Quantcast

Olimpietės patarimai bėgikams: įvertink savo jėgas bei kruopščiai rinkis avalynę

  • Teksto dydis:

„Bėgiojančių galima sutikti bet kuriuo metu ir bet kokioje vietoje. Be to, žmonės labiau domisi taisyklingu bėgimu, skaito ir mokosi“, – džiaugiasi maratonininkė Vaida Žūsinaitė-Nekriošienė.

Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dalyvė tikisi, kad bėgimo entuziastai sportuoja atsakingai – tinkamai įvertina savo jėgas bei tausoja sveikatą.

Svarbiausi patarimai ruošiantis „Citadele Kauno maratonui“ – iš profesionalės lūpų.

Pasitikrink sveikatą ir įvertink savo jėgas

Visų pirma, pradedantys bėgikai turėtų pasitikrinti sveikatą ir tik tada pradėti bėgioti. Manau, tą daro labai nedaug bėgioti pradedančių žmonių. Dažnai žmogus tiesiog pervertina savo galimybes ir bėgioja per daug, per greitai – tokiu būdu jis tik alina savo organizmą, kuriam reikalinga adaptacija krūviui. Mes stiprėjame tada, kai ilsimės, todėl reikėtų išmokti derinti krūvį bei poilsį, mokytis suprasti organizmo siunčiamus signalus.

Kruopščiai išsirink bėgimo batus

Avalynė yra vienas svarbiausių pirkinių, kuriuos turėtų įsigyti bėgioti pradedantis žmogus. Ir kalba eina ne apie sezono naujoves ar madingus batelius, o apie jų tinkamumą sportuojančiam žmogui. Visų pirma, reikia rinktis batelius, skirtus bėgimui – jie turi bėgimui pritaikytą stabilumą, amortizaciją, sukibimą su danga.

Yra batelių, pritaikytų įvairioms bėgimo sąlygoms, distancijoms, tačiau svarbiausia yra atkreipti dėmesį į savo pėdos tipą ir pagal jį išsirinkti sau tinkamiausius batelius. Galima atlikti tam skirtą pėdos testą. Taip pat patarčiau rinktis šiek tiek didesnius batelius, kad kojos pirštai nesiliestų prie batelio, nes kitaip jie trins ir bėgti bus labai nepatogu.

Bėgikas taip pat turėtų įvertinti savo kūno svorį, daugiau sveriantiems žmonėms nepatarčiau pirkti batelių su labai plonu padu. Ir, žinoma, reikia nepamiršti, kad batelius reikia keisti pagal rekomendacijas. Kartais bateliai gali atrodyti nesusidėvėję, tačiau jie jau nebeatliks savo funkcijų, didės traumų tikimybė.

Sek savo pulsą

Stebėti širdies darbą bėgimo metu yra naudinga kiekvienam, net ir pradedančiajam. Jeigu žmogus turi galimybę įsigyti tokį laikrodį, tai patartina taip ir padaryti.

Bėgti mažiau – nėra silpnumo požymis

Kartais, kai nubėgi mažiau, nereiškia, kad esi silpnesnis – tai reiškia, kad esi protingesnis, nes įvertini savo galimybes. Visada patariu rinktis ne kuo ilgesnę distanciją, bet tokią distanciją, kurios pasiruošimui pakaks sveikatos ir laiko. Kai bėgimas yra hobis ir atsipalaidavimo būdas, tai neturi traumuoti ir sukelti labai didelės kančios. Reikia mėgautis bėgimu ir tam tikrai pakanka nubėgti 5 ar 10 kilometrų.

Esant karščiui, nepamiršk nuo jo saugotis

Kada varžybos vyksta karštu oru, patarčiau dėvėti kepuraitę nuo saulės ir, esant galimybei, ją sudrėkinti. Prieš varžybas ir jų metu rekomenduoju vartoti daugiau skysčių.

Bėgant reikia įvertinti savo galimybes ir pasirinkti tinkamą bėgimo greitį. Karštu metu organizmas naudoja daugiau resursų aušinimui, todėl padažnėja pulsas, krinta tempas. Tada nereikėtų per daug savęs spausti pastebėjus, kad nepavyksta bėgti planuotu greičiu.

Masiškiausios vasaros bėgimo varžybos laikinojoje sostinėje vyks birželio 9-ąją. Jų metu daugiau nei 7 tūkst. dalyvių varžysis „Citadele Kauno maratone“, „Hollister“ pusmaratonyje, „Continental“ 10 km bėgime, „R1“ 5 km bėgime, 1,5 km šeimų bei 400 m vaikų bėgimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių