Quantcast

Papuošalų kūrėja plunksnas prikelia naujam skrydžiui

Nors į prietarus moja ranka, plunksnų papuošalų kūrėja Lina Kačerauskienė tiki, kad labai norint galima skristi. Jei reikia sparnų – ji juos duos.

Įkvėpė nevykęs pirkinys

Užsukus į svečius pas Liną, mintyse ėmė suktis seno, gero animacinio filmuko siužetas apie princesę, svajojusią tapti auksine plunksnele. Tuo metu ausyse nesiliovė skambėti legendinė jos frazė: pūskite mane, pūskite! Savo rožiniais plaukais kaunietė išties priminė pasakų heroję. Tik pakilti nuo žemės jai nereikia burtų. Lina turi sparnus.

"Viskas prasidėjo maždaug prieš aštuonerius ar devynerius metus", – L.Kačerauskienė prisiminė įspūdingus įvairiaspalvių plunksnų auskarus, kuriuos atsitiktinai pastebėjo socialiniame nuotraukų dalijimosi puslapyje "Pinterest".

Turbūt nereikia pasakoti, kas nutinka moterims, kai šios ko nors užsigeidžia – tokių pačių ar bent jau panašių Linai reikėjo čia ir dabar.

Nors žavisi ereliu, Lina norėtų būti nedideliu, tačiau labai spalvingu paukšteliu. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

"Nežinau, kaip ir kur Vilniuje radau su plunksnomis dirbančią menininkę. Nusiunčiau jai nuotrauką ir pasiteiravau, ar galėtų kažką panašaus sukurti", – nors atsakymas buvo teigiamas, rezultatas, anot L.Kačerauskienės, jos visai netenkino, todėl išardytus auskarus moteris pabandė surinkti pati. Prisilietusi prie plunksnų Lina pajuto lengvumą pirštuose, tąsyk meistriškai susidorojusiais su iššūkiu. Pirmųjų savo auskarų kaunietė neturi – juos ardė dar ne sykį. Tačiau puikiai prisimena, kur nukeliavo antri. Linos ausyse išvydusi kybančias plunksnas ir kelis ryškiai mėlynus akcentus, gera bičiulė aksesuarus perviliojo pas save.

"Išties, tai ji buvo tas žmogus, kuris mane užvedė ant kelio. Ragino nesustoti. Kadangi ji dirbo kirpėja, tai iš pradžių savo klientėms reklamavo mane. Vėliau rekomendacijos ėjo iš lūpų į lūpas", – L.Kačerauskienė džiaugėsi, kad jos kelyje niekada nestigo gerų žmonių.

Metė darbą agentūroje

Jau visai netrukus Linos gyvenimas tikrąja to žodžio prasme ėmė plunksnuotis. Maišeliai su natūraliomis, dažytomis, taškuotomis, vienspalvėmis, didelėmis ir mažomis plunksnomis užpildė kone visus moters namus. Šalia jų gulė odos atraižos ir įvairios metalinės detalės.

"Tai, ką dariau, teikė neapsakomą malonumą, vidinę ramybę ir buvo kur kas daugiau nei hobis", – vieną dieną L.Kačerauskienė pajuto, kad romanas su plunksnomis peraugo į kur kas rimtesnius santykius, o noro dirbti reklamos agentūroje, kaip ir laiko, neliko.

Esminis lūžis įvyko tada, kai Linos plunksnų aksesuarai papuošė žinomos fotografės Neringos Rekašiūtės fotosesijos modelį, o prie nuotraukų virtualiojoje erdvėje atsirado žyma @plunxnos. Per kelias dienas interesantės papuošalų kūrėjos pašto dėžutę užvertė laiškais su užklausomis, o ji nusprendė, kad toliau nenori ir nebegali plėšytis.

"Pasitariau su namiškiais ir nutariau mesti darbą agentūroje. Darbas ten buvo geras, o išeidama rinkodaros srityje turėjau nemažai patirties, kuri man dabar labai praverčia", – moteris neslėpė, kad artimųjų palaikymas jai buvo labai svarbus žengiant tolesniu kūrybos keliu. Todėl sulig jų "taip", moteris nusimetė biuro pančius ir visa krito į plunksnas.

Skrieja per pasaulį

Linos kūryba mėgsta vienatvę, smilkalus, o neretai ir tylą. Pastarąją Pietų Amerikos ritmai nutraukia tik tada, kai mintys ir pirštai jau būna atrinkę geriausiai spalviškai tarpusavyje derančias plunksnas, kurioms per kelias valandas lemta virsti papuošalu – ausinuku, kaklo vėriniu, lankeliu, varlyte. Beribė moters fantazija ir kruopščios rankos, nesunkiai susidoroja ir su kitais žmonių siunčiamais iššūkiais.

"Plunksnomis puošiau batų raištelius, odinę rankinę, diržą su nedideliais krepšeliais", – kompiuterio ekrane atvertusi virtualiąją galeriją, L.Kačerauskienė kvietė iš arčiau dirstelėti į jau iškeliavusius jos darbus.

Šiaudelių kaukę keistuoliui, keliaujančiam po ugdymo įstaigas ir pasakojančiam apie įvairių šalių muzikinius instrumentus. Juodą tarsi varnas skraistę, patekusią į kino juostą. Sesers dovaną broliui – įspūdingą rašiklį su metaline, į rašalą mirkoma plunksna. Sapnų gaudyklę su nėriniais ar paslaptingą vėduoklę, kurtą vienai Rumunijos šamanei. "Mano darbai keliauja. Esu siuntusi į Airiją, Daniją, Ispaniją, Turkiją, Ameriką. Dažniausiai perka ten gyvenantys lietuviai, tačiau per juos ateina naujų žmonių, užsieniečių", – papuošalų ženklo "Plunxnos" įkūrėja džiaugėsi, kad jos darbai skrenda ne tik perkeltine, bet ir tiesiogine prasme.

Kaunietės kurti plunksnų aksesuarai tapo ne vienos fotosesijos akcentu. (Rasos Didaitės nuotr.)

Subūrė bendraminčius

Drąsios, ryškios, veiklios, smalsios – su tokiomis moterimis Linai tenka bendrauti daugiausia. Vienos jų derina plunksnas prie suknelių, kitos, atvirkščiai – prašo sukurti papuošalą, o tada jau ieško jam į kompaniją drabužio.

"Pastebėjau, kaip keičiasi žmonės. Anksčiau sulaukdavau daugiau jaunų merginų užklausų, o dabar man rašo brandesnės moterys. Tos, kurios bėgant metams išsilaisvino, atrado save, užsiima mėgstama veikla, – L.Kačerauskienė pasakojo, kad tokioms moterims duodanti ir papuošalų, ir sparnus, o mainais gaunanti gražią draugystę. – Pradėjusi kurti, aplink save norėjau suburti bendraminčių ratą. Panašu, kad man tai pavyko padaryti. Šalia manęs yra laiko patikrinti žmonės, todėl jų nevadinu klientais, o savęs – paslaugos teikėja. Mūsų santykis kur kas šiltesnis. Daugumą jų gerai pažįstu, todėl kai paskambina ir paprašo ką nors sukurti, klausiu: na, tai kokios spalvos šiandien tavo gyvenimas?"

Tą patį klausimą peradresavau pačiai Linai. Pakilusi nuo kėdės, pro spintos plyšį ji kyštelėjo šaltibarščių spalvos suknelės rankovę, o tada ant galvos užsidėjo vieną iš kelių netoliese buvusių lankelių.

"Nors man patinka natūralios, nedažytos plunksnos, rinkčiausi būti ryškiu paukščiu – Lilac Breasted Roller, – žvilgčiodama į veidrodį ir vertindama, kaip prie plaukų dera rožinių ir melsvų atspalvių plunksnomis kaišytas lankelis, kūrėja prasitarė, kad savo aksesuarais puošiasi vis rečiau. – Anksčiau tai dariau dažniau, o dabar tik kokiomis nors ypatingomis progomis, tarkim, per draugų vestuves ar festivalius, kuriuose pasileidžiu plaukus ir apsiplunksnuoju nuo galvos iki kojų. Mano atveju labai tinka patarlė apie batsiuvį, kuris vaikščioja be batų."

Šalia manęs yra laiko patikrinti žmonės, todėl jų nevadinu klientais, o savęs – paslaugos teikėja.

Netiki prietarais

Klausydama Linos bandžiau prisiminti, kada paskutinį kartą mačiau ant žemės besimėtančią plunksną? Neskaitant prieš savaitę kieme sutikto katino su balandžio pūkais nasruose, veikiausiai, tai buvo praėjusią vasarą, pajūryje, sekant žuvėdros pėdsakais.

"Kur aš gaunu plunksnų? Jei reikia dažytų, tuomet siunčiuosi iš užsienio internetinių parduotuvių. Jei noriu natūralių, tuomet kreipiuosi į ūkininkus ar paukščius kolekcionuojančius žmones. Jie renka plunksnas, jas paruošia ir man atsiunčia", – L.Kačerauskienė pasakojo, kad tas, kurias randa pati, pirmiausiai apdoroja orkaitėje karščiu.

Taip jose žūsta visos erkutės ir kiti kenkėjai. Žinios, kaip elgtis su plunksna, kad ji būtų tinkama kūrybos procesui, atėjo su laiku iš didelio smalsumo. Jo vedama Lina susipažino ir su tiesioginiais žaliavų tiekėjais – paukščiais.

"Štai čia – erelio plunksnos. Jos mano mėgstamiausios, su ypatinga bioenergetika. Šalia – Šventojo Ibio. Jis labai nešvarus paukštis, todėl gauti tokią baltą plunksną kaip ši – retenybė. Kitos – pelikano, apuoko, o štai čia – šoninė povo sparno plunksna. Beje, povas yra vienas iš nedaugelio paukščių, turintis tiek daug skirtingų plunksnų", – menininkei pirštais braukiant virš lovos kybančią sapnų gaudyklę, prisiminiau vaikystėje ne kartą girdėtą prietarą, esą namuose laikoma povo plunksna prišaukia bėdą.

Vis dėlto kūrėja vadovaujasi dviejų tiesų teorija ir tiki, kad povo plunksna – ne prakeiksmas namams, o dovana, aiškiaregystės simbolis. Beje, dar senovės Kinijoje buvo tikėta, kad jos pritraukia visokių namų gėrybių, garbę ir apsaugo jų šeimininkus nuo bėdų.

Skubėjimo kaina – lūžis

Tądien, kai susitikome, ant kūrėjos darbo stalo gulėjo sauja natūralių ir kelios samanų žalumo plunksnos. Būsima nuotaka, anot Linos, sau svarbią dieną nusprendė nuspalvinti būtent taip.

"Žmonės dažniausiai pasako, ko nori, o aš pasiūlau kokį nors derinį. Pamatę jie net nustemba, kaip vienos plunksnos savo spalvomis papildo kitas", – apie sėkmingą bendradarbiavimą pasakojo L.Kačerauskienė.

Anksčiau per dieną padarydavusi iki trijų papuošalų, dabar Lina apsukas sumažino perpus ir apsiribojo ties vienu ar dviem. Žinoma, visuomet atsiranda skubių, neatidėliotinų užsakymų – kas nors pamiršo pasirūpinti gimtadienio dovana draugei, o kai kam savaitgalį – teminis vakarėlis.

"Anksčiau versdavausi per galvą, sėdėdavau, darydavau, pakuodavau, tada šokdavau ant dviračio ir lėkdavau į autobusų stotį, nes tokiu būdu siuntos žmones pasiekia greičiausiai, – Veikiausiai, L.Kačerauskienė taip būtų skraidžiusi iki šiol, jei ne vienas įvykis – kritusi nuo dviračio ji susilaužė koją. – Tada sau pasakiau "stop". Žinoma, jei kokios vestuvės, tai tikrai neatsakysiu, nes man patinka stengtis dėl kitų."

O dėl savęs? Gurkšnodama lengvai saldintą grūdų kavos gėrimą ir besimėgaudama plikyto kremo pyragėliu, Lina pritariamai linktelėjo galvą – jei kūrėjas nemyli savęs, jo darbai transliuoja tą patį. Nemeilės kaina sau Linai gali būtų itin skaudi – jos darbai paprasčiausiai neskristų.

"Atiduodama aksesuarus žmonėms visuomet palinkiu gero skrydžio", – atsisveikindama tuos pačius žodžius Lina pakartojo ir mums. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuolė Lina.. Sėkmės darbuose. Esi išradinga ir stipri menininkė.

Anonimas

Anonimas portretas
dabar mada pirkt skarmalynuose o vietoj papuosalo ismanusis, aplamai daug ytakos dave banditizmas,kada uzpuldavo moteris narkusos ir atimdavo papuosalus tiesiog gatveje, tai nuleme ju nesiojima,beto daug dingo meno galeriju kuriose prekiauja autoriniais papuosalais,laikai keicesi ir mados ir poreikiai keicesi

Vers.

Vers. portretas
Lietuvoje yra daug gabių žmonių, kiekvienas savo gabumus panaudotų verslui , tačiau beda ta, kad Lietuvoje paklausos nėra.Ir is tų plunksnų papuošalus retas kas pirks,is to negyvensi.O pinigų reikia čia ir dabar.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių