Quantcast

Pagerbti Kauno klinikų Kraujo centro donorai: šie žmonės atliko didelį žygdarbį

  • Teksto dydis:

Antradienį Kauno klinikų Kraujo centras surengė šventę, skirtą išskirtinai pagerbti ir pasveikinti kraujo donorus. Renginio metu skleista neatlygintinos kraujo donorystės idėja, dar kartą priminta, kiek daug gyvybių galima išgelbėti paaukojus kraujo.

Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai doc. Kęstutis Stašaitis akcentavo, kad kraujo donorystė – puikus solidarumo ir pagalbos vienas kitam pavyzdys. „Kraujo donorai buria visuomenę, stiprina ją ir kuria neįkainojamas vertybes. Jų dovanotas kraujas padeda sugrąžinti senelius ir močiutes į namus po sunkių operacijų̨, jauni žmonės po sunkių traumų grįžta į darbą ir šeimas. Donorai padėjo išgyventi mamoms, kurioms gimdymo metu reikėjo gyvybiškai svarbaus kraujo. Gydytojai taip pat gali papasakoti, kaip kraujas buvo perpiltas dar negimusiems kūdikiams, kad jie galėtų ateityje gyventi visavertį gyvenimą“, – kalbėjo doc. K. Stašaitis.

Tardama sveikinimo žodį Kauno klinikų Kraujo centro vadovė dr. Diana Remeikienė pažymėjo, kad pagrindinis šio renginio tikslas – padėkoti kraujo donorams už atliekamą kilnų darbą. „Šie žmonės tikrai atliko didelį žygdarbį šiuo sudėtingu laikotarpiu, kai pasaulis sukaustytas COVID-19 ligos sukeltos pandemijos, – sakė dr. D. Remeikienė. – Kraujo donorai gelbėja kitų žmonių gyvybes. Dėka jų, kasdien galime atlikti sudėtingas operacijas, suteikti reikiamą gydymą pacientams. Taip pat dėkojame įmonių, įstaigų, organizacijų, bendruomenių, kariuomenės ir NATO atstovams, kurie savo pastangomis ir idėjomis prisideda prie kraujo donorystės propagavimo.“

Kiekvienais metais Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu apdovanojami kraujo donorai: donorai, neatlygintai kraujo paaukoję 20 kartų ir daugiau, apdovanojami Lietuvos donorystės žymūno pažymėjimu, 30 kartų ir daugiau – Lietuvos nusipelniusiojo donoro pažymėjimu, o dovanojusiems kraujo ne mažiau kaip 40 kartų suteikiamas garbės donoro vardas ir apdovanojami kartu su tai patvirtinančiu ženklu ir pažymėjimu.

Šiais metais Donorystės žymūno pažymėjimai įteikti 63 donorams, tarp kurių – ir Kauno klinikų Neurologijos klinikos gydytoja vaikų neurologė Milda Dambrauskienė, kuri iš arti mato donorinio kraujo poreikį pacientams, todėl visada aktyviai prisideda prie šio kilnaus darbo. Lietuvos nusipelniusio donoro pažymėjimai įteikti 28 kraujo donorams. Garbės donoro vardai suteikti 15 donorų.

Renginio metu šventinė nuotaika tvyrojo ne tik dėl apdovanojimų ir sveikinimo žodžių, skirtų kraujo donorams, šventinę atmosferą taip pat kūrė ir Aurelijaus Globio bei Zbignevo Levickio atliekama muzika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ftoras- Kaunas

Ftoras- Kaunas portretas
Pagarba šiems žmonės, pats negaliu būti donoru, nes sirgęs gelta. Labai, labai svarbūs šie žmonės, sergu pikta kraujo liga, man pagal ligos specifiką , lašina kraujo išskirtus trombocitus, erotrocitus ir kitus būtinus kraujo elementus. Dažnai prisimeni šiuos donorus, kurių duotas kraujas gyvybiškai svarbus sergantiems. Pagarba dar kartą pagarba.

Kawenskas

Kawenskas  portretas
Maladec, linkiu sveikatos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių