Quantcast

Orkestras gimtadienį atšvęs skambant kubietiškams ritmams

Prieš kelerius metus vasario 5-ąją Kaunas dvasiškai praturtėjo – mieste buvo įkurtas Simfoninis orkestras, šįmet švenčiantis jau septynerių metų sukaktį ir kviečiantis pasiklausyti ispanišku ir kubietišku karščiu alsuojančios muzikos.

Draugystė su ispanais

Vakaro programoje – išskirtinai tik pietietiško temperamento muzika. Skambės tradicinės ispaniškos ir kubietiškos zarzuelos, meilės dainos, kompozitorių Maurice'o Ravelio, Emanuelio Šarbrier'o, Gerónimo Giménezo kūriniai, diriguos Vytautas Lukočius.

„Kodėl pasirinktas toks karštas repertuaras? Kad žmonės pagaliau sušiltų, o ir visai šalia orkestro gimimo dienos –  Šv.Valentino paminėjimas, – nusijuokė Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas Algimantas Treikauskas. – O jei rimtai, ketiname bendradarbiauti su ispaniškosios operetės teatru “El teatro de la Zarzuela„, vasarą jie atvyks į Lietuvą.“

Anot muzikų, pietietiška ugnis – ne šiaip sau. Ji šiaurietišką lietuvių temperamentą visada vilioja ir išties šildo, atpalaiduoja nuo įtampos, rūpesčių, galbūt primena vasarą ir daug saulės šviesos.

Pavedė biurokratai

Rengiantis gimtadieniui orkestras neišvengė ir nuotykių, deja, nelabai malonių. Į gimtadienio koncertą turėjo atvykti ir jame pasirodyti kylanti šių dienų žvaigždė – tenoras Otilio Castro iš Dominikos Respublikos, tačiau dėl biurokratinių kliūčių – laiku negautos vizos – kelionę turėjo atidėti.

"Bet naujajame orkestro sezone, rudenį, mes jį turėtume išgirsti, – patikino A.Treikauskas, neprarandantis optimizmo ir šventinės nuotaikos, nes penktadienį pasirodys puikūs solistai – tenoras Vaidas Vyšniauskas ir mecosopranas Rita Novikaitė.

„Su Rita jau anksčiau buvome numatę bendrą projektą, – priminė Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas, – kai ji buvo labiau užsienyje, o dabar solistė savo patirtimi dalijasi su Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos studentais“.

Žada daug šviesos

Pati R.Novikaitė prisipažino šiuos mėnesius gyvenanti lėktuve: dirbdama VDU Muzikos akademijoje, taip pat dėsto ir koncertuoja Austrijoje, Anglijoje, Šveicarijoje.

Paklausta, ar pastebėjusi skirtumus tarp Lietuvos ir kitų šalių studentų, dėstytoja smagiai nusijuokė: „Studentai visur yra pirmiausiai studentai.“ Ir surimtėjusi pridūrė: „Man svarbiausia, kad jie, besimokydami muzikos, sieloje sukauptų šviesos, juk ne visi privalo tapti solistais.“



Paklausta apie būsimojo koncerto repertuarą, R.Novikaitė negalėjo juo atsidžiaugti: „Tai fantastiška muzika, o tokiu tamsiu ir šaltu metu ir dar prieš Šv.Valentiną, ji tiesiog gydo, kaip gerai, kad kartą sutapo mano ir A.Treikausko “antenos„ – taip ir gimė šis projektas, neabejoju, kad sušildysiantis klausytojų sielas.“

Svarbiausi kolektyvo istorijos faktai

Kauno miesto simfoninis orkestras išaugo iš 1988 m. įkurto Kauno kamerinio orkestro, kuriam nuo 2000 m. vadovauja A.Treikauskas.
1997–2005 m. orkestro meno vadovu ir dirigentu buvo tarptautinių konkursų laureatas smuikininkas Pavelas Bermanas (Italija). Nuo 2006 iki 2011 m. Kauno miesto simfoninio orkestro vyr. dirigentas buvo Modestas Pitrėnas.

Neatsiejama Kauno kultūrinio gyvenimo dalimi tapęs kolektyvas groja Tarptautiniame jaunųjų muzikų, kompozitorių M.K.Čiurlionio ir Edvardo Griego, Pažaislio, „Iš arti“ muzikos festivaliuose, su kolektyvu mielai bendradarbiauja žymūs Lietuvos ir užsienio solistai bei dirigentai.

Kauno miesto simfoninis orkestras koncertuoja ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje (Latvijoje, Estijoje, Norvegijoje, Italijoje, Vokietijoje ir kt.), rengia koncertinius projektus, temines programas.

Kolektyvas džiaugiasi per septynerius gyvavimo metus įgyvendinęs daug didelių bei reikšmingų projektų, į biografiją įrašęs nemažai įsimintinų ne tik klasikinės, bet ir pramoginės muzikos koncertų.
Orkestrui teko garbė groti su pasaulinėmis legendinėmis grupėmis „The Scorpions“ ir „Electric Light Orchestra“, „Smokie“, kurios ne kartą yra grojusios su pasaulyje pripažintais Londono, Vienos, Berlyno simfoniniais orkestrais.

Kas? Kauno miesto simfoninio orkestro ir solistų koncertas „Meilės dainos ir šokiai“.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? vasario 10 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sutapo

sutapo portretas
treikausko ir novikaites antenos:)))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių