Quantcast

Paramos čiaupas užsuktas, abejonės išsklaidytos

Mokesčių sistema Lietuvoje – vis dar sunkiai įkandamas riešutėlis šalies gyventojams. COVID-19 nulemtas karantinas, dėl kurio padarinių vyriausybė skyrė įvairios paramos verslui, mažamečių tėvams, regis dar labiau sujaukė gyventojų supratimą. "Sodra" išaiškino, kad vis dėlto iš esmės mokesčiai nepakito.

Kilo neaiškumų

Į "Kauno dieną" kreipėsi kaunietis, kuriam pasirodė, kad nuo ligos išmokų keistai atskaičiuojami mokesčiai. Vyras paaiškino dirbantis pagal individualios veiklos pažymą. Deklaruodamas pajamas jis esą kasmet sumoka privalomojo sveikatos draudimo (PSD), valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas ir gyventojų pajamų mokestį.

Kovo 16 d., paskelbus Lietuvoje karantiną, vyras pasinaudojo galimybe dėl dukros negalios turėti nedarbingumą. Klausimas kauniečiui kilo po to, kai pastebėjo, kad nuo pervestos išmokos už nedarbingumą jis sumokėjo visus privalomus mokesčius. Kaunietis klausia, ar tai nėra dvigubas mokesčių mokėjimas, nes privalomus mokesčius sumoka deklaruodamas pajamas.

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Malgožata Kozič aiškina, kad nuo ligos išmokų yra atskaitomos PSD, VSD įmokos ir gyventojų pajamų mokestis, kadangi nedarbingumo laikotarpiu nenutrūksta žmogaus socialinio draudimo stažas – net ir sirgdamas ar slaugydamas sergantį asmenį, taip pat prižiūrėdamas vaikus namuose jis laikomas apdraustu.

"Vadinasi, gaudamas ligos išmokas, gyventojas kartu kaupia socialinio draudimo stažą, kuris turi įtakos ligos, nedarbo, motinystės, tėvystės ir kitų išmokų ir pensijų dydžiui ateityje. Be to, kadangi ligos išmoka kompensuoja prarastas darbo pajamas, tuo metu, kai žmogus gauna ligos išmoką, jis už tą laikotarpį darbo pajamų negauna ir atitinkamai įmokų nuo savo darbo pajamų nemoka", – tęsė M.Kozič.

Gegužę išmokas gaunančių tėvų skaičius ėmė nuosekliai mažėti.

Skaičius svyravo

"Sodros" duomenimis, karantino laikotarpiu ligos išmokas vienu metu gaudavo per 60 tūkst. tėvų. Kadangi dalis jų kreipdavosi dėl išmokos, o dalis grįždavo į darbus, šis skaičius svyravo. Nuo šio pirmadienio baigtas ligos išmokų mokėjimas už nesergančius pradinių klasių moksleivius, kuriuos per karantiną tėvai prižiūrėjo namie. Išmokas paskutines savaites gavo beveik 30 tūkst. gyventojų.

"Gegužę išmokas gaunančių tėvų skaičius ėmė nuosekliai mažėti, o pirmą birželio savaitę siekė apie 27 tūkst. Tikėtina, kad sumažėjimą lėmė tai, kad vėl atnaujinus darželių ir mokyklų veiklą, nemaža dalis tėvų grįžo į darbą", – situacijos svyravimus aiškino "Sodros" atstovė.

Dėl epideminės situacijos "Sodra" iš viso jau išmokėjo 88 mln. eurų ligos išmokų. Ligos išmoką darželinukus ir pradinukus ar negalią turinčius vaikus prižiūrintys tėvai galėjo gauti viso karantino laikotarpiu nuo kovo 16 d.

Svarbu nepamiršti

Specialistė primena, kad PSD įmokas turi mokėti visi nuolat Lietuvoje gyvenantys asmenys. To reikia tam, kad žmogus galėtų pasinaudoti nemokamomis sveikatos priežiūros paslaugomis, turėtų teisę į kompensuojamuosius vaistus, medicinos pagalbos priemones ir kt. Už dirbančiuosius pagal darbo sutartį PSD įmokas sumoka darbdavys.

Už dalį gyventojų, kurie dėl objektyvių priežasčių negali turėti darbo pajamų, PSD įmokas moka valstybė. Asmenys iki 18 metų, moksleiviai, dieninių skyrių studentai yra draudžiami valstybės lėšomis. Valstybė sumoka PSD įmokas taip pat už moteris, esančias nėštumo ir gimdymo atostogose, vieną iš tėvų, auginantį vaiką iki aštuonerių metų ir vieną iš tėvų, auginantį du ar daugiau nepilnamečius vaikus, pensininkus ir šalpos kompensacijų gavėjus, Užimtumo tarnyboje užsiregistravusius bedarbius.

"Patys sveikatos draudimo įmokas turi mokėti savarankiškai dirbantys gyventojai, taip pat tie asmenys, kurie niekur nedirba, nevykdo jokios ekonominės veiklos, nesimoko ir nėra draudžiami valstybės lėšomis", – aiškina Komunikacijos skyrius vyriausioji specialistė.

M.Kozič dėsto, kad savarankiškai besidraudžiantys asmenys kiekvieną mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės dienos turi sumokėti 6,98 proc. dydžio PSD įmokas nuo MMA. Šiuo metu PSD įmokos dydis yra 42,37 euro. Savarankiškai dirbantys gyventojai, pasibaigus metams ir deklaravę pajamas, primoka įmokų nuo deklaruotų pajamų.

Minimalios įmokos kiekvieną mėnesį turi būti sumokamos iki paskutinės einamojo mėnesio dienos. Nesumokėjus įmokų laiku sveikatos draudimas nutrūksta, vadinasi, žmogui tektų sumokėti už sveikatos priežiūros paslaugas. Draudimas atnaujinamas, kai padengiama skola ir sumokama įmoka už einamąjį mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai čia tik žiedeliai

tai čia tik žiedeliai portretas
o kai pavyzdžiui Klaipėdos savivaldybė prisidengus koronos priežastim ima 1.5 milijono paskolą ,,investiciniams projektams" ką jūs į tai? Argi tie projektai nukentėjo nuo koronos viruso sustoje mėnesiui-kitam an tiek, kad reikia skolintis milijoną? Ir žinot kokie jie? Ogi tas pats Danės skvero projektas (krantinės) ir pėsčiųjų takas nuo Sausio 15 iki Akropolio..:DDDDDDDDDDD))).

manau

manau portretas
Per 30 metų pirmą kartą realiai remiamas smulkus verslas, o jei kas nesugeba prašymo parašyti elektroniniu būdu, tai paprašykite trečioko anūko - padės.
Anonimas portretas
Dirbt eikit veltėdžiai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių