Quantcast

Pakaunėje – džiugios naujų mokslo metų natos

Šiemet Rugsėjo 1-osios skambutis pakaunėje į klases sukvietė 10 500 mokinių. Naują etapą pradėjo 1 068 mažieji Kauno rajono gyventojai – jie lanko priešmokyklines grupes, o 3 746 vaikučiai – darželius. Ši diena – šventė ne tik mokiniams, bet ir jų tėveliams, mokytojams. Net kelioms bendruomenėms pakaunėje šiemet naujų mokslo metų pradžia – ypatinga.

Teko susipažinti iš naujo

Paskutinę rugpjūčio dieną po rekonstrukcijos duris atvėrė Neveronių vaikų lopšelis-darželis, dabar jame – septynios grupės. Nustebinti liko ne tik vaikučiai, kurie jį lankė anksčiau, bet ir tėveliai, mat su lopšeliu-darželiu teko susipažinti iš naujo. Tiesą pasakius, liko tik šio pastato sienos, o visa kita – nauja: perplanuotos vidaus erdvės, jos apstatytos naujais baldais ir įranga, o mažųjų laukė nauji žaislai.

Neatpažįstamai pasikeitė lopšelio-darželio salė, ugdymo aplinka, įrengta STEAM ugdymui skirta erdvė. Naudojant šią metodiką, vaikai tobulėja, įgyja naujų žinių, dalydamiesi atliktais tyrinėjimais, atradimais, patyrimais, įspūdžiais, mokosi improvizuoti, labiau pasitiki savo jėgomis.

Kieme atsirado kupolo formos lauko klasė, turinti interneto ryšį, kurioje bet kokiu oru vyks įvairūs pažintiniai ir meniniai užsiėmimai. Ir tai ne vienintelis teigiamas pokytis Neveronių lopšelio-darželio kieme. Čia pasodinta nauja veja, supilti kalneliai, įrengtos pavėsinės, sūpynės.

Naujumas: paskutinę rugpjūčio dieną po rekonstrukcijos duris atvėrė Neveronių vaikų lopšelis-darželis. / E. Mališausko nuotr.

Neveronių lopšelio-darželio direktorė Airina Juškienė džiaugėsi, kad, perplanavus pastato vidų, atsirado dar viena papildoma penkiolikos vietų grupė, sensorinis (pojūčių) kambarys, jos vadovaujama įstaiga tapo draugiškesnė judėjimo negalią turintiems mažyliams. Rekonstrukcijos metu įrengtas įvažos tiltelis ir liftas.

Atnaujinti šį objektą Kauno rajono savivaldybei kainavo apie 1,5 mln. eurų, o atidarymo šventėje paskleista dar viena gera žinia: Neveronių gimnazija taip pat bus rekonstruojama.

Vadina Tūkstantmečio mokykla

Su džiugesiu Rugsėjo 1-osios laukė ir kačerginiečiai. Čia iškilo įspūdingas statinių kompleksas: speciali galerija sujungė rekonstruotą mokyklos pastatą su daugiafunkciu centru, o vakarinėje sklypo dalyje iškilo nauja sporto salė, kieme sudėtos trinkelės, įrengtos krepšinio ir tinklinio aikštelės, nedidelis amfiteatras, kaip šmaikštauta – net žolė per naktį spėjo išaugti.

Tiesa, tai dar nebuvo oficialus atidarymas, jaukiame kieme švęsta Rugsėjo 1-oji. Atvirų durų dienos, pasak direktorės Aurikos Laurinaitienės vyks rugsėjo 5–9 d. „Stebuklai vyksta per Kalėdas, bet mums tai – Kalėdos rudenį, nes tai, kas padaryta ir kaip padaryta, prilygsta stebuklui“, – tvirtino direktorė. Ji pasidžiaugė, kad kelionę į žinių šalį šiemet pradėjo net 28 pirmokėliai. Kačerginės mokyklą-daugiafunkcį centrą lankys 119 pradinukų ir 103 darželinukai.

Švęsdami Vaikų dienos centro įkurtuves galime drąsiai patvirtinti, kad dabar Zapyškyje bus pasirūpinta nuo mažiausio iki seniausio.

„Taip jau lėmė likimas, kad, baigęs aštuonmetę mokyklą Zapyškyje, mokslus tęsiau Kačerginės vidurinėje. Antrą kartą likimas čia atvedė baigus aukštąjį mokslą ir padirbėjus švietimo srityje. Dabar teko pasirūpinti priestato statyba, džiaugiuosi, kad su verslo parneriais erdves išplėtojome iki daugiafunkcio centro, iki labai šiuolaikiškos mokyklos. Drįstu sakyti, kad tai – Tūkstantmečio mokykla“, – „Kauno dienai“ sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Mokslo gatvėje – daugiau mokslo

Mokslo gatvė Mastaičiuose nuo šiol dar labiau pateisins šį vardą. Šalia Lietuvos policijos mokyklos iškilo Mastaičių mokykla-daugiafunkcis centras. Unikalus projektas sudarys sąlygas ugdyti 1–4 klasių mokinius, priešmokyklinukus, po tuo pačiu stogu krykštaus darželinukai. Ypač įspūdingas čia pirmokėlių skaičius – net 56.

Mokslo metų pradžios šventėje direktorė Laura Kymantienė pasidžiaugė, kad netrukus vaikučiai ir mokytojai jau galės persikelti į naujas erdves, kurios maksimaliai atliepia bendruomenės lūkesčius.

Darbai Mastaičiuose, kaip ir Kačerginėje, vykdomi pagal Kauno rajono savivaldybės ir privataus fondų valdytojo „BaltCap“ fondo „BaltCap Infrastructure Fund“ sutartį, kurioje fondas iki 2022 m. pabaigos įsipareigojo pastatyti minėtus infrastruktūros objektus. Projektui įgyvendinti paskirta bendrovė „Nullus“. Statybų darbus atlieka generalinis rangovas „Conresta“.

Kaimynu, kuris visą procesą matė pro langą, prisistatęs Kauno rajono policijos komisariato viršininkas Aleksejus Chraminas pabrėžė, kad Mastaičių mokykla bus saugiausia ne tik Kauno rajone, bet ir Lietuvoje. Jis vylėsi, kad ne vienas jos mokinukas, kai reikės rinktis profesiją, stos į Lietuvos policijos mokyklą.

Įkurtuvės Zapyškyje

„Conresta“ triūsia ir Zapyškyje, kur statomas šiuolaikiškas pagrindinės mokyklos priestatas. Darbai taip pat juda link pabaigos, o Rugsėjo 1-oji čia ypatinga buvo dėl kitos priežasties – į suremontuotas patalpas persikėlė Zapyškio vaikų dienos centras.

Augimas: VDU Ugnės Karvelis gimnazijoje šiemet mokysis 1 092 mokiniai, dirbs beveik 100 pedagogų. / V. Žukaitytės nuotr.

Vaikų dienos užimtumo paslaugas Zapyškio bendruomeninių paslaugų centras jau kurį laiką teikė Zapyškio pagrindinėje mokykloje. Nuo šiol veikla vyks Zapyškio seniūnijos pastate, antrame aukšte atnaujintoje erdvėje. Centrą galės lankyti 25 vaikai.

Įkurtuvių proga bendruomenę pasveikino Kauno rajono mero pavaduotojas Paulius Visockas.

„Prieš dvejus metus atidarėme Zapyškio bendruomeninių paslaugų centrą, norėdami šio krašto žmonėms suteikti kuo įvairesnių paslaugų. Šiandien švęsdami Vaikų dienos centro įkurtuves galime drąsiai patvirtinti, kad dabar Zapyškyje bus pasirūpinta nuo mažiausio iki seniausio. Centras bus didelė pagalba dirbantiems tėvams. Jų atžalos turės kur saugiai praleisti laiką po pamokų, atlikti namų darbus ir turiningai praleisti dieną“, – kalbėjo P.Visockas.

Tempo nelėtina

Pakaunėje iš viso yra 64 švietimo įstaigos. Per pastaruosius trejus metus buvo atnaujintos kelios dešimtys mokyklų, darželių, daugiafunkcių centrų. „Šiemet prasidės Domeikavos pradinės mokyklos statybos darbai, kurių vertė – 6 mln. eurų, Raudondvario gimnazijos rekonstrukcija (10 mln. eurų), priestatas atsiras prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ugnės Karvelis gimnazijos (15 mln. eurų). Žinoma, laukia ir daugiau atnaujinimo darbų darželiuose ir mokyklose“, – laukiančius darbus „Kauno dienai“ vardijo Kauno rajono meras.

Atnaujinami Vilkijos gimnazija, Užliedžių mokyklos-daugiafunkcis centras, Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija, Garliavos Jonučių progimnazija, tęsiama Šlienavos pagrindinės mokyklos renovacija, pradėta Ilgakiemio mokyklos-darželio pradinių klasių pastato renovacija.

Pasak V.Makūno, pokyčių esama ir švietimo struktūroje: Batniavos mokykla-daugiafunkcis centras prijungtas prie Kulautuvos pagrindinės mokyklos, likviduoti Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos Mastaičių ir Pažėrų skyriai, įsteigta Mastaičių mokykla-daugiafunkcis centras. „Pokyčiai reikalingi, tačiau jie daromi pamatuotai, įvertinus visus būtinus aspektus“, – patvirtino meras.


Komentaras

Rūta Černiauskienė, Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja

Rūta Černiauskienė. / KRS nuotr.

Žinoma, pirmiausia norisi pasidžiaugti jau nuveiktais darbais: naujai atidarytomis mokyklomis-daugiafunkciais centrais, atnaujintu Neveronių lopšeliu-darželiu, ugdymo įstaigų aplinka, aikštynais ir dar tvarkomais objektais, kuriuose darbai sparčiai juda finišo link. Džiugina ir tai, kad Pakaunėje mokinių skaičius kasmet didėja, o labiausiai jis išaugo VšĮ VDU Ugnės Karvelis (98), Raudondvario (57) ir Domeikavos (48) gimnazijose.

Tačiau džiaugsmas ir rūpestis Kauno rajono savivaldybei yra tarsi broliai dvyniai, jie visada kartu. Augant mokinių skaičiui, per ankštos tapo VDU Ugnės Karvelis ir Domeikavos gimnazijos, patalpų mokytis trūksta Ringaudų pradinėje mokykloje.

Pacituosiu vieno protingo žmogaus žodžius: „Arba dirbame taip, kad dulkės kyla, arba kvėpuojame kitų keliamomis dulkėmis.“ Kadangi savivaldybėje švietimo darbuotojai propaguoja sveiką gyvenimo būdą, jiems tinka tik pirma posakio dalis – dirbti taip, kad dulkės kiltų. Tiesą pasakius, taip dirba visa Kauno rajono savivaldybė, nes, norint užtikrinti sklandžią šios srities veiklą, daug sprendimų turi priimti savivaldybės taryba, dėl statybų ir plėtros įsitraukti Aplinkos, Urbanistikos, Infrastruktūros plėtros ir kiti skyriai. Todėl gerą žinią šiandien galime pasiųsti VDU Ugnės Karvelis ir Domeikavos gimnazijų bendruomenėms, teigiamų pokyčių netrūks ir kitose vietovėse. Smagu, kad ne vieną Kauno rajono iniciatyvą ministerijos siekia įgyvendinti nacionaliniu mastu, pavyzdžiui, vaikų maitinimą švediško stalo principu, šeimos darželius.

Dėl Mokyklų tinklo kūrimo taisyklėse sumažinto mokinių skaičiaus trečiose ir ketvirtose klasėse neaiški tapo mažų – Piliuonos, Čekiškės Prano Dovydaičio ir Vandžiogalos – gimnazijų perspektyva. Nerimą kelia ir didėjantis specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių mokinių skaičius, nes dėl pagalbos mokiniui specialistų trūkumo dalis švietimo įstaigoms skirtų pareigybių lieka neužimtos.

Rugsėjo 1-ąją kelios švietimo įstaigos pasitiko dar neturėdamos kai kurių dalykų mokytojų: dviejose trūksta matematikos, vienoje – ikimokyklinio ugdymo mokytojų, logopedų neturi keturi darželiai ir viena gimnazija. Esu įsitikinusi – šios problemos laikinos, jos neturėtų drumsti šventės džiugesio. Kauno rajono savivaldybei problemos – naujų galimybių ieškojimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Įdomu,kokį darželį pasirinks Makūnas po kadencijos pabaigos....

Anonimas

Anonimas portretas
30 Ale nepriklausomybės metų...o sena sena sovietų tradicija taip ir liko...kur ta demokratija...ubagynas sovietinis

Atvirai sakau

Atvirai sakau portretas
Straipsnio neskaičiau ,bet labai pasidziaugiau šitais mielais,gražiais,vaikučiais.Linkiu jiems visiems geru pasiekimu moksle. P.S. O poniai Cerniaskienei susisukuoti ir nebūti tokios piktos veido išraiškos.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių