Quantcast

Pakaunė jau pasirengusi svetingai sutikti turistus: paruošta puokštė naujienų

Šiltėjantys orai ir laisvėjantis karantinas vėl pabers pakaunėje turistų ir mėgstančių laisvalaikį leisti gamtoje būrelius. Pabėgti nuo miesto šurmulio Kauno rajone vilioja trys kurortinės teritorijos miesteliai, dviračių ir pėsčiųjų takai, kelionės laivu ir daugybė kitokių pasirinkimų. Kaip ir kasmet, Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras (KRTVIC) naujam sezonui parengė puokštę naujienų.

Nemuno trauka

Pasak KRTVIC direktorės Ramintos Popovienės, svarbiausia sezono naujovė – katamaranas "Zapyškis", kuris plukdys keleivius ir dviračius bei tarnaus edukacinėms ir pažintinėms iškyloms Nemune tarp Zapyškio, Kulautuvos ir Kačerginės rengti. Į "Zapyškio" maršrutų sąrašą įtraukta ir kelionė į Raudondvarį bei urbanistinio paveldo paminklas – Vilkija, kurioje kadaise buvo pirmoji muitinė Nemuno upėje.

"Tai bus edukacinės programos, pritaikytos ir moksleiviams, ir suaugusiesiems, supažindinančios su kultūros paveldu, kurortinėmis teritorijomis, etnokultūra, laivyba Nemune", – pasakojo KRTVIC direktorė.

Pernai laivas "Vilkija" maršrutu Kaunas–Kačerginė–Zapyškis–Kulautuva–Vilkija turistus plukdė kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį, laivas keleivių patogumui stodavo kiekvienoje įrengtoje prieplaukoje. Per navigacijos sezoną birželio–rugsėjo mėnesiais laivu plaukė beveik 1,5 tūkst. žmonių.

Dviratininkų, pedalus mynusių dviračių takais, nutiestais abipus Nemuno, srautas praėjusiais metais buvo rekordinis, todėl ir norinčių persikelti į kitą krantą skaičius gerokai išaugo. Nors laivybos pernykštis sezonas dėl užsitęsusio karantino buvo pradėtas mėnesiu vėliau, nei įprastai, plaukusiųjų su dviračiais skaičius išaugo 25 proc., papildomai teko organizuoti aštuonis reisus. "Išaugus poreikiui, planuojame papildomai pirkti laivo paslaugas dviratininkams perkelti iš Zapyškio į Kulautuvą ir atgal", – tvirtino pašnekovė. Planuojama, kad tam šiemet tarnaus gerokai didesnis laivas.

KRTVIC duomenimis, pernai dviračių taku Šilelio kaimas–Kulautuva važiavo beveik 7 tūkst., o dviračių taku Marvelė–Kačerginė – 21 tūkst. turistų. Labai populiarus tarp dviratininkų buvo ir naujas dviračių takas nuo Kauno iki pat Didžiųjų Lapių.

Originali pažintis su grafu

Antroji naujiena orientuota į vaikus ir šeimas. Tai orientacinis-pažintinis žaidimas Raudondvario dvare "Grafo B.H.Tiškevičiaus dvaro paslaptys". "Pasitelkę šiuolaikišką įtraukiančio ir aktyvaus orientacinio žaidimo formą, 9–12 metų vaikus supažindinsime su išskirtine, dar nepakankamai pažinta ir atskleista Lietuvos kultūros istorijos asmenybe – keliautoju, fotografu grafu Benediktu Henriku Tiškevičiumi ir jo aplankytomis tolimiausiomis šalimis", – sakė R.Popovienė.

Vilioja: pasak direktorės R.Popovienės, KRTVIC naujam sezonui turi puokštę naujienų.

Žaidimas pritaikytas ir šeimoms, norinčioms turiningai praleisti laisvalaikį Raudondvario dvaro sodyboje ar atšvęsti vaikų gimtadienius gamtoje.

Pernai Raudondvario dvare vykdyta Kultūros paso programa vaikams – orientacinis-pažintinis žaidimas "Tiškevičių aukso skrynios beieškant...", kurioje dalyvavo 415 moksleivių. "Raudondvario dvaro gyvojo šeštadienio" metu pernai rengtos teatralizuotos ekskursijos, o vaikų kūrybos erdvėje mažieji dvaro svečiai galėjo žaisti unikalius lauko žaidimus.

Keliautojams – skaitmeninis žemėlapis

Gerą žinią KRTVIC turi ir norintiems keliauti bei pažinti Kauno rajoną savarankiškai. Jiems padės skaitmeninis Kauno rajono lankytinų vietų, pėsčiųjų ir dviračių takų žemėlapis.

Žemėlapyje nurodyti visi Kauno rajono kultūros paveldo objektai: dvarai, dvarvietės, bažnyčios, paminklai, skulptūros, žymių žmonių namai, gamtos objektai, parkai, muziejai, žymių žmonių atminties vietos ir kapavietės, gatvės meno kūriniai, maitinimo ir apgyvendinimo įstaigos, infrastruktūros objektai, dviračių ir pėsčiųjų takai. Prie kiekvieno lankytino objekto pateiktas jo aprašymas, adresas ir koordinatės.

Žemėlapio nuoroda bus skelbiama KRTVIC internetinėje svetainėje – kaunorajonas.lt.

Įrengtas infomatas

Popierinė informacija keliautojams Raudondvaryje bus prieinama ir tuo metu, kai KRTVIC nedirbs. Šalia centro (Pilies takas 1) įrengtas stacionarus lauko informacinis stendas – infomatas.

Bet kuriuo paros metu čia bus galima rasti svarbiausią turizmo informacija lietuvių, anglų, rusų, vokiečių ir kitomis kalbomis.

KRTVIC pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lietuvių gestų vertimo centru dėl informacijos teikimo klausos negalią turintiems žmonėms su vertimu į gestų kalbą. Centro internetinėje svetainėje pagrindinė informacija bus išversta į gestų kalbą, o centro darbuotojos jau dalyvavo mokymuose, kaip suteikti paslaugas klausos negalią turintiems.

Informacija bus pritaikyta ir regos negalią turintiems asmenims.

Infomatas: stacionariame lauko informaciniame stende popierinė informacija keliautojams Raudondvaryje bus prieinama bet kuriuo paros metu.

Gražėja kurortinė teritorija

Nors sakoma, kad nauja – tai pamiršta sena, Kačerginėje, Kulautuvoje ir Zapyškyje šiemet atsiras ir išties naujų objektų. Kulautuvoje, šalia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų filialo Kulautuvos reabilitacijos ligoninės, statoma biuvetė. Mineraliniu vandeniu čia galės atsigaivinti bendruomenės nariai, Kulautuvoje įsikūrusios ligoninės pacientai ir miestelio svečiai.

Biuvetės projekto autorius architektas Aidas Kalinauskas – vietos gyventojas, todėl į darbą žvelgė labai atsakingai, nenorėdamas nuvilti savos bendruomenės. "Pažadėjau miesteliui maksimaliai atiduoti savo kūrybines idėjas, tad šis projektas yra tarsi dovana kulautuviečiams", tvirtino A.Kalinauskas. Savo projekte jis sujungė kelias pagrindines idėjas – pastatas virš mineralinio vandens gręžinio taps ir poilsio zona bei knygų dalijimosi vieta. Biuvetės forma bus netradicinė, tačiau, būnant viduje, atsivers puikus vaizdas į pušyną. Kruopščiai atrinktos medžiagos biuvetę pavers visus metus lankomu objektu.

Naujas šiuolaikiškas objektas kelia sąlygų ir jį supančiai aplinkai: trinkelėmis bus išgrįsti pėsčiųjų takeliai, pastatyti suoliukai, šiukšliadėžės, dviračių stovai, pasodinta įvairių augalų, pasėta veja.

Biuvetė miestelyje šiemet nebus vienintelė naujiena. Birželio viduryje duris atvers po gaisro atstatyta Kulautuvos Švč.Mergelės Marijos vardo bažnyčia.

Kačerginė vietos gyventojus ir svečius šiemet pradžiugins Šaltinio aikštės rekonstrukcijos pabaigtuvėmis, atnaujintą erdvę papuoš S.Žirgulio skulptūra. Šiemet miestelyje planuojama pradėti Kačerginės mokyklos statybas ir atnaujinti J.Zikaro ir J.Janonio gatves. Panemune nusidrieks unikalus edukacinis takas su jaukiomis poilsio aikštelėmis ir gyvosios gamtos regyklomis.

Bene daugiausia permainų galima priskaičiuoti Zapyškyje. Pernai apšvietus taką, miestelis tapo draugiškesnis dviratininkams, o įrengus įkrovos stotelę – ir elektromobiliams, prie automobilių aikštelių atsirado dviračių remonto stotelė. Šiemet turizmo sezono metu čia bus galima išsinuomoti dviračių.

Šalia dviračių tako projektuojamas pėsčiųjų takas, netoli bažnyčios – stacionari prieplauka, o šalia prieplaukos – infocentras, kuriame bus galima patogiai laukti atplaukiančio laivo, pasimėgauti puodeliu kavos ar stikline vaisvandenių, pasigrožėti atsiveriančiu vaizdu į Nemuną. Taip pat Zapyškyje šiemet bus sukurta patogesnė infrastruktūra mažiesiems laivams nuleisti į vandenį. Slipą planuojama statyti kiek tolėliau nuo Zapyškio šv.Jono Krikštytojo bažnyčios, netoli valymo įrenginių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žiauriai gaila

žiauriai gaila portretas
Nu toks nuobodus sovietinis tvaikelis... Gryn socdemoniška pliurpalynė. Kad paimt ir konkrečiai pasakyt, kas naujo, tai ne, pilsto tik apie vandenį ir orą. O kada pradės dirbt keltas tarp Zapyškio ir Kulautuvos taip ir liko neaišku, nors vien dėl to ėjau skaityt šitos rašliavos.

Hs

Hs portretas
Nuobodu

Jonas

Jonas portretas
Viskas gerai , bet jei Raudondvaris tampa toks svarbus turizmo centras, tai ir čia reikia sukurti gražesnę aplinką , ne vien tik gatvėje , vedančioje į pilį.Ypač trūksta šaligatvių.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių