Quantcast

Siūlo prisiimti kitų padarytus pažeidimus: tokiam „geradariui“ pareigūnai turi žinių

Socialiniame tinkle „Facebook“ esančioje grupėje pamatytas skelbimas gerokai papiktino kaunietį Saulių. Vyras pasakojo, jog parašyto teksto turinio autorius tikino galįs prisiimti kaltę už kito žmogaus viršytą greitį keliuose, įvykdytą eismo įvykį ar Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus. Tiesa, netrukus minėto pobūdžio skelbimas buvo ištrintas, tačiau, pasak Kauno pareigūnų, jei tokio atvejo realumas pasitvirtintų, asmeniui grėstų atsakomybė.

Bijo, kad gatvėse atsinaujins chaosas

„Sveiki, apsiimu greičio viršijimo baudas, eismo įvykius, Kelių eismo taisyklių pažaidimus. Rašykite privačią žinutę“ (kalba taisyta – aut. past.), – vasario pradžioje buvo skelbiama „Facebook“ grupėje „Kur stovi policija Kaune“.

„Labai džiaugiuosi, kad dabar vairuotojai važinėja lėčiau, nes prisibijo trikojų greičio matuoklių. Tačiau bijau, kad tokių paslaugų pasiūlymai vėl nesugadintų pagerėjusios eismo situacijos miesto gatvėse. Pasinaudoję pastaruoju pasiūlymu tie vairuotojai, kurie turi pakankamai pinigų, ir toliau galės elgtis neatsakingai, nes atsakomybę už juos prisiims kiti žmonės, o miesto gatvėse ir vėl įsivyraus chaosas“, – piktinosi Saulius pridurdamas, kad pareigūnai turi kuo skubiau imtis priemonių, jog tokiems atvejams būtų užkirstas kelias.

Interneto nuotr.

Kaunietis pabrėžė neprarandantis vilties, kad įrangoje, fiksuojančioje, pavyzdžiui, greičio viršijimą yra įdiegtos geros kokybės vaizdo kameros, ir policija, aiškindamasi pažeidėjus, vaizdo medžiagoje aiškiai mato jų veidus, o baudas moka tikrai tie, kurie padarė nusižengimą, o ne kiti asmenys.

Kuriozinių situacijų – ne viena

„Esu girdėjęs tokių atvejų, kai tėtis, gavęs registruotą laišką iš policijos, sumokėjo baudą už sūnaus Kelių eismo taisyklių pažeidimą, nes automobilis buvo registruotas jo vardu. Pareigūnai tąkart patys juokėsi, nes užfiksuotame vaizde buvo matomas pažeidėjas be apžėlusios barzdos, o į komisariatą atvyko barzdotas vyras“, – pasakojo pašnekovas.

Pareigūnai tąkart patys juokėsi, nes užfiksuotame vaizde buvo matomas pažeidėjas be apžėlusios barzdos, o į komisariatą atvyko barzdotas vyras.

Pasak jo, nemažiau kuriozinė girdėta situacija buvo ir ta, kai automobilį pakaitomis vykdami atostogų Lietuvoje vairavo du identiški dvyniai. „Dalį atstumo kelyje vairavo vienas, o dalį – kitas. Kai atėjo laiškas, užfiksuota nuotrauka buvo išties prastos kokybės, todėl patys broliai neatskyrė, kuris iš tiesų padarė pažeidimą. Todėl prisiimti kaltę į komisariatą ėjo vienas iš jų tiesiog atsitiktiniu apsisprendimu. Tad apsigauti galima ir nepiktybiškai“, – sakė Saulius.

Atvejų pasitaiko

Ar tokie atvejai, kai tam tikras asmuo prisiima kaltę už kito žmogaus įvykdytus eismo įvykius, greičio viršijimą ar kitus KET pažeidimus, yra realiai įmanomi, portalo žurnalistai teiravosi Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kelių policijos valdybos viršininko Viginto Lukošiaus.

„Tokių atvejų ne dabar, bet anksčiau esame turėję. Taip, jie gali nutikti ir likti latentiški – neišaiškinti, bet yra atvejų, kuriuos mums pavyko išsiaiškinti. Žmogus, kuris nenorėjo prisiimti kaltės, nes buvo padaręs Kelių eismo taisyklių pažeidimą, nurodė kitą asmenį, tačiau po to, kilus abejonių, ar nurodytas asmuo galėjo padaryti pažeidimą, atlikus papildomą tyrimą,  buvo išsiaiškinta, kad nurodytas asmuo pažeidimo nepadarė. Tada, kaltininkas, kuris norėjo išvengti atsakomybės, vis dėlto jos sulaukė, o tas, kuris melavo siekdamas prisiimti kaltę, gavo baudą už melagingus parodymus“, – pabrėžė Kelių policijos valdybos viršininkas.

V. Lukošius sakė, jog tokio pobūdžio gudrybių besiimantys vairuotojai dažniausiai turi pasiaiškinimus. Tarkime, teisinasi, kad yra jau daugybę kartų baustas dėl to jam gresia didesnė bauda. Ar yra juridinis asmuo, todėl nori išvengti atsakomybės, ir panašiai.

„Suranda „geradarį“ – giminaitį, kaimyną ar bendradarbį ir pasako, kad, pavyzdžiui, tam tikru konkrečiu metu būtent jis vairavo automobilį padarydamas pažeidimą. Kartais neįmanoma patikrinti, ar iš tiesų buvo taip, kaip teigia pilietis. O kartais išaiškinti pavyksta, nes tarkime, tas pats asmuo negali būti vienu metu dvejose vietose. Ir, kaip minėjau, jei mums kyla abejonių, kad yra kitaip nei automobilio savininkas ir administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo pasako, mes bandome išsiaiškinti tikrąsias aplinkybes. Ir būna atvejų, kai išsiaiškiname, kad kaltę norintis prisiimti asmuo tuo metu buvo kitoje vietoje, todėl negalėjo vairuoti automobilio ir pastatyti jo po draudžiamu kelio ženklu arba pravažiuoti pro stacionarų greičio matuoklį“, – detalizavo pareigūnas.

Stebi virtualią erdvę 

Paklaustas, ar policija virtualioje erdvėje stebi ir imasi priemonių pamatę tokius atvejus, kaip kauniečio Sauliaus aptartas skelbimas socialiniame tinkle, V. Lukošius teigė, jog Kauno apskr. VPK yra specialus skyrius, vykdantis tokio pobūdžio monitoringą, tačiau informacija apie minėtą skelbimą jų nepasiekė.

„Pavyzdžiui, jei pamatoma, kad viešoje erdvėje viduryje nakties planuojamas pasivažinėjimas dideliu greičiu, kompetentingi minėto skyriaus pareigūnai perduoda informaciją kolegoms, o jie savo ruožtu imasi priemonių, kad užkirstų tam kelią. Šis, kauniečio pateiktas atvejis, irgi būtų įdomus. Tačiau iš karto nuspręsti, kad asmuo, patalpinęs tokį skelbimą, kuriame rašoma, kad jis prisiimtų kaltę už kito žmogaus įvykdytus pažeidimus, taip pasielgtų realiai, negalime. Galbūt tas asmuo imtų tikinti, kad tokį tekstą socialiniame tinkle patalpino juokais, norėdamas patikrinti visuomenės požiūrį į tokio pobūdžio informaciją – ar atsilieps, kas nors, ar ne. Ketinimas yra viena, o kita yra tai, ar tai bus padaryta realiai, ar ne. Jei žmogus tai padarys, jam grės atsakomybė“, – akcentavo V. Lukošius.

Už tokio pobūdžio elgesį, kai niekuo dėtas asmuo bando prisiimti kaltę už kitą žmogų, jo teigimu, gresia bauda nuo 300 iki 860 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

alio

alio portretas
Cia vaikai komentuoja ar debilai?

Anonimas

Anonimas portretas
feisboke galiu fantazuot ka noriu .. ko cia verkt kad kazkas parase apsiimu atsakomybe Tai klasika visada buna kas kaltas gali pabuti

Sauliau

Sauliau portretas
Tik neapsitriesk kulnu, teisuolis matai atsirado! Galiu nors ir dvidesimt tokiu skelbimu idet, jokios, net administracines atsakomybes uz tai nera. Triedalas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių