekomendavo pažįstami darbininkai, kurie dirbo jo name. V. Kavaliūnas jų pasiteiravo, kas galėtų sutvarkyti instaliaciją. Jie ir pasiūlė mane. Tie darbininkai man pasakojo, kad užsakovas su jais laiku atsiskaito, nekyla jokių problemų“, – sakė V. B.

Priekaištai teisėsaugai

Bendradarbiavimas su V.Kavaliūnu panašiai klostėsi ir Ž. S, T. B., A. L.,  T. K., D. R., A. D., L. R., V. A., A. M, A. B., D. B ir kitiems.

Vienam liko skolingas 7 900 eurų, kitam – 18 450 eurų, dar kitiems – 4 000 eurų, 5 070 eurų, 1 339 eurus, 4 500 eurų, 4 812 eurų.

Pinigai dažniausiai būdavo perduodami Kaune esančių prekybos centrų automobilių stovėjimo aikštelėse arba degalinėse.

Kai kuriais atvejais, prieš duodant pinigus, buvo pasirašomi pinigų priėmimo paliudijimai, tačiau nukentėjusieji iš to naudos neturi.

„V. Kavaliūnas siekia prisidengti civiline teise ir parodyti, kad yra sudaryta sutartis dėl pinigų grąžinimo, nors yra žinoma, kad jis nemokus ir neturi iš ko atlyginti žalos, jam iškeltas įspūdingas skaičius civilinių bylų, bet gali dėl to jaustis ramus, nes teisėsauga kažkodėl čia nieko tokio neįžvelgia“, – apgailestavo kitas nukentėjusysis.

Skundėsi ir sveikata

Skolas iš V. Kavaliūno siekia atgauti ir įvairiomis statybinėmis medžiagomis prekiaujančios bendrovės.

Vienos iš bendrovių savininkas N. B. nurodė, kad V. Kavaliūno prašymu buvo atvežtos apdailos medžiagos – akmens masės plytelės (21,31 km. m. už 1 650 eurų). Plytelės buvo nuvežtos į Raudondvario plente esantį objektą.

Buvo sutarę, kad už plyteles atsiskaitys vietoje, tačiau, vairuotojui nuvežus plyteles nurodytu adresu, V. Kavaliūnas pasakė, kad šiuo metu neturi pinigų, bet atveš juos vėliau į bendrovės biurą. Vairuotojas, palikęs plyteles, išvažiavo.

Tačiau iki jokio apmokėjimo už pristatytas plyteles bendrovė taip ir nesulaukė. Bandė jam skambinti, rašyti, bet jis vis sugalvodavo įvairių pasiaiškinimų: išvykęs, serga ir pan.

Pasijuto baloje

Paprašytas pakomentuoti savo veiksmus, kuriais į problemas įvėlė daug žmonių, V. Kavaliūnas „Kauno dienai“ aiškino, kad jo elgesyje nėra piktos valios.

„Dabar yra laikinų finansinių sunkumų. Su visais, kuriems likusi kažkokia skola, bendraujame. Kas yra likę, artimiausiu metu bus sugrąžinta. Tai tikrai, patikėkite manimi, ne tas variantas, kuris yra piktybinis. Yra netgi sudėlioti visi grafikai, yra į bankus pateiktos paraiškos dėl paskolos paėmimo, kad būtų galima grąžinti skolas. Padaryta visa eilė veiksmų. Tiesiog atsitiko taip, kad viename objekte mums nunešė nemažą pinigų sumą, mes atsisėdome į balą ir dabar nuo to kenčiame baisiausiai. Žmonės ir pyksta, ir nelaukia, ir kerštauja, o mes norime tik viską susitvarkyti, išsispręsti ir ramiai gyventi“, – kalbėjo V.Kavaliūnas.

– Kaip gausite paskolų iš bankų, jei jus yra apgulę antstoliai? – pasiteiravome V. Kavaliūno.

– Visa šeima draugiškai sprendžiame, kaip būtų galima išspręsti tą klausimą. Tas klausimas tikrai nėra padėtas į šoną ir viskas daroma, kad artimiausiu metu klausimas būtų išspręstas.

– Ką jūs laikote artimiausiu metu?

– Aš manau, kad pusės metų bėgyje visi klausimai bus sudėlioti…

– Pašnekovai redakcijoje sakė ne kartą girdėję panašius jūsų pažadus, ir tie pažadai tęsiasi ne pirmus metus...

Akivaizdu, kad plačiai naudojamos apgaudinėjimo schemos. Pas antstolius yra dešimtys bylų dėl V. Kavaliūno įsiskolinimų.

– Dalis jau yra grąžinta… Paskui nebuvo daugiau lėšų, todėl tarėmės dėl papildomų terminų, bet ne kiekvienas sutinka laukti. Normalu – vieni gali laukti, kiti negali. Kiti mano atveju kreiptųsi į teismą dėl asmens bankroto, bet aš to nedarau, nes noriu sąžiningai atiduoti. Tačiau tam reikalingas laikas, norai. Tiesiog kantrybės reikia dar truputį.

Problema – pandemija

Policijoje tyrėjams išsakytuose paaiškinimuose V. Kavaliūnas dažnai mini pandemiją ir netikėtus rinkos svyravimus.

Paklaustas, kaip buvo išleisti vienos iš klienčių pinigai, aiškino negalintis tiksliai pasakyti.

„Dėl kainų šuolio rinkoje atsirado finansinių sunkumų, nes iš klientų gauti pinigai buvo bendrame biudžete ir buvo vykdomi bendrai visi objektų darbai“, – aiškino jis.

Tyrėjams jis pabrėžė, nava nesklandumų atsirado dėl nuo jo valios nepriklausančių aplinkybių: prekių pristatymas strigo dėl šventinių laikotarpių ir karantino sukeltų nepatogumų.

Tokio pobūdžio paaiškinimai ir pareigūnų pasyvumas kelia apmaudą apgautiesiems.

„Mūsų nuomone, akivaizdu, kad plačiai naudojamos apgaudinėjimo schemos. Pas antstolius yra dešimtys bylų dėl V. Kavaliūno įsiskolinimų. Kad nesąžininga veikla būtų sustabdyta, būtina taikyti baudžiamąją atsakomybę. Civilinė atsakomybė nieko nekeičia, leidžia lengvai išsisukti nuo skolų grąžinimo ir toliau piktnaudžiauti naudojantis įstatymų spragomis ir teisėsaugos neveiklumu“, – kalbėdamas su „Kauno diena“ apgautųjų kartėlį ir nusivylimą išsakė vienas iš nukentėjusiųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MT

MT portretas
Šitas veikėjas žinomas visų statybų, santechnikos, vėdinimo įmonių, pasirašinėja sutartis, randa “laiduotojų”, aiškina kad padarė pavedimus, derina paskolas su bankais, skambina tiekėjams-randa per juos kontaktus pardavėjų(taip gauna kaip ir rekomendaciją, kad neva meistras rimtas), rašosi net ant savo motinos laidavimus- pasimauna kartais ir patirtį turintys pardavimų žmonės. Taip nutiko ir man, skoloje liko ~7000, kitose įmonėse žinau kad liko skolingas ir daugiau. Lankosi visuose skundų puslapiuose, kur apie jį yra šimtai atsiliepimų ir rašo už kitus žmones komentarus. Labai gaila kad mūsų teisėsauga nesugeba atlikti savo darbo ir neranda būdų kaip tokius pasodinti- įklampino į skolas ne 5 ir ne dešimčiai žmonių šis veikėjas.

Xm

Xm portretas
Problemos įstatymuose jei isvylioji pinigus kaip mama padariau avarija tai jau baudziamoji teise, o jei prisidengi imone, kazkokiais darbais, dutartim tai jau civiliniai santykiai kai praktiskai neimanoma nieko padaryt jei asmuo neturi ant saves turto, taip ir gyvensim prarasdami pinigus kol valdziazmogiai nesusiruos keisti įstatymu yra malinausko vidosas youtubej apie tokias aferas

Jūs rimtai

Jūs rimtai portretas
Jūs rimtai dar pasimaunat ant jo? Tigi čia gaidyne atsedėjes, dabar bachuram šaibas renka.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių