Quantcast

P. Keras: Kaune koronavirusas – valdomas

Šiuo metu Kaune yra keli koronaviruso židiniai, palietę švietimo įstaigas ir teatro bendruomenę. Specialistai tikina, kad mieste virusas yra valdomas, todėl didelių apribojimų neketinama imtis.

Sparčiai daugėja

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) paskelbė, kad antradienį atlikus koronaviruso testus paaiškėjo, jog šalyje nustatyta 115 naujų ligos atvejų. Iš jų 55 registruoti Kauno apskrityje.

Skelbiama, kad Kauno apskrityje antradienį registruota keturiolika naujų koronaviruso atvejų, siejamų su Kauno valstybiniu muzikiniu teatru. Su šiuo židiniu iš viso siejami 24 susirgimai.

Dar penki atvejai Kaune siejami su židiniais ugdymo įstaigose: trys – su Erudito licėjumi, iš kurių du yra mokiniai ir mokytojas (iš viso dvylika susijusių COVID-19 atvejų), vienas atvejis – su židiniu Kauno K.Griniaus progimnazijoje. Čia užsikrėtęs asmuo yra susirgusio vaiko šeimos narys, kuris mokosi Kauno "Saulės" gimnazijoje. Su židiniu K.Griniaus progimnazijoje jau siejama dešimt koronavirusinės infekcijos atvejų.

Su Erudito licėjumi, vakarykščiais duomenimis, jau susiję dvylika COVID-19 atvejų. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Kauno Ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas Paulius Keras "Kauno dienai" teigė, kad situacija mieste nėra labai prasta. Skaičiuojant užsikrėtimų skaičių 100 tūkst. gyventojų, Kaunas užimtų apie dešimtą vietą šalyje.

"Dabartiniams židiniams priemonės taikomos įprastinės: atvejų identifikavimas, tyrimai, patalpų dezinfekcija ir izoliacija. Erudito licėjuje daugelyje klasių jau nuo praėjusios savaitės pamokos vyksta nuotoliniu būdu. Dabar nauji atvejai fiksuojami tarp tų, kurie jau mokėsi internetu. Muzikiniame teatre židinys naujesnis, tad dabar iki spalio 5 d. yra sustabdyta teatro veikla, laukiame tyrimų. Dar kol kas nėra visi darbuotojai ištirti. Vien pirmadienį buvo ištirta 270 asmenų, susijusių su teatru. O K.Griniaus mokyklos atvejis yra šiek tiek paprastesnis, nes ten susirgimai apsiriboja viena klase, tad židinys lokalesnis ir mažiau plinta", – dienraščiui komentavo P.Keras.

Infekcija teatre

Į Kauno valstybinio muzikinio teatro sceną kartu su aktoriais įžengė ir koronavirusas. Pirmasis atvejus užfiksuotas dar praėjusią savaitę, tačiau židinys plečiasi. Dėl to visi spektakliai nukelti.

Muzikinio teatro direktoriaus pavaduotojas Rimantas Lekavičius "Kauno dienai" sakė, kad šiuo metu jau žinoma, jog COVID-19 užsikrėtė dešimt kūrybinių darbuotojų. Testai jau atlikti visiems darbuotojams ir laukiama rezultatų, tad skaičius dar gali padidėti.

Per dieną testuojame apie 200–300 žmonių.

"Tikslaus skaičiaus negaliu pasakyti. Žinome tik iš pačių darbuotojų, nes daugiau informacijos iš Visuomenės sveikatos centro mes negavome. Dabar žinome, kad užsikrėtė apie dešimt darbuotojų. Jie yra iš kūrybinio personalo. Manome, kad virusas atkeliavo per tuos žmones, kurie turėjo bendrų repeticijų su "Lietuvos" ansambliu. Žiūrovams tikrai jokio pavojaus nėra, nes tie žmonės jokio kontakto su žiūrovais nėra turėję. Dabar laukiame visų rezultatų. Kol kas nevyksta ir repeticijos, nes visi saviizoliacijoje", – komentavo R.Lekavičius.

Jis nurodė, kad buvo imtasi visų profilaktinių priemonių, dar penktadienį dezinfekuotos visos patalpos. Papildomai dezinfekuotos erdvės ir pirmadienį. Be to, kol dar nėra aiškūs visi galimi užsikrėtimai, teatras laikinai nukelia visus spektaklius ir šią savaitę palieka užvertas duris.

"Repertuaras iki sekmadienio sustabdytas, laukiame žinių. Kai žinosime, kiek žmonių galėjo užsikrėsti, tada priimsime tolesnius sprendimus, kada veiklą tęsti. Iki spalio 5 d. turėję vykti spektakliai yra nukelti į lapkričio, gruodžio mėnesius. Jei žmonėms netinka nauja data, jie įsigytus bilietus gali grąžinti", – nurodė R.Lekavičius.

Iki spalio 5 d. Muzikiniame teatre nevyks nei spektakliai, nei repeticijos. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Išskirtinių priemonių netaikys

Kol kas miestas neketina riboti švietimo įstaigų veiklos ir Kaune mokiniams nebus taikomas nuotolinis mokymas. Pamokos įvairiose miesto mokyklose į internetinę erdvę bus perkeltos tik tada, jei prasidės masinis infekcijos plitimas.

"Kol kas reaguojame į židinius ir jie yra valdomi. Balansuojame, kad būtų užtikrinta mokymosi kokybė", – pridūrė P.Keras.

Miestas šiuo metu nesvarsto ir galimybės riboti kavinių, restoranų ir naktinių klubų darbo laiko. Tai, pasak P.Kero, būtų galima daryti, jei NVSC teiktų tokias rekomendacijas.

"Kaunas šiuo metu tikrai neišsiskiria labai blogai iš kitų miestų. Pagal nustatytų atvejų skaičių, esame tikrai neblogoje padėtyje. Todėl šiandien nematome priežasties, kad Kaunui reikėtų imtis kokių nors išskirtinių priemonių. Be to, kai dabar skelbiami duomenys, dažnai nurodoma, jog skaičius auga Kauno apskrityje, kur daugiausia atvejų sudaro būtent Raseiniai. Kauno mieste, lyginant su kitais Lietuvos miestais, tikrai nėra kažkuo labai išskirtinė padėtis", – komentavo specialistas.

Tačiau jis pažymėjo, kad Kaune nuolat tikrinamos viešojo maitinimo įstaigos. Viešosios tvarkos skyrius tikrina, ar laikomasi atstumų tarp staliukų, ar yra dezinfekcinio skysčio ir užtikrintos kitos saugumo priemonės. P.Keras nurodė, kad pažeidimų vis mažėja, o verslininkai stengiasi dirbti taip, kaip rekomendavo NVSC.

Testavimo apimtys

Vis dėlto Ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas "Kauno dienai" nurodė, kad plečiamos testavimo apimtys. Švietimo sektoriaus darbuotojai tikrinami greitaisiais koronaviruso testais.

"Visose švietimo įstaigose vyksta pedagogų testavimas greitaisiais testais. Kaune jau patikrinta apie 2 tūkst. švietimo įstaigų darbuotojų. Penktadienį buvo patikrinta daugiau nei 300 VDU dėstytojų. Prevenciją tikrai atliekame. Rezultatai kol kas džiugina, patikrinus švietimo darbuotojus kai kuriems reikėjo padaryti įprastą testą, tačiau koronaviruso nebuvo nustatyta", – nurodė P.Keras.

P.Kero teigimu, kol kas Kaune nėra reikalo imtis papildomų saugumo priemonių. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Jis aiškino, kad tuomet, kai Kaunas buvo didelės infekcijos rizikos miestas, mobilieji patikros punktai veikė visu tempu. Dabar testavimo apimtys sumažėjusios.

"Priklausomai nuo dienos, ar yra židinys, per dieną testuojame apie 200–300 žmonių. Aišku, vien Kauno muzikinis teatras per dieną testavimo apimtis padidino keliais šimtais. Tačiau tokie šuoliai nėra dažni. Pajėgumų turime tikrai daugiau, tačiau dabar nėra tokio didelio poreikio tirtis. Esamų tyrimo apimčių miestui kol kas tikrai pakanka, bet esant poreikiui, galėtumėme jas kelis kartus padidinti", – komentavo P.Keras.


Karštas taškas Kauno apskrityje

Dėl COVID-19 plitimo laikinai uždaryti Raseinių rajono savivaldybę kol kas nėra prasmės, tačiau gyventojai turėtų aktyviau testuotis, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

"Kol kas nėra reikalo uždaryti Raseinių. Mes prašome žmonių apmažinti judėjimą, apmažinti socialinius kontaktus ir duoti epidemiologams laiko apibrėžti židinio ribas ir jį lokalizuoti", – sakė ji.

Pasak R.Lingienės, pavasarį koronaviruso židiniu tapusią Nemenčinę reikėjo uždaryti, nes vietos gyventojai nesilaikė saviizoliacijos reikalavimų, Raseiniuose to nefiksuojama.

Tačiau, visuomenės sveikatos specialistės teigimu, raseiniškiai per mažai atlieka koronaviruso testų.

"Antras prašymas, kad žmonės kuo greičiau testuotųsi. Testavimo apimtys ten, kiek mačiau, nepakankamos, o galimybės yra. Kai išsitestuos didžioji visuomenės dalis, bus daug lengviau valdyti tą židinį", – sakė R.Lingienė.

Penktadienio duomenimis, Raseinių rajone registruota 425,9 susirgimo 100 tūkst. gyventojų.

COVID-19 susirgo ir savivaldybės meras, ir administracijos direktorius.

Raseiniuose įsteigtas mobilusis patikros punktas, ugdymas vykdomas nuotoliniu būdu, įvestas privalomas veido kaukių dėvėjimas ir atvirose, ir uždarose erdvėse, uždrausti visi renginiai, kultūros įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas.

Šaltinis: BNS



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hmmmm

Hmmmm portretas
O ne... Pasirodo koronavirusas yra valdomas. Ir ji valdo Kaunas.

nevykėlis

nevykėlis portretas
ha ha ha, čia tas, kuris apsijuokė „tvarkydamas“ Kauno transportą?...

o kas čia dabar

o kas čia dabar portretas
ar Barbė devyndarbė? Keras gi transportui dirigavo.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių