Quantcast

Pakaunė bus šviesesnė, saugesnė ir draugiškesnė aplinkai

Netrukus pakaunės miestuose, miesteliuose ir kaimuose prasidės gatvių apšvietimo modernizavimo darbai. Per dvejus metus neekonomišką, morališkai ir fiziškai pasenusį apšvietimo tinklą planuojama pakeisti visame Kauno rajone.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris patikslino, kad apšvietimo lempoms pakeisti turėtų užtekti metų, vėliau bus atliekami įvairūs derinimai, dokumentacijos tvarkymo darbai. „Bendras paslaugų atlikimo terminas negali viršyti 24 mėnesių“,  – tvirtino pašnekovas.

Prireikė dvejų metų

Projektas „Gatvių apšvietimo infrastruktūros modernizavimas Kauno rajono savivaldybėje“ tikriausiai įeis į savivaldybės pastarųjų metų istoriją dėl itin ilgai užtrukusių rangovo konkursų. Pirmasis konkursas paskelbtas 2020 m. rugpjūčio 28 d., pakartotinai patikslinus sąlygas – tų pačių metų lapkričio 7-ąją ir tik šiemet vasarą pasirašyta sutartis su konkurso laimėtoju. Tai telekomunikacijų, ryšių, elektros įrangos bendrovė „Frineta“.

Atrodo, ši įmonė dar nėra darbavusis Kauno rajone. „Neturiu informacijos apie bendrovės patirtį Kauno rajone. Konkurso metu ji deklaravo apie penkiolika su apšvietimo darbais susijusių sutarčių kitose šalies vietovėse“,  – sakė M.Rikteris.

Projekto „Gatvių apšvietimo infrastruktūros modernizavimas Kauno rajono savivaldybėje“ vertė – 10,4 mln. eurų.

„Frineta” yra laimėjusi Kauno miesto, Alytaus ir Šilutės rajonų savivaldybių skelbtus gatvių apšvietimo konkursus.

Įmonės vadovas Andrius Balevičius „Kauno dienai“ teigė, kad iš visų gatvių apšvietimo viešųjų pirkimų, kuriuose įmonei „Frineta“ teko dalyvauti, šis išsiskyrė tuo, kad LED šviestuvų specifikacijoje nebuvo perteklinių reikalavimų, kurių netrūko kitų savivaldybių skelbiamuose konkursuose.

„Pertekliniai reikalavimai apsunkina LED šviestuvų parinkimą projektui. Užuot rinkęsis kokybiškus ir efektyvius šviestuvus, turi rinktis tuos, kurie atitinka keliamus reikalavimus, o dažniausiai tokių rinkoje būna tik keletas ir jie mažiau efektyvūs. Kauno rajono savivaldybė išties profesionaliai parengė šviestuvų specifikaciją“, – tvirtino A.Balevičius.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas informavo, kad projektą įgyvendins specialiai jam įkurta nauja uždaroji akcinė bendrovė „Venteos“. Už ją, kaip reikalaujama viešosios ir privačios partnerystės konkursų sąlygose, laiduoja projekto finansuotojas.

Terminai ir finansai

Su minėta įmone rankomis sukirsta ilgam. Bendra projekto trukmė  – penkiolika metų. Per dvejus 25-iose Kauno rajono seniūnijose bus pagerintas gatvių apšvietimas. Dar trylika metų visą Kauno rajono apšvietimą eksploatuos konkursą laimėjusi įmonė.

Mantas Rikteris. / KRS nuotr.

Projekto „Gatvių apšvietimo infrastruktūros modernizavimas Kauno rajono savivaldybėje“ vertė  – 10,4 mln. eurų su PVM. ES lėšos sudaro 1,5 mln. eurų, o likusią dalį – 8,9 mln. eurų savivaldybės lėšos.

Per pastaruosius dvejus metus, kol buvo ieškoma rangovo, gerokai keitėsi medžiagų ir darbų kainos, todėl administracijos direktoriaus pavaduotojo pasiteiravome, ar dėl to nesikeis pirminiai projekto sumanymai ir darbų mastas.

„Pirminiai sumanymai keistis negali, nes sutartis sudaryta atlikus viešųjų pirkimų procedūras. Darbų mastas gali būti koreguojamas tiek į mažesnę, tiek į didesnę pusę. Gyvenimas nestovi vietoje ir įvairiose Kauno rajono vietose buvo tvarkomas apšvietimas, dėl įvykusių gedimų arba tiesiog nusidėvėjus apšvietimo tinklui. Šie pakeitimai, jeigu prireiks, bus atliekami paisant sutarties ir laikantis viešųjų pirkimų įstatymo“,  – sakė M.Rikteris.

Pasak savivaldybės atstovo, projektas apims visas 25 seniūnijas. Daugiausia šviestuvų – 1 096 bus įdiegta Garliavos, Raudondvario (970) ir Karmėlavos (668) seniūnijose.

Kol kas M.Rikteris tiksliai neįvardijo, kada ir kurioje vietovėje prasidės projekto įgyvendinimas. „Per laiką, kol vyko viešojo pirkimo procedūros, esama apšvietimo sistemos būklė galimai pasikeitė. Todėl darbus vykdysianti įmonė pirmiausia atliks inventorizaciją, tada darbo grupės nariai ir atsakingi specialistai įvertins inventorizacijos rezultatus ir tik tuomet prioriteto tvarka ten, kur tinklo būklė blogiausia, prasidės apšvietimo atnaujinimo darbai“,  – teigė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Prioriteto tvarka ten, kur tinklo būklė blogiausia, prasidės apšvietimo atnaujinimo darbai.

Tikslai ir lūkesčiai

Projekto tikslas  – padidinti Kauno rajono savivaldybės gyvenviečių gatvių apšvietimo sistemos energetinį efektyvumą. Jo bus siekiama atnaujinant Kauno rajono savivaldybės gatvių apšvietimo infrastruktūrą, diegiant modernias ir efektyvias apšvietimo ir valdymo priemones: natrio ir gyvsidabrio šviestuvai bus keičiami į šviestuvus su LED lempomis ir savaiminio temdymo moduliais.

Tikimasi, kad tai leis sumažinti Kauno rajono savivaldybės administracijos išlaidas, skirtas gatvių apšvietimui, eismo įvykių ir nusikalstamumo rizikas, šviesos taršą Kauno rajone ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją į aplinką.

„Projekto esmė – laimėtojas savo lėšomis modernizuos visą Kauno rajono apšvietimo tinklą, pakeis visus senus šviestuvus į LED, senas maitinimo spintas naujomis ir savo lėšomis įrengs išmanią apšvietimo valdymo sistemą, kuri siųs pranešimus apie šviestuvų gedimus. Sutaupytos lėšos padengs visus savivaldybės mokėjimus laimėtojui už modernizuotą apšvietimo tinklą. Sutaupyti lėšų leis didelis LED šviestuvų efektyvumas ir įdiegtos pritemdymo sistemos mažo eismo intensyvumo metu“,  – aiškino A.Balevičius.

Kaita: kai kuriose vietovėse seni šviestuvai pakeisti taupesniais atliekant kelių ir gatvių rekonstrukciją. / KRS nuotr.

Pasak įmonės „Frineta“ direktoriaus, Kauno rajone LED šviestuvai vartos apie penkis kartus mažiau elektros energijos, nei vartojo seni šviestuvai. Be to, pagerės gatvių apšvietos parametrai ir eismo saugumas.

Savivaldybė konkurso laimėtojui taip pat perduos apšvietimo tinklo priežiūrą ir patikės gedimų šalinimą. Tai bus daroma sutaupytomis lėšomis.

„Tiek daug privalumų sutaupytų lėšų sąskaita buvo gauta sumaniai ir atsakingai rengiant konkurso sąlygas, kai į laimėtojo pasiūlymo balo skaičiavimo metodiką buvo įtraukti elektros suvartojimo kaštai ir numatyta, kad laimėtojui sumokėti pakaktų sutaupytų lėšų. Kauno rajono gatvėse bus įrengti efektyviai šviesą skleidžiantys, mažai elektros vartojantys ir kokybiški LED šviestuvai. Su senais šviestuvais elektros gatvių apšvietimas savivaldybei per penkiolika metų būtų atsiėjęs 19 mln. eurų (skaičiuojant, kad kWh kainuoja 35 centus), o su naujais šviestuvais kainuos 3,6 mln. eurų. Įvertinus šiandienos elektros kainą, sutaupymas būtų dar didesnis“,  – pabrėžė A.Balevičius.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius pasidžiaugė ne tik ekonomija  – vienu kartu bus pagerintas kelių tinklo apšvietimas, apšviesti pėsčiųjų takai, viešosios erdvės. „Kauno rajonas yra besiplečiantis ir jo užstatymas toliau intensyvėja, atsiranda naujų kvartalų ir gatvių, kurioms taip pat reikalingas apšvietimas. Naujai apgyvendintos teritorijos nebus pamirštos, šiai sričiai bus skiriamas didesnis dėmesys ir finansavimas, bet tai bus vykdoma pagal seniūnijoms skiriamus asignavimus ir planus pasitarus su gyventojais ir seniūnaičiais“,  – sakė M.Rikteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodel

Kodel  portretas
Jau senai reikejo pakeisti jeigu tikrai tokie taupymai su led

žmonės, neapsirikite

žmonės, neapsirikite portretas
Viasame pasaulyje kiša tuos ale išmanius šviestuvus su 5 Dz siūstuvais. Kad kai ateis laikas, juos galėtūų įjungti visų jūsų smegenų valdymui, pakeliui į konclagerius. Uchane kai pilnai aktyvavo ta 5 dz smegenys išsilydė dviem molijonams gyventojų.

Laisvė

Laisvė portretas
(ne)gerbiamieji valdžiažmogiai ir jų norų vykdytojai(pasipinigavimo tandemas) apšvieskite savo protą,lavinkitės,mokykitės,mąstykite,o savo gobšumą užgesinkite.Šlykštu,kai baigiate sunaikinti parkus,miškus,kuriuose jūs ir jūsų draugeliai stato savo beskonius asfaltinius-stiklinius namus didžiuliais rieduliais aplinką "papuošę".Kulautuvoje neliko miško.Tik šie statiniai.Kol nepasodins nors vieno korumpuoto veikėjo,parazitavimo pabaigos pradžios nesulauksime.Štiš ,nelabieji.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių