Quantcast

Pasiaukojantis darbas – už minimalią algą

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Darbas ligoninės sunkiausių ligonių skyriuje – visą parą. Atlyginimas – nedaug didesnis už minimalų arba daug mažesnis nei santechniko. Kad ir kaip būtų keista, atliekantieji tokį darbą nesiskundžia.

Atpildas – nusipelniusios vardas

Respublikinės Kauno ligoninės Terapijos klinikos Bendrosios praktikos slaugytojos Romutės Babičienės credo darbe – su kiekvienu pacientu elgtis taip, kaip norėtų, kad būtų elgiamasi su ja, jei susirgtų.

"Ir taip elgtis visai nesunku", – sako nuo jaunystės, jau 39 metus toje pačioje, vienintelėje, darbovietėje triūsianti slaugytoja.

Mažiausiai – dešimt ligonių, bet gali būti ir trylika ar net penkiolika, jei tenka pavaduoti atostogaujančius, susirgusius ar kursuose, konferencijose besistažuojančius kolegas. Atlyginimas į rankas – 450 eurų, bet R.Babičienė nei juo, nei darbo krūviu niekada nesiskundė. Ji mėgsta savo darbą, myli žmones. Šią profesiją pasirinko dar vaikystėje ir dėl to niekda nesigailėjo.

Slaugytoja iš pašaukimo? Ko gero, taip. Gal net genuose užkoduota medicina, jei ją, ir būtent slaugytojos, o ne gydytojos profesiją pasirinko ir dukra, daugybę kartų mačiusi mamą ir pavargusią, ir nuliūdusią dėl nepagydomų ligonių.

Atpildas už sunkų darbą – Lietuvos nusipelniusios slaugytojos vardas, suteiktas visai neseniai, praėjusią savaitę, Tarptautinę slaugytojų dieną. Prisiekusi šios profesijos atstovė R.Babičienė viliasi, kad jaunoji karta sulauks geresnių laikų, nes slaugytojo profesija yra viena reikalingiausių.

Vienu metu – trys darbai

"Jau penkti metai dirbu slaugytoju, iškart, kai baigiau Kauno kolegijos Medicinos fakultetą", – prisistato Vytautas Mačiulis, jaunas vaikinas, kurį, patvirtina, kai kas pavadina broliuku, ir tai jam skamba labai gražiai.

Juk sesele vyro nepavadinsi. Vytautas juokauja, kad šios profesijos atstovu tapo atsitiktinai. Buvo įstojęs į Lietuvos žemės ūkio universitetą, bet labai greitai nusprendė, kad apsiriko. Tuomet perbėgo į mediciną. Galvojo, laikinai, pabandys ir išeis. Ir užsibuvo, nes čia jam patinka.

"Dirbu Priėmimo skyriuje, o čia – ekstra situacijos, greitis, adrenalinas. Lydžiu reanimobiliu pervežamus pacientus", – pasakoja Kauno klinikų Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje dirbantis 27-erių vaikinas.

Jam labiausiai patinka sekti pacientų gyvybinius parametrus, gaivinti, imti kraują tyrimams, leisti vaistus į veną.

"Terapijos skyriuje dirbti nenorėčiau, ten neįdomu", – apibendrina monotonijos nemėgstantis jaunas vyras.

Jis visuomet pasirengęs iššūkiams: praėjusią vasarą, be Kauno klinikų, dirbo ir gelbėtoju Klaipėdos Smiltynės paplūdimyje, o ir dabar tebedirba uostamiesčio Jūrininkų ligoninėje. Kaip suspėja?

"Jei atlyginimas būtų adekvatus darbui, nereikėtų per kelias darbovietes lakstyti. Man pinigų reikia susimokėti už mokslus, buto nuomą", – atvirai kalba dabar Klaipėdoje gyvenantis ir šio miesto universitete sveikatos priežiūros vadybos magistrantūroje studijuojantis vyras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

elly

elly portretas
Teko susidurti su slaugytojų darbu. iš keturių tik viena buvo realiai atliekanti savo darbą. Kitos- viešas pasišlykštėjimo ligoniais demonstravimas, abejingumas ir pinigų ėmimas. Jei ne ligonių artimieji padedantys vieni kitiems, tai siaubas. Niekada nenorėčiau daugiau su tuo susidurti, nes pasijauti esantis visiškame užribyje ir niekuo negalintis padėti artimam žmogui. Atlyginimo didinimas čia problemos neišspręs.Reikia keisti požiūrį į žmogų.

janina

janina portretas
toli grazu ne visos valo uzpakalius, artimieji patys vaziuoja uzpakaliu nuvalyti, o jei ju nera .....

slaugytoju padejejoms sunkiausia

slaugytoju padejejoms sunkiausia portretas
slaugytoja sesele bet sunkiausia dirbt padejejoms.jos slauges jos valo uzpakalius dirba sunkiausia darba.reikia vartyt ligonius gulincius sunkius.ir dirba dar naktimis kad seima islaikyt.nes1etatu dirbt mazai algios.ziurekit kam keliat atlyginimus
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių