Quantcast

Olimpinė diena Kaune – su ypatingais akcentais

  • Teksto dydis:

„Kauniečiai ir miesto svečiai turi išskirtinę galimybę – iš arti apžiūrėti unikalią kolekciją“, – kviesdama aplankyti įspūdingą ekspoziciją sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Reikšmingi simboliai

Kauno „Akropolis“ kartu su LTOK surengė olimpinių deglų parodą, papildytą fotografų Vytauto Dranginio ir Kipro Štreimikio užfiksuotomis įsimintiniausiomis Tokijo vasaros ir Pekino žiemos olimpinių žaidynių akimirkomis.

Ekspozicijoje – deglai, kuriais olimpinė ugnis iš Graikijos per skirtingus žemynus, šalis ir miestus keliavo į Turino, Vankuverio, Londono, Sočio, Rio de Žaneiro, Pjongčango, Tokijo ir Pekino žiemos ir vasaros olimpines žaidynes.

Deglas – vienas svarbiausių olimpinių žaidynių simbolių, kurio dizainas atspindi svarbiausią sporto šventę organizuojančios šalies kultūrą, o forma ir struktūra būna tokia, kad atlaikytų ir stiprų vėją, ir žemą temperatūrą. Tradiciškai deglo estafetėje dalyvauja sportininkai, visuomenininkai, kultūros, politikos ir kitų sričių veikėjai, sporto mėgėjai. Olimpinių žaidynių atidarymo dieną liepsna įnešama į pagrindinį stadioną, kur uždegamas olimpinis aukuras.

V.Dranginio ir K.Štreimikio fotografijose – Lietuvą atstovavusių olimpiečių emocijos: varžybų jaudulys, azartas, noras laimėti, pergalės džiaugsmas ar pralaimėjimo kartėlis.

Paroda Kauno „Akropolio“ trečiajame aukšte veiks iki birželio 19-osios.

„Tikiu, kad patirti įspūdžiai įkvėps žmones išbandyti dar nemėgintų sportinių veiklų, o tam geriausia proga – Kaune vyksianti Olimpinė diena, į ją kviečiame visus sporto mėgėjus“, – teigė D.Gudzinevičiūtė.

Varžybos – it nuotykis

Olimpinės dienos šventė, kurios programoje – per 100 nemokamų sporto ir pramoginių veiklų, Kaune numatyta birželio 18-ąją.

Tarp planuojamų renginių – orientavimosi sporto varžybos „LTeam Rogaining 2022“.

Rogainingas – ne įprastos orientavimosi sporto varžybos, o įdomus nuotykis, komandinis sportas, kuriam naudodamiesi žemėlapiais du dalyviai turi aplankyti kuo daugiau vietų, jose pasižymėti ir taip rinkti taškus.

„Bus sudarytos trys skirtingos grupės, priklausomai nuo pasirinkto laiko: kas nori pramogauti, galės rinktis valandos varžybas, siekiantys sportinių rezultatų – išbandyti 4 valandų trasą, – pasakojo varžybų organizatorius Vilius Aleliūnas. – Galima laimėti net nesant fiziškai stipriausiu ar greičiausiu. Kartais užtenka būti šiek tiek gudresniam, geriau susidėlioti maršrutą, greičiau įvykdyti užduotis ir taip pranokti visus kitus.“

Ekstremali rungtis

Neseniai pasaulį apskriejo žinia apie pokyčius šiuolaikinėje penkiakovėje – nuo 2028-ųjų Los Andželo vasaros olimpinių žaidynių šios sporto šakos jojimo rungtį pakeis ekstremalus bėgimas su kliūtimis.

Sutrumpintai OCR (Obstacle course racing – angl.) vadinamas kliūčių ruožas – sparčiai populiarėjanti ištvermės sporto šaka, ypač žavinti ekstremalaus sporto mėgėjus. Su šia rungtimi susipažinti ir patiems ją išbandyti bus galima Olimpinės dienos šventėje.

Trasą Santakos parko stadione įrengs asociacija „OCR Lietuva“.

„Svarbesnė bus ne technika, o dinamiškumas. Reikės bėgti, kabintis, kristi ant žemės, šliaužti, peršokti kliūtį, vėl bėgti – juk OCR yra ištvermės ir greičio sportas“, – reziumavo vienas „OCR Lietuva“ vadovų Arvydas Gintauskas.

Startuoti Kaune ketina ir žinomas dainininkas Vaidas Baumila.

„Bėgimas su kliūtimis yra kur kas įdomesnis už paprastą bėgimą“, – yra sakęs V.Baumila.

Koncertuos L.Adomaitis

Šventė programoje – ir lietuviškos olimpinės mylios (1 998 m) bėgimo varžybos, ir trijulių krepšinio, breiko turnyrai.

Kauno pilies amfiteatre bus galima susitikti su Lietuvos olimpiečiais, dalyvauti viktorinoje, numatytas filmo „Aš esu Zlatanas“ kino seansas.

Varžybų prizininkai bus apdovanoti Rotušės aikštėje, ten pat bus surengtas Lino Adomaičio koncertas.


Šiame straipsnyje: Olimpinė dienaLTOK

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių