Quantcast

Pakaunė puikiai laiko tebesitęsiantį kilnumo ir nesavanaudiškumo egzaminą

Pakaunės gyventojai ir įmonės puikiai laiko tebesitęsiantį kilnumo ir nesavanaudiškumo egzaminą. Kauno rajono savivaldybė ir seniūnijos sulaukia įvairiausių geranoriškumo gestų.

Siūlo įvairią pagalbą

Akademija nėra ta seniūnija, kurioje apstu stambiojo verslo. Tačiau pagalbos ranką tiesti suskubo čia dirbantys individuliai ar mažos įmonėlės. Pirmas socialiai atsakingo verslo pavyzdys Akademijoje fiksuotas dar kovo 18 d.

"Paskambino pati kavinės direktorė Larisa Juozapavičienė ir informavo, kad, atsiradus poreikiui, galės neatlygintinai teikti pagalbą pagamintu maistu", – pasakojo seniūnas Skirmantas Nominaitis.

Vis dėlto praėjusią savaitę ši kavinė sustabdė veiklą, nes darbuotojai arba pasiėmė nedarbingumo lapelius, arba paprašė atleidžiami. Direktorė apgailestavo dėl kolektyvo sprendimo, nes teko prarasti klientus ir nepavyko įgyvendinti kilnių tikslų. "Kadangi kavinė atsidarė tik pernai, manau, kolektyvas dar nebuvo pakankamai susiklijavęs priimti tokį iššūkį. Veikla atsinaujins, bet turbūt tik po karantino", – pasakojo seniūnas.

S. Nominaitis / KRS nuotr.

Derindamas veiksmus su Kauno rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centru, seniūnas savo feisbuko paskyroje skelbia, kad reikalingi butai saviizoliacijai, ir tvirtina, kad jau turi pasiūlymų. "Vieno kambario viešbutukas buvo parengtas svečiams. Kadangi jie atšaukė rezervaciją, savininkė Eglė Baltrėnienė pasiūlė jį grįžtantiems iš užsienio. Jie pajėgūs išsinuomoti ir neretai demonstruoja sąmoningumą, norėdami apsaugoti savo šeimą, artimuosius, nereikalauja nemokamų paslaugų iš valstybės. Keturiolikai dienų jame jau apsigyveno norinti saviizoliuotis moteris", – teigė S.Nominaitis.

Nors Kristina Šiožinienė gyvena Alšėnų seniūnijoje, tačiau yra viena aktyviausių Akademijos bendruomenės centro narių. Ši verslininkė, ūkininkė, floristė – bendruomenėje yra optimizmo, drąsių ir inovatyvių idėjų nešėja. Atsiradus draudimui prekiauti skintomis gėlėmis, jų padovanojo ne tik bendruomenės nariams, bet ir paprašė išdalyti kitiems žmonėms. "Būtų galima sakyti – anokia čia pagalba, tačiau dabar, kai pilna nerimo ir įtampos, toks gestas visiems buvo labai malonus", – įsitikinęs S.Nominaitis.

Visa informacija, kurią gaunu iš bendruomenės, yra aukso vertės. Kol kas pandemija nėra pasiekusi piko, todėl gautą informaciją kaupiu ir, reikalui esant, iš karto bus galima pasinaudoti.

Oksana Kušner pasisiūlė siūti kaukes ir padovanoti senjorams, bendruomenės nariams, seniūnijos darbuotojams. Praėjusią savaitę moteris jau perdavė dalį kaukių, o sulaukusi reikalingų medžiagų siuntos, pasiūs daugiau, ir netgi patobulintų.

Akademijos bendruomenės centro (ABC) pirmininkė Daiva Gavrilčikė feisbuke išplatino skelbimą, kad surinktų informaciją apie visus Akademijoje mokančius siūti. "Sąrašas yra, žiūrėsime, kas išeis, kokia paklausa. Kol kas žmonės labiau ieško sertifikuotos produkcijos, bet jei rinkoje ir toliau bus jaučiamas medicininių kaukių stygius, bendruomenė turi būdų jį panaikinti", – šypsojosi S.Nominaitis.

"Visa informacija, kurią gaunu iš bendruomenės, yra aukso vertės. Kol kas pandemija nėra pasiekusi piko, todėl gautą informaciją kaupiu ir, reikalui esant, iš karto bus galima pasinaudoti", – sakė seniūnas.

Apsauga nuo piktavalių

Pilietiški – ir seniūnijos gyventojai. S.Nominaitis jau pirmą karantino savaitę sulaukė skambučių ir klausimų, kokios pagalbos reikėtų. Ne vienas žmogus pasisiūlė savanoriauti, jei reikėtų aptarnauti į rizikos grupę patenkančius asmenis.

"Prašyti savanorių pagalbos yra savotiška atsakomybė, todėl kol kas kliausimės savo jėgomis, tačiau, esant reikalui, pasitelksime ir savanorius. Džiaugiuosi pilietiškumu, tačiau jauniems žmonėms kartu primenu, kad pirmiausia jie yra mamos, tėčiai, atsako ne tik už save, bet ir už savo vaikus, siūlau viską pasverti šaltu protu. Juk pagalba nėra vien fizinė, tarkime, pristatyti maisto, bet ir moralinė: paskambinti garbaus amžiaus kaimynui, pasikalbėti su juo. Be to, savanorių gali reikėti kitam telefoniniam ar ne mažiau svarbiam darbui iš namų: koordinuoti veiksmus, atlikti apklausas, rengti pranešimus ir panašiai – juk nežinome, ką pandemija pateiks toliau. Jei prireiks, pirmąją savanorystės sutartį pasirašysiu su Egle Ivanavičiene", – planais dalijosi pašnekovas.

Ne viename Akademijos daugiabutyje paskelbta draugiškų laiptinių akcija. Tokią iniciatyvą S.Nominaitis vertina itin gerai. "Nenorime, kad savanoryste pasinaudotų piktavaliai ir nesąžiningi asmenys. Laiptinėse žmonės vieni kitus pažįsta, todėl sumažėja rizika dėl apgavysčių. Juk bus asmenų, kurie ieškos galimybių nesąžiningai pasipelnyti susiklosčius tokiai situacijai", – neabejojo seniūnas.

Geranoriškumo pavyzdžių gausu

Geranoriškumo pavyzdžių esama kiekvienoje seniūnijoje. Neveronių seniūnijos darbuotojos, naudodamos projekto "Tausoju, mokausi, kuriu" priemones, pasiuvo ir išdalijo Neveronių senjorams ir vienišiems asmenims daugkartinio naudojimo apsaugines kaukes.

Kulautuvos seniūnija FB paskyroje džiaugiasi, kad yra iniciatyvių žmonių, kurie savanoriškai siūlosi padėti ir kviečia norinčius ir galinčius prisijungti siuvant kaukes, kurios bus išdalytos Kulautuvos senoliams. "Medžiagos kol kas yra, reikia gumos ir darbo rankų", – skelbiama socialiniame tinkle. Taip pat Kulautuvos seniūnija kviečia skambinti ir tuos, kuriems reikia pagalbos pristatant maisto produktus ir / ar vaistus.

Kauno rajono švietimo centro Pedagoginės psichologinės tarnybos vadovas Dalius Balčiūnas informavo, kad karantino metu tarnybos psichologai pasiruošę padėti ir teikti psichologines konsultacijas nemokamu tel. 8 664 28 828.

Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras FB paskyroje "Kauno rajono bendruomenė" paskelbė valandos trukmės įrašą, kaip karantino metu sportuoti namuose.

Kartu mes – stiprūs

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas nuoširdžiai dėkoja už kilnius poelgius, pilietines iniciatyvas ir nesavanaudišką pagalbą karantino metu.

– Paaukojo lėšų apsaugos priemonėms įsigyti: UAB "Vilkijos ūkis" direktorius Česlovas Tallat Kelpša, ŽŪB "Minkuva", UAB Kauno LEZ infrastruktūra, Brigita Jurkienė.

– Ramučių bendruomenės centro "Mūsų teisė" pirmininkė Greta Varnaitė-Venskienė inicijavo Kauno klinikų ir Kauno klinikinės ligoninės Infekcijų skyriaus aprūpinimą dezinfekciniu skysčiu. Taip pat padėjo Kauno klinikinei ligoninei pastatyti 26 apsaugines palapines. Darbus finansavo UAB "Starna".

– UAB "Helvina" generalinis direktorius Rolandas Paulauskas padovanojo 100 apsauginių kombinezonų ir 100 kaukių.

– UAB "VetMarket" padėjo įsigyti 300 apsauginių kombinezonų, pirštinių, kitų priemonių. Ačiū įmonės direktoriui Andriui Juciui ir Tiekimo ir logistikos vadovei Editai Drazdauskienei.

– "KG Group" padėjo apsirūpinti dideliu kiekiu dezinfekcinio skysčio. Ačiū vadovui Tautvydui Barščiui.

– Kauno rajono neįgaliųjų draugija neatlygintinai siuva apsaugines kaukes, AB "Pakaita" padovanojo medžiagos kaukėms gaminti, UAB "Audimas" gumos.

– "GB Projektai" vadovas Simonas Mykolaitis parūpino apie 170 ffp2 tipo kaukių.

– Ramučių šeimos restoranas DU su Daiva Čapkauskiene priešakyje nemokamai tiekia maistą medikams.

– UAB "Vilkijos prekyba" padovanojo 100 veido kaukių.

– Ačiū L. ir S.Sadauskų sodybos direktorei Monikai Sadauskaitei-Pocei, pasiūliusiai puikias sąlygas saviizoliacijai.

– Ernesto Kalinsko UAB "Vedela" dovanojo 16 dėžių vienkartinių pirštinių ir du kombinezonus.

– Piliuonoje įsikūrusi UAB "Cosmoway" padėjo įsigyti dezinfekcijos priemonių.

– Verslininkas Mantas Jaruševičius (įmonė "011") padovanojo 1 700 porų, Vaidotas Pranckietis 100 porų guminių pirštinių.

Taip pat dėkojame Vytauto Žymančiaus vadovaujamiems šauliams, Kauno rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiams gelbėtojams, socialiniams darbuotojams, savanoriams. Atsiprašome, jei kažko nepaminėjome.


Kontaktai

Siūlymus dėl apsaugos priemonių siųsti Agnei Keturakytei, agne.keturakyte@krs.lt; tel. 8 650 27811

Paramos lėšoms pervesti Kauno r. savivaldybės 188756386, a/s LT544010042502687292, Luminor Bank AS, Lietuvos skyrius. Derinti su Rūta Kondratavičiene, e.p. ruta.kondrataviciene@krs.lt, tel. +370 647 28 065.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaimynė

Kaimynė portretas
Ar nereikia namo kaimynus informuoti, kad apgyvendinami daugiabutyje karantinuoti asmenys?

Senelis

Senelis portretas
Didžiuojuosi savo giminaite, prisidėjusia savo darbu, padedant rajono žmonėms, kovojantiems su baisia nelaime.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių