Quantcast

Nokautų meistrui diena X – jau ne už kalnų

Egidijus Kavaliauskas suskaičiavo: iki dienos X, kai teks kautis dėl Pasaulio bokso organizacijos (WBO) čempiono titulo, dar reikėtų įveikti mažiausiai tris ar keturis, o gal net penkis varžovus, tačiau jie tikriausiai bus kietesni riešutėliai nei iki šiol.

28-erių bokso profesionalas kaunietis E.Kavaliauskas, po 2012-ųjų Londono olimpiados išvykęs į JAV ir sportuojantis Roberto Garcios bokso akademijoje Oksnarde (Kalifornija), jau laimėjo keturiolika dvikovų iš eilės, dvylika iš jų – nokautais.

Šiemet lietuvis nokautavo tris priešininkus – amerikiečius Prenice'ą Brewerį ir Jeremy Brianą bei Vokietijai atstovaujantį turką Denizą Ilbay, kuris iki akistatos su Egidijumi buvo iškovojęs penkiolika pergalių paeiliui.

Pastaruoju metu E.Kavaliauskas (kartais vadinamas Mean Machine – grėsmingoji, nuožmioji kovos mašina) WBO reitingų pusvidutinio svorio kategorijos (iki 66,68 kg) lentelėje yra dvyliktas.

Čempionas – 27-erių amerikietis Jessie Vargasas. Lapkričio mėnesį jis turėtų ginti titulą – numatyta dvikova su artimiausiu konkurentu WBO reitingų lentelėje legendiniu 37-erių filipiniečiu Manny Pacquiao. Pastarasis balandžio mėnesį pareiškė, kad baigia profesionalo karjerą, tačiau netrukus persigalvojo.

"Stengsiuosi pakilti dar keliais reitingo laipteliais aukščiau – kad būčiau geriau matomas čempionui, nors jis gali pasirinkti bet kurį oponentą iš penkioliktuko", – teigė Egidijus, net ir per atostogas tėvynėje neatsisakęs treniruočių.

Į JAV boksininkas išvyks ne vienas – su žmona Vitalija.

– Vestuves seniai buvome suplanavę, bet vis tekdavo atidėti, tačiau šį rugpjūtį jau niekas nesutrukdė, – sakė E.Kavaliauskas.

– Egidijau, ar tai, kad į Kaliforniją išsiveši ir žmoną, reiškia, kad ten įsikursite visam laikui?

– Pagyvensime – pamatysime... Mane visada traukia namo, į Lietuvą. Čia smagiausia, tačiau nežinome, kaip viskas susiklostys. Kol boksuojuosi, gyvensime JAV, bet būtinai lankysimės ir tėvynėje. Vitalija – kineziterapeutė, tikrai ras darbą, o ir manęs laukia intensyvus laikotarpis.

– Jau žinote, kada žengsite į ringą?

– Tiksli artimiausios dvikovos data dar nenumatyta, neaišku, kas bus varžovas. Yra keli galimi kandidatai, bet konkrečiai nė su vienu nesusitarta. Norėčiau, kad bet kuriuo atveju priešininkas būtų pajėgesnis nei iki šiol. Manau, kad mačas vyks spalį arba lapkritį.

– Jūsų sutartis su profesionalų bokso agentūra "Top Rank" galios dar trejus metus. Ar esate patenkintas bendradarbiavimu?

– Neturiu jokių pretenzijų. Kolektyvas – kolegiškas, geranoriškas. Kai pernai po traumos vėl pradėjau boksuotis, man suorganizavo net daugiau dvikovų – kad sparčiau sugrįžčiau į įprastas vėžes.

– Kaip sekasi jūsų bendražygiui Virgilijui Stapulioniui?

– Jis, kaip Oksnardo akademijos atstovas, laimėjo jau tris dvikovas. Ypač efektinga jo pergalė šiemet birželį prieš jamaikietį Nathanielį Gallimore'ą, kuris Virgiui prakirto abu antakius, kraujas tyško ringe, tačiau vis tiek du arbitrai iš trijų nugalėtoju pripažino lietuvį.

– Kokių minčių jums sukėlė teisėjavimas per Rio de Žaneiro olimpiadą?

– Itin iškalbingas tas faktas, kad, dar nepasibaigus žaidynėms, buvo diskvalifikuoti keli arbitrai. Ką dar komentuoti? Ne veltui kai kurie boksininkai vos tvardėsi, kai viešumon iškilo tų teisėjų fokusai. Apmaudu, kad nukentėjo ir mūsiškiai – Eimantas Stanionis, Evaldas Petrauskas. Mano nuomone, jie buvo gerai pasirengę olimpiadai, tikrai galėjo pasiekti daugiau, nei pavyko, gal net kautis dėl medalių. Ką gi, skaudi patirtis. Linkiu, kad jie nenuleistų rankų. Manau, tik viešumas ir griežtos sankcijos sutramdys sukčiaujančius arbitrus.

– Ar per profesionalų kovas dažni incidentai dėl neobjektyvaus teisėjavimo?

– Man neteko to patirti, tačiau visko pasitaiko, dažniausiai tuomet, kai dvikova – apylygė ir tęsiasi visus dvylika raundų. Tokiais atvejais arbitrų palankumo dažniausiai gali tikėtis žvaigždė, favoritas, jeigu jis nedaug nusileidžia priešininkui. Kai pranašumas akivaizdus, dviprasmybės neįmanomos.

– Tarptautinė bokso mėgėjų asociacija (AIBA) leido Rio de Žaneiro žaidynėse dalyvauti ir profesionalams. Ar nesvarstėte galimybės vėl išmėginti jėgas olimpiniame ringe?

– Kai pas mus Oksnardo akademijoje per treniruotę kažkas pranešė tą AIBA žinią, kilo juoko banga... Abejoju, ar pati AIBA suvokia, kiek realus jos leidimas? Nejaugi nė trupučio netrukdytų, tarkime, Tysonui Fury sudaužyti vaikiną iš Maroko? Jeigu neklystu, olimpinėmis žaidynėmis susigundė keli profesionalai, tačiau ne iš elito, ne pajėgiausieji. Tokijo olimpiadoje galbūt bus kitaip, bet aš tikrai neketinu grįžti į mėgėjų boksą. Jau atsikandau. Kalbėjausi su kolegomis – visi turime ilgalaikes sutartis, planų, įsipareigojimų, be to, ir mūsų agentai netoleruotų blaškymosi.

– Kaip jums patiko naujovė Lietuvoje – viešos bokso treniruotės?

– Puiki idėja, skatintina iniciatyva! Šaunu tai, ką Kaune daro Marius Palionis, Vilniuje – Tadas Tamašauskas, Palangoje – Mantas Tarvydas. Dalyvavau tokioje treniruotėje Kaune, Dainų slėnyje. Nustebau, kad į pratybas atėjo daug merginų. Jaunimas mėgsta aktyvų laisvalaikį, bet ir vyresniems neprošal gera koordinacija, greitis, savitvarda. Džiugu, kad griūva stereotipai, kad boksas – žalingas ar mušeikų sportas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių